Актуално

Трябва ли ѝ метро на Венеция?

Отговорът дава художникът Лъчезар Бояджиев в изложбата „Уютни дистопии“

Галерия SARIEV Contemporary представя един от най-влиятелните съвременни български артисти довечера

Един от най-влиятелните съвременни български художници Лъчезар Бояджиев открива първата си самостоятелна изложба в галерия SARIEV Contemporary довечера. В  „Уютни дистопии“ ще бъдат представяни непоказвани досега творби на автора, създадени между 2004-2018та година.  „Уютни дистопии“ се организира в контекста на ретроспективната изложба на художника в Софийска Градска Художествена Галерия – „Лъчезар Бояджиев. Sic Transit Media Mundi (Настоящето е прекалено късо и доста тясно)”, която ще бъде открита в средата на февруари.

Лъчeзар Бояджиев е един от художниците с най-голямо влияние върху сцената в България. Неговите участия в групови артпроекти, кураторски инициативи, образователни курсове, дискусии, статии оставят уникална и трайна следа върху художествената ни сцена.  Първата му самостоятелна изложба в галерия Sariev Contemporary – „Уютни дистопии“, е нова гледна точка на автора по теми, които го вълнуват отдавна – градовете и териториите.

„Уютни дистопии“ препраща към такива визии за града, и по презумпция за света, които го правят малко по-поносим за живеене, въвеждат минимум уют там, където той е липсвал или отдавна е изчезнал… Моите работи предлагат „поправки“ или добавки, предложения и напътствия към избрани градове, с които ме е свързал живота, с конструктивен, урбанистичен, инженерен или просто ментален характер. Те са леки и „скромни“ като идея, но радикални като ефект предложения; те са утопични поради нереализуемостта си, но съвсем реални в разумността си предложения за социална промяна без жертви!“, казва Лъчезар Бояджиев.

По думите на куратора на изложбата Яра Бубнова, някои от творбите в демонстрират как Бояджиев иска да направи по-комфортен живота в онези градове, които са пре-употребени от международната артколегия: „На Венеция ѝ трябва метро!“, 2007-2018; „На Касел му трябва летище!“, 2007-2018. В друга от рисунките е заложена възможността да се реши проблемът на Йерусалим – конфликтният град е клониран, а клонингите са разположени по вертикала („На Йерусалим му трябва да се рее в небесата!“, 2008-2018). Или, както уточнява художникът, “За да се решат проблемите на града и хората, които живеят там, е нужно „светите места“ да се отделят от нормалния град, като сакралното служи, за да пази дебела сянка на земното”.
В друга творба от същата серия, Бояджиев утроява Айфеловата кула („На Париж му трябва рестарт!“ (2004-2018), предлагайки решение за туристопотока.

Авторът пояснява своите творчески интенции, залегнали в изложбата: „Художниците все се опитват да въобразят света, а въпросът е да го при-у-ютят“, както е в живописния колаж „Joie de Vivre/Жизнерадост“, 2017, където жълтия цвят „е като слънце, станало плаж или вода или нещо друго ужасно топло и уютно“, уточнява Бояджиев.

Идеята за уют е допълнена и от печката, разположена в средата на пространството („Вечен припек“, 2018), както и златистият „Нов-открит флаг за липсваща страна“ (2018), които създават „нещо като двойна утопия на мечтаното, целяща да внуши идеята за уют и топлота във все по-невъзможния за живеене свят, в който хората все повече се разделят и като че ли забравят за прости неща като „вечния припек“, който всяка утопична идея ни внушава поне на ниво метафора“, пояснява авторът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Изкуственостите на този изкуственяк -пърдом, АРТАДЖИЯ- са жизнено необходими за залуханите смотаняци около Кунст-Нахрихтен-Чорба на приватизирания край на Отеца, за да им осмисля деградацията. Сламка за вкопчване покрай потъващия кораб на Отровено Изкуство. (Кога ли ще ги сгащят размахващи спринцовките…?)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина