Актуално

Пловдивчани кръщават най-новата камерна зала в града

Публика на два етажа и правостоящи на първия концерт във фоайето на Областна администрация

Партитурата на Ивайло Михайлов с автограф от Пласидо Доминго

Повече от 300 души изпълниха двуетажното фоайе в сградата на Областна администрация – Пловдив снощи. Почти половината останаха правостоящи до края на събитието.

Откриването на най-новата камерна зала за културни събития в града бе с концерт на блестящия пловдивски тенор Ивайло Михайлов "Песните на Пучини" и клавирен съпровод на Мария Калоферова. Известният оперен певец представи 11 песни за глас и пиано, които не са тясно свързани с театъра, но са предназначени за ценители, намиращи удоволствие в по-сериозната музика. Преди старта на концерта Ивайло разкри пред  екипа на Под тепето, че е донесъл партитурата си с автограф от великия Пласидо Доминго, който пише „Напред в устата на вълка,“ като пожелание за успех.

Звездният тандем успя да разкрие специфичната акустика на залата постепенно с внимателен подбор на ариите и песните.  При изпълнението на “Avanti Urania” (Напред, Темида!), композирана от Пучини за неговия голям приятел и меценат Маркиз Карло Джинори – Лищи (Къдравия), публиката стана на крака и започна да ръкопляска преди края ѝ.  

Вниманието към детайлите около организацията на първото събитие в това културно пространство пролича веднага. Много добро съответствие между място, програма, изпълнение и интерес, коментираха след края на събитието гостите. Атмосферата e зареждаща, защото сградата от години е приютила може би една от последните съхранени за Пловдив творби на скулптора Димчо Павлов, между впечатляващите мозайки на  Вълчан Петров и Димо Кенов.  

В приветствието си към гостите областният управител Здравко Димитров заяви, че това място е за пловдивчани и вратите му са отворени за всеки с идеи за събития. Димитров призова хората сами да измислят име на залата и заяви, че още не се е отказал от идеята да превърне Братската могила в културно средище.

Сред официалните гости бяха председателят на Общински съвет Савина Петкова, бриг.ген. Явор Матеев, митрополит Николай и Генералният Консул на Република Турция в Пловдив – г-н Хюсейин Ергани. Направи впечатление обаче липсата на какъвто и да е представител на Община Пловдив, включително и от дирекция Култура.

Запазете си 21 февруари в календара, когато ще се състои второто събитие в Камерна зала – Международен ден на майчиния език. Това ще е Първото събитие с подкрепата на Клуба на Консулите в Пловдив, който възстанови дейност по инициатива на  г-н Ергани.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Загубеняци и будали не липсват в Източна Р. -те затова лекетата от Sofia Design Week се лепнаха, оти се по-лесно цица на село!- да се радват на „музика“ и чалга из салаши, Балабани и ехтящи тенекиени велодроми и издънени проходни фоайета. Като ги мързи да изметат истинската КОНЦЕРТНА … Бива, бива като за Пловдив, хвала!

  2. Недостатъчно е да го озаглавиш „дървен камък“ и т.н., бе будала, мижи да те лажем: щом по пода стържат тенекиени подвижни столове и тракат високи токчета то това си е … фоайе, преддверие. Горкото Зико, политикантин безнадежден, вкопчил се в мутрополита Никола Методиев (МОНАШЕСКО име даже няма!) се гърчи в напъни

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина