Общината обяви на търг част от паметник на кулутурата

Градът

В къщата на „Велико Търново” № 2 е живяла голямата пловдивска художничка Живка Пейчева

Наддаването за етажа започва от 242 000 лева 

Апетитен имот в централната градска част със статут на недвижим паметник на културата е обявен на търг на страницата на Община Пловдив. Става дума за част от къща на ул. „Велико Търново“ № 2 в Цар-Симеоновата градина, за която екипът на Под тепето ви разказа вече ТУК.

Припомняме, че сградата, в която общината е съсобственик с частно лице, е вписана като архитектурно-строителен паметник на културното наследство през 1985 г. В красивата къща до Главната улица е живяла голямата пловдивска художничка Живка Пейчева. Нейни картини са част от фондовете на  ГХГ, НХГ и много други галерии. Талантливата пловдивчанка е ученичка на проф. Иван Мърквичка и на първия народен художник в България Христо Станчев, свързал живота и творчеството си с Пловдив.

От администрацията са определили начална тръжна цена от 242 000 лева (двеста четиридесет и две хиляди лева), без ДДС. Наддаването е за едно ниво от сградата с площ 128,79 кв. м., състоящото се от: вестибюл, дневна, две спални, кухня, баня с тоалетна, килер и коридор. Към общинската собственост има още две изби с площ съответно 16,75 и 21,08 кв. м, както и 45,341% идеални части от общите части на сградата.

Огледите на мераклиите бяха днес преди обяд. Желаещите да участват в търга трябва да заплатят депозит от 600 лева плюс цена на тръжните документи, която е 2 000 лева без ДДС, срокът за това е 15 януари, а търгът ще е на следващия ден от 14.30 часа в община Пловдив, на адрес: гр. Пловдив, пл.„Централен” No1, ет. 12. Стъпката за наддаване е три хиляди лева.

Другият частен съсобственик на уникалната къща започна ремонтни дейности и саниране през  есента на 2017-а година, като проектът му е  съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Споделете ни във:

1 коментар за “Общината обяви на търг част от паметник на кулутурата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.