Подтепето

ПОД НОЖА

11 Окт, 2017

Общината продава паметник на културата

В къщата на „Велико Търново” №2 е живяла голямата пловдивска художничка Живка Пейчева

Общинските съветници от БСП скачат срещу разпоредителната сделка

Продажбата на общинска собственост, паметник на културата, ще гласуват общинските съветници на сесия на местния парламент утре. Става въпрос за красива къща на улица „Велико Търново” №2. Сградата, в която общината е съсобственик с частно лице,  е вписана като архитектурно-строителен паметник на културното наследство през 1985г. Категорично против срещу разпоредителната сделка ще гласуват съветниците от БСП, като заместник-председателят на групата Димитрина Вакрилова дори ще излезе с питане до управляващите.

„Считаме, че е безотговорно и нецелесъобразно сградата да бъде продадена. В действащия застроителен план  необяснимо  как, но е допуснато надстрояване. Този акт  заедно с предложението за продажба на публичен търг  на архитектурно-строителен паметник на културното наследство говорят за ниска духовна и културна чувственост”, смята Димитрина Вакрилова. И припомня, че в сградата е живяла голямата пловдивска художничка Живка Пейчева. Нейни картини са част от фондовете на  ГХГ, НХГ и много други галерии. Талантливата пловдивчанка е ученичка на проф. Иван Мърквичка и на първия народен художник в България Христо Станчев, свързал живота и творчеството си с Пловдив. „Община Пловдив се опитва да прекъсне своята памет и постепенно да унищожи бъдещето на един многовековен град”, не крие възмущението си социалистката. Затова утре в залата на Пловдивския общински съвет от БСП ще предложат да се спре продажбата, а имотът да се предостави за детски център или за други културни дейности. Вакрилова призовава  колегите си в местния парламент да постъпят достойно и не само в конкретния случай, но като цяло да спрат да гласуват разпродажби на общинско имущество. „Половината от точките в дневния ред на утрешната сесия са разпоредителни сделки”, каза тя и допълни, че това не е изолиран случай, а практика на управляващите.

Къщата на „Велико Търново” №2 в момента се санира от частния собственик в имота. Проектът за ремонт на сградата е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

04 Ян, 2018

Общината обяви на търг част от паметник на кулутурата

В къщата на „Велико Търново” № 2 е живяла голямата пловдивска художничка Живка Пейчева

Наддаването за етажа започва от 242 000 лева 

Апетитен имот в централната градска част със статут на недвижим паметник на културата е обявен на търг на страницата на Община Пловдив. Става дума за част от къща на ул. „Велико Търново“ № 2 в Цар-Симеоновата градина, за която екипът на Под тепето ви разказа вече ТУК.

Припомняме, че сградата, в която общината е съсобственик с частно лице, е вписана като архитектурно-строителен паметник на културното наследство през 1985 г. В красивата къща до Главната улица е живяла голямата пловдивска художничка Живка Пейчева. Нейни картини са част от фондовете на  ГХГ, НХГ и много други галерии. Талантливата пловдивчанка е ученичка на ...

» повече