Актуално

Цар на одрисите или римски император е положен в могилата край Пловдив

Премиерът обеща подкрепа, за да може най-високата гробница в света да бъде разкрита външно за  пика на Европейска столица на културата през 2019-а

Министър – председателят, министърът на културата, областният управител и кметът на Пловдив дойдоха в Маноле, за да разгледат уникалните археологически находки

Таня Грозданова

На височайше стълпотворение в събота ранен следобед се нагледа пловдивското село Маноле.  Министър – председателят Бойко Борисов, министърът на културата Боил Банова, зам.- министърът на културата Амелия Гешева, областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, няколко от районните кметове, почти цялата група общински съветници от ГЕРБ, шефове на общински предприятия и директорът на ОД на МВР-Пловдив Атанас Илков, дойдоха в полето край селото, за да разгледат уникалните археологически находки.

Всички те се запознаха на място с последните открития, направени на могилата „Малтепе“ от  екипа на директора на Регионалния археологически музей – Пловдив археолог доц. д-р Костадин Кисьов.  През последната седмица там археолозите започнаха разкриването на монументален гробен комплекс, какъвто не е откриван нито на Балканите, нито на територията на Европа.

Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство, категорични са откривателите му. Гробницата е висока 20 метра, а над нея са намерени 4-метрови основи на голяма статуя, разказа доц. Кисьов.

След като обиколиха лично могилата и разкритите части на гробницата, премиерът и придружаващите го  лица останаха силно впечатлен от видяното. До момента не е открит входът, но е видима няколко метрова стена от  глинобитна постройка, култови ями около могилата , в които са били полагани дарове, открити са и голям брой римски монети, които са от II и III век.


Гробницата край Пловдив е уникална, възкликна премиерът пред журналисти след обиколката и предаде част от разказаното му от доц.Кисьов. „Тя е най-високата открита гробница в Европа. Такава досега не е откривана нито у нас, нито на Балканите. Тепърва има да се проучва, за да знаем със сигурност за какво става въпрос, тъй като в момента за някои от нещата гадаем. Ще продължим с проучванията, за да сме сигурни и уверени какво точно сме открили“, заяви Борисов.

Според археолозите цялата пирамидална конструкция на гробница е над 24-метра, на всеки пет метра има пластове от тухли, а останалото са монолитни блокове. „Толкова голяма гробница може да бъде само на император и то от времето на така наречените „войнишки императори“. Издирват се гробници на двама римски императори, от този период, и не е изключено тук да е положен един от тях,“ коментира доц. Кисьов. Другата възможност е тя да е на един от последните тракийски владетели на одрисите. Засега предположенията на археолозите са, че постройката е завършена в средата на III век. Очаква се това да се потвърди при изкопните дейности и разкритията, които предстоят. Има обаче и данни, че е започната по-рано – още в края на I или началото на II век от новата ера и може да е строена приживе за гробница на някой от последните тракийски царе. Около могилата е имало 450-метров зид от монолитни, високи 2 метра каменни блокове, което е още едно основание да се съди за изключително високия ранг на човека, погребан там. На върха на могилата е открито и средновековно гробище.

Археологическите проучвания на могилата се провеждат вече втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките до момента е от община Пловдив.

Могилата е с диаметър на основата 140 м и е висока 26 м. Малтепе се намира на 20 км източно от Пловдив. Засега археолозите са разкрили само най-горния пласт и близо 8-метрова стена. Виждат се следи от иманярски набези на самия връх, където част от стената е разрушена, но те не са успели да стигнат до вътрешността на могилата, което е радостно.

Ако тези предположения се докажат, това превръща Малтепе в уникална находка, каквато няма по целия свят. Толкова високи  гробни кули, но не под формата на пирамида, е имало в Палмира, но са разрушени. Подобни са открити и в Рим, но те са високи едва 5 метра, каза Костадин Кисьов.

Министър-председателят Борисов поръча на археолозите работата да върви с пълна сила и да не губят нито ден. Той настоя обекта да бъде готов за посещения до средата на 2019 г. когато ще е кулминацията на Европейската столица на културата в Пловдив.

Кметът на Пловдив Иван Тотев го увери, че финансиране за обекта е осигурено, а Костадин Кисьов обясни, че ще са му нужни 3 самосвала, 2 багера, 1 фадрома и 15 работници. За да може обектът да бъде разкрит в цялата му величественост ще трябва да бъдат изкопани и извозени близо 90 000 кубически метра пръст, които са оформили тепето. Едва тогава да се пристъпи към проучване на вътрешността и консервация.

Цялата галерия може да разгледате в Капана.бг.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина