Подтепето

ГРАДЪТ

26 Апр, 2017

Ромите, които се жалват в Страсбург, продали апартаментите си и вдигнали къщи на поляната (ГАЛЕРИЯ)

Никой не казва колко души живеят в една постройка на общинския терен в Арман махала

Спазвайки Хартата за правата на човека, кметът на Северен докара социалните на терена

Европа се намесва против събарянето на незаконните колиби със сателити

Без драма стартира акцията по събарянето на 5 незаконни къщи, издигнати на общински терен пред блока, известен като Малкия гигант в пловдивския район „Северен“. Багерът на фирмата, наета да изпълни поръчката, започна работа още преди да дойде полицията. Първоначално и зяпачите бяха малко, но с идването на повече медии, публиката ставаше все по многобройна.

Сред малките групи обикаляше и Васил Къдринов с папка с документи по жалбите на петима собственици, които сезираха Страсбург чрез комитет “Право на жилище - район Северен Пловдив“. Той показа факс, с който Европейският съд по правата на човека е пратил спешна депеша късно снощи до българското правителство да спре събарянето до осигуряване от правителството на подходящи жилища за децата, болните, старите хора и бременните жени, които остават без подслон.

 Екип попълва документи на жалбоподателите за осигуряване на временен социален подслон

Без драми стартира събарянето на 5 незаконни къщи в Арман махала

Припомняме, че в съда в Страсбург е заведено дело 30472/17 от Юсеинова и други срещу  България. Жалбоподателите се представляват от адвокат Маргарита Илиева от Български Хелзинкски комитет.  

„За всички тях, с изключение на един, имаме събрани доказателства, че са били обещетени с апартаменти при построяването на Малкия гигант. В последствие тези хора продават апартаментите в блока, слизат на поляната и строят незаконни жилища. Всички документи ще бъдат приложени и изпратени до Страсбург,“ коментира кметът на „Северен“ Ральо Ралев, който лично ръководеше акцията на терен.

Той заяви, че днес администрацията стриктно ще приложи Хартата за правата на човека. За целта на място бе екип от службите, които попълваха документи на жалбоподателите за осигуряване на временен социален подслон. След което незаконните сгради ще бъдат съборени.    

„За сградите има издадени заповеди и влезли в сила съдебни решения, включително от Върховния административен съд. Днес ще премахнем 5. До момента поетапно от 26-те незаконни постройки са съборени 11. Остават още 15“, разказа кметът на "Северен". Става дума не само за къщи, сред тях има и бараки, и обори. От всички 26 обекта, процедирани през периода 2012-2015 година, единствено за една къщите се очаква потвърждение от ВАС.

Този път нямаше рев и наричания. Една възрастна жена се опита да се жалва пред камерите, но не можа да отговори на въпроса коя е нейната къща.

Мария Русева "Кмета Фурнаджиев"

Пред репортер на Под тепето Мария Русева от квартала заяви, че кмета им се казва Фурнаджиев и й е обещал че нейната къща ще остане. По думите й вътре живеят „къде 8 човека. Мъжа, децата, синовете, снахите, внуците.“  От всички само един ходи на работа. Колибата й е на един етаж и има две сателитни чинии.

Потърсихме кмета Фурнаджиев, които се оказа служите от отдел „Строителен контрол“ и се хвана за главата като разбра „че е обещавал къщи“.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ГРАДЪТ"

Подобни новини

23 Фев, 2018

Да строиш на инат – Арман махала

От другата страна на барикадата - Ралев, кметът който руши законно

Гараж в двора на училище и занаятчийска работилница на кьоше захапаха багерите в Северен

Да си построиш гараж в двора на училище?! След това изречение ще последват стотици коментари в стил “това го има само в България“. Тук хейтърите трябва да не генерализират, тъй като това го има най-вече в така наречените „етнически квартали“.

Незаконното строителство в махалите на втория по големина град в страната е жесток проблем, с който управляващите се борят от години. Там нещата са горе-долу като в поговорката за гъбите след дъжд. През последните 6-7 години, трябва да признаем, от тази борба има ефект. Той обаче предизвика и мощен отпор – появиха се хуманитарни организации, които защитават ...

» повече
12 Окт, 2017

Багерите пак влязоха в Армана

Местните кълнат кмета на Северен

В акцията участваха социалните служби и полицията

Две незаконни къщи на по два ката, строени без никакви документи на общинска земя, в пловдивската етническа Арман махала захапаха багерите на „Май груп“ тази сутрин.

Пушилката от разрушаването не бе толкова голяма, колкото пушилката, която вдигаха мургавите обитателки на квартала. Десетки клетви отнесе районният кмет на „Северен“ Ральо Ралев, а докато крещяха срещу него жестоки и неразбираеми фрази от сорта на „Удар да те утрепе!“ и „На пепел да станеш!“, местните опитаха да блокират багера на наетата строителна фирма.

На мястото бяха униформени от III-то Районно управление на полицията при ОД на МВР –Пловдив, които трудно удържаха обитателите на нередовните постройки, решени да прибегнат до саморазправа.       

Кметът ...

» повече
07 Авг, 2017

Три къщи на няколко ката в Шекера да очакват багери

Сред  тях е плата на лихваря Мечо

Кметът Ралев: Издаваме заповеди за събаряне на незаконни постройки постоянно и не правим нови регистрации

снимка: 24 часа

Таня Грозданова

25 заповеди за премахване на незаконни къщи са издадени за ромските махали в Северен, 16 от тях са изпълнени, това заяви днес кметът на района Ральо Ралев. „Издаваме заповеди за събаряне на незаконни постройки постоянно. Само че това се случва след месеци съвместна работа на районната администрация, Общинска полиция, охрана и Инспектората,“ коментира той.

По думите е била планирана акция по събаряне в края на юли за три големи масивни къщи по на 2-3 етажа в Шекер махала. Изчаква се обаче решението на Административен съд за едната постройка, за да може багера да действа накуп. Незаконните ...

» повече