ГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

„Мелнишки цикъл” на Златю Бояджиев гостува в Пловдив

Картините, собственост на РИМ- Благоевград, ще бъдат подредени в  Етнографския музей

Колекция от картини на Златю Бояджиев, собственост на Регионален исторически музей в  Благоевград, ще гостуват в Пловдив. Изложбата ще бъде подредена в в Регионален етнографски музей – Пловдив от 20 август до 30 септември.

Златю Бояджиев (1903 – 1976 г.) е признат за един от големите живописци и един от най-добрите български художници на XX в. Той твори в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа, а творчеството му се дели на два основни периода. Първият продължава до 1951 г., когато художникът получава инсулт, вследствие на който дясната половина на тялото му остава парализирана. Това, обаче, не го спира да рисува с лявата ръка, което му помага да изяви други страни на своята чувствителност.

Портретите от втория период са още по-детайлни и дори гротескни. За това му помага познаването на народния бит и душевност на българина и разнообразието на художествените решения.

Представените в изложбата картини от „Мелнишки цикъл“ са създадени през 70-те години на XX в. и представляват само част от невероятните платна на Златю. И тук, интересът му към селския бит се запазва, но авторът отразява и социалистическите преобразования на селото. По покана на тогавашната общинска управа на Благоевград, отива да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона. Самите хора, красотата и топлината на Пиринския край го пленяват и с творческа настървеност художникът създава невероятните си интерпретации: „Благоевград“, „Мелник”, „Кърланово”, „Пастирки”, „Овчари” и др.

Във всяка картина от колекцията прозира синият нюанс, затова често ги определят, като творби от „синия период“, но всички те носят един и същи духовен заряд, който идва от селото и от земята, и в които се усеща топлото слънце и ярките цветове на юга.

Значителна част от „Мелнишкия цикъл“ е закупена от община Благоевград и през 1977 година е предоставена на РИМ – Благоевград. Творби на Златю Бояджиев са притежание на НХГ, СГХГ, ГХГ – Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Сливен, Видин, Смолян и други, както и на частни колекционери у нас и в чужбина.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина