Четирима остават в ареста по схемата за източване на Здравната каса в Пловдив

Криминале

Пловдивски аптечен бос бил мозъка на операцията

1 100 000 са източени чрез корупционната схема за по-малко от година

Прокуратурата изнесе подробности относно двама държавни служители, които бяха арестувани с голяма сума пари при зрелищна акция в Пловдив вчера. Става дума за корупционна схема, при която са източени 1 100 000 лева от Здравната каса за по-малко от 1 година, обяви окръжният прокурор Румен Попов.

Припомняме, че в сряда на ул. ул. "Ген. Данаил Николаев" са задържани  директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК – Пловдив Иван Деспотов и служителят на касата Влади Манев с 50 000 лева, намерени у тях. 

След оперативна разработка и разследване на Окръжна прокуратура – Пловдив, следствения отдел при ОД на МВР,  Икономическа полиция на 9 май са били задържани шестима души. Към момента двама са пуснати, след като са били разпитани, а в ареста остават четирима.

Това са директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК – Пловдив Деспотов и началникът на отдел Контрол над аптечната дейност Манев. Пловдивският аптечен бос Александров и подставеното лице Лютинов.

Предстои да им бъдат повдигнати конкретни обвинения. По думите на зам.-окръжния прокурор Галин Гаврилов, който е и наблюдаващ по случая, се касае за две престъпления: документна измама и подкуп в особено големи размери. Наказанията, предвидени в Наказателния кодекс за тези престъпления са от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 5 години за подкупа. 

Престъпната група действала чрез аптеки фантоми. Според данните до момента идеините бащи на схемата за източване на Здравната каса са директорът Деспотов и собственикът действаща верига аптеки Александров. Последният откривал дружества с лиценз за аптеки, които в последствие прехвърлял на за управление на социално слабо лице. Ползвали електронните подписи на двама магистър фармацевти за откриването на виртулани аптеки, които съществували само на хартия. 

От базата данни на Касата Деспотов и съучастниците му се сдобили с данните на тежко болни хора от Пловдив и областта и през аптеките фантоми започнали да изписват лекарства на стойност 25 – 30 000 лева на човек. Става дума за медикаменти за Хепатит С, които са изключително скъпи, като средно на месец са ползвани личните данни на 2-3 души. Тези хора са реално съществуващи пациенти, на които в действителност са изписвани такива лекарства и те са ги получавали веднъж официално през същия месец. Фактически източването се осъществявало чрез двойни заявки – веднъж през действаща и веднъж през аптека фантом. 

По този начин само за последните две седмици са били източени 90 000 лева. Фалшивите отчети и рецепти от виртуалните аптеки били приемани от конкретен служител в РЗОК. След което данните заминавали по протоколния ред към системата на НЗОК в София. Групата използвала  пробиви в двете софтуерни програми между РЗОК и НЗОК, за да не бъде хваната. 

Първо – тъй като Деспотов и подчиненият му Манев контролирали аптеките в областта през отдел „Контрол на аптеки”, проверки не са били правени. Второ – засичането на масивите става на тримесечен период в системата на НЗОК. Когато лъсвал дублиран превод на суми за лекарства на един и същи пациент, проверките показвали, че въпросната аптека и дружеството, което я притежава вече не съществува. В следващия тримесечен период това се случвало с ново дружество и нови аптеки фантоми. 

Извършени са претърсвания и изземвания на адресите на задържаните. На разследващите направило впечатление, че директорът на дирекция живее в истински лукс, който не съответства на официалните му доходи, а социално слабият Лютинов вече не е социално слаб. Освен това същият бил познат на икономическа полиция по разследвания за източване на ДДС.

Споделете ни във:

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.