Подтепето

под небето

18 Авг, 2018

Откриха най-високата гробница в Европа край Пловдив

Премиерът обеща да бъде разкрита напълно с подкрепата на държавата и общината

Премиерът Бойко Борисов и министърът на културата Боил Банов посетиха могилата Малтепе край пловдивското село Маноле, за да се запознаят с последните открития при разкопките на царската гробница. Находките бяха представени от археолога и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.

Доц. Кисьов разведе премиера и министъра около разкритата част на високата 24 метра гробница, за която се предполага, че е завършена около втори век. Най-смелите очаквания на археолозите са, че тук е погребан римски император.

Очаквайте подробности.

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини

02 Сеп, 2018

На гости на археолозите до най - високата императорска гробница в Европа (ФОТОРАЗХОДКА)

Историческото бижу се разкрива сантиметър по сантиметър с четки, лопати, кофи, товарни колички

Археолозите се мият с вода от бидон, имат „походна тоалетна“, дървен навес за почивка и фургон за склад

Макар и септември по правило да бележи края на археологическото лято, тази година пловдивските археолози ще продължат да работят усилено и ще се надяват на продължително циганско лято. Усилен труд кипи само на двадесетина километра от Пловдив, край село Маноле в местността Малтепе. Единственият онлайн туристически гид за Града под тепетата - Lost in Plovdiv, гостува на археолозите.

Могилата Малтепе се намира на 20 км източно от Пловдив. Тя е регистрирана и описана за пръв път от брататя Шкорпил.  Диаметърът ѝ е 140 м, а височината - 26 м, като за нейното издигане са използвани близо 80 000 кубически метра пръст.

Там след близо две години проучвания през миналия месец директорът на Регионалния археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов и неговият екип се натъкнаха на нещо голямо - монументален гробен комплекс. Очаква се неговото ...

» повече
22 Авг, 2018

Първи находки на Източната порта на Филипополис (СНИМКИ)

Вдигат ограда около разкопките

Таня Грозданова

Археологическото лято на Източната порта на Филипопол започна. Докато археолозите се занимават с отриването на най-горните пластове, работници поставят ограда около разкопките. Така артефактите най-после ще бъдат що-годе защитени, след като години наред бяха със свободен достъп за жителите на близката махала.  

В момента там екипът на археолог Мая Мартинова работи по разчистването на горните пластове, който са поели „набезите“ на живеещите в съседство и през XXI век. Всяка сутрин, допреди да започне монтирането на огражденията, археолозите чистели използвани памперси, които били хвърляни там през нощта. Сега се надяват обектът да е по-защитен.

Първите находки от началото на седмицата са все още от най-новата история на Древния и вечен град – ръждясалия ключ на автомобила ...

» повече
21 Авг, 2018

Лекарят на премиера носи на ръце журналистка, на която й прилоша (СНИМКИ)

Има Служители и служители

Таня Грозданова

Минути след като уволненият днес Любомир Методиев посягаше в събота на журналист от Пловдив, лекарят на премиера носеше на ръце припаднала репортерка надолу по тепето. Става дума за две съвсем отделни ситуации, които се случиха паралелно зад гърба на премиера Бойко Борисов на върха на Малтепе край пловдивското село Маноле.    

С възхитата по изключителното археологическо откритие на предполагаемата най-висока в Европа императорска римска гробница и суматохата около инцидента с ударен колега от служителя на „Правителствената информационна служба“ Любомир Методиев почти  всички, които бяха на място пропуснаха да отбележат едно друго чисто човешко отношение.

Млада стажантка в местна медия колабира от жегата на тепето и се свлече за секунди до изненаданите си колеги. Веднага към ...

» повече
19 Авг, 2018

Бойко Борисов най-после заяви, че Пловдив 2019 е държавен приоритет

Премиерът идва за откриването на Европейска столица на културата през януари догодина

Таня Грозданова

Министър-председателят на България Бойко Борисов заяви категорично, че ще присъства на откриващото събитие в Пловдив през януари догодина, когато градът ни ще е Европейска столица на културата през 2019-а. Това стана по време на посещението му на могилата Малтепе край пловдивското село Маноле, където се запозна с последните открития при разкопките на екипа на археолога и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов.

На въпрос на репортер на Под тепето, дали правителството вече припознава инициативата Пловдив 2019 като държавен приоритет и самият той ще присъства ли на откриването, Борисов заяви: „Естествено! Толкова пари са се налели, толкова много работа се е свършила.“

„Какво ...

» повече
18 Авг, 2018

Борисов към доц. Кисьов: Ама ми говориш убедено все едно ти си я строил тази гробница (ВИДЕО)

 „Обаче всичките археолози сте редки скици,“ този комплимент направи премиерът на екипа, разкриващ най-високата гробница в Европа, която се намира край пловдивското село Маноле

Таня Грозданова

"Значи мен ме викаш като общак?!" Така на шега се обърна премиерът Бойко Борисов към директора на Регионалния археологически музей – Пловдив, археолог доц. д-р Костадин Кисьов, докато той му казваше от какво има нужда екипа му. Археологът обясни, че ще са му нужни 3 самосвала, 2 багера, 1 фадрома и 15 работници, за да може обектът да бъде разкрит в цялата му величественост. Ще трябва да бъдат изкопани и извозени близо 90 000 кубически метра пръст, които са оформили могилата около високата 24 метра гробница. Едва тогава да се пристъпи към проучване на вътрешността ...

» повече