ГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Форум „Индустрия 4.0” в Пловдив показва история на промяната

Как се случва дигиталната трансформация на производството в региона и какво е бъдещето на автомобилната индустрия в България. Това ще са основните теми на конференцията „ Индустрия 4.0“, която ще се проведе на 3 октомври в „Хотел Империал“ в Пловдив.

Индустрия 4.0 е история за промяната: от ниско заплатен труд до високопроизводителна автоматизирана продукция. За гъвкавост и адаптивност, както и за възможностите, които дигиталните иновации предлагат на компаниите, за да направят стъпка напред.

Може ли страната ни да се превърне в нещо повече от производител и износител на части, като стане важен център за изследвания, развитие и иновации? България изживява истински бум в производството на части за световната автомобилна индустрия: компаниите в този сектор вече надхвърлят 100, а приходите им са към 4 млрд. евро. Това ще се разисква в панела „ Инвестиции, растеж и иновации в автомобилния сектор“.

Целта на форума Industry 4.0  е да даде добри примери и нови възможности за партньорство между бизнеса, правителството и местната власт за привличане на нови инвеститори от високотехнологичния сектор.

Гости на събитието ще бъдат зам. министър-председателя Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, президентът на България (2012 – 2017) Росен Плевнелиев, кметът на община Пловдив Иван Тотев, ръководителят дигитализация и симулация на производствените товари на Daimler проф. д-р Сама Мбанг, старши бизнес стратегът – изкуствен интелект от VOLVO GROUP Жайр Рибейро и много други представители на технологичния бизнес.

За четвърта поредна година Пловдив ще бъде домакин на конференцията, чиято основна цел е да представи най-добрите практики в дигиталната трансформация на европейските лидери в индустрията. Напълно оправдан е изборът в Пловдив да се съберат високотехнолични инвеститори и представители на бизнеса и правителството, защото градът запазва положителния си тренд по привличане на ПЧИ през последните години. Градът е в челната десетка на „ Файненшъл таймс“ в класацията за най-прогресивно развиващи се места по света. Класацията оценява добрия микроклимат за инвестиции, резултат от устойчивостта в производството. Към днешна дата над 100 международни компании са открили свои производсртвени бази в региона, а част от тях разширяват инвестициите си.Между 5-8 межународни компании влизат средно на година в икономиката на Пловдив. Безработицата в града е 2,5% и 4% в региона, което превръща Пловдив във водещ индустриален център. Тези данни са пример, че община Пловдив и Тракия Икономическа Зона са благоприятна среда за развитието на високотехнологични производства  и стъпка напред към внедряването на Индустрия 4.0.

Акценти в програмата:

  • Какво е състоянието на аутомотив индустрията в региона и какви са перспективите пред нея – Андраш Кадоча от McKinsey & Company ще представи за първи път нов анализ на консултантската компания.
  • Какви са конкретните стъпки за въвеждане на технологии от Индустрия 4.0 в мениджмънта и производството – разказва директорът „Дигитална трансформация“ в завода на Hugo Boss в Измир Сарпер Арслан.
  • Как да разработим ефективна бизнес стратегия за въвеждане на Изкуствен интелект – чуйте мнението на Жайр Рибейро, старши бизнес анализатор във Volvo Group.
  • Технологии за интелигентен бизнес: индустриална мобилност, данни, изкуствен интелект, 5G
  • Стратегия и финансиране за разработване на нови индустриални зони

Форум „Индустрия 4.0“ се организира от община Пловдив, вестник „Капитал“ и Тракия Тех. Всяка година на него присъстват над 350 представители на бизнеса, правителството, местната власт, международни компании,  представители на ЕК, дигитални предприемачи и висш мениджмънт МСП.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина