Подтепето

гласове

09 Мар, 2018

Жива ли е политическата сатира?

Колко актуални са творбите на „непослушните“ художници отпреди 10 години, какво е да карикатуриш през соца и демокрацията, има ли бодра смяна в гилдията?

Таня Кънева

„Това е една тъжна изложба, която показва нашата действителност. Такива политици имаме, такива си рисуваме. За жалост, ние ги правим герои в подобни изложби, като ги избираме. А после единствено ни остава да им се смеем чрез карикатурите, иначе ни идва да плачем. Тук са все персонажи, които не харесваме и които искаме да изчезнат.“ Това са думи на карикатуристът Ириен Трендафилов от Пловдив, казани пред гостите на откриването на изложбата „Артпредседателство“ на непослушните карикатуристи в Етнографския музей в Стария град. 

Ириен Трендафилов отляво

Жива ли е политическата сатира чрез карикатурата като изкуство, колко актуални са творбите на „непослушните“ художници отпреди 10 години, какво е да карикатуриш през соца и демокрацията, и има ли бодра смяна в гилдията. По тези въпроси Капана.бг разговаря с един от четиримата пловдивски карикатуристи. Ириен Трендафилов е роден през 1955 г. в Пловдив. Първата  си карикатура публикува през 1968 г. във вестник „Отечествен глас“. Печатал е в почти във всички български вестници и в руския периодичен печат. Член на СБХ – секция „Карикатура“ от 1988-ма и има собствена рубрика във в. „Труд“ от 2002 до 2005 г. Ириен е и участник в национални и международни изложби и конкурси в Русия, Италия, селектиран в много изложби в Македония, Италия, Белгия, Русия, Турция, Мексико, Украйна и други.

Мислите ли, че политическата сатира почти липсва в живота ни като изкуство, а не като ежедневие?

Напротив, всеки вестник, който все още излиза в България и има едно свободно ъгълче, за карикатура, има политическа сатира. И ако ти не рисуваш Бойко Борисов, Цацаров, Пеевски ти си аут от това занимание. Остават само големите автори, като тези тук. Те всички работят или работеха за вестници. (бел. авт.: има предвид Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов, чиято изложба под наслов "Артпредседателство" бе открита в Етнографския музей този петък.) Комарницки беше в Сега, Чавдар Николов пък в Шоуто на Слави и Терминал 3, Ала и Чавдар бяха в Новинар, докато не се закри… И там се иска да има Бойко Борисов, това е!

За мен и този клошар, който проси на тротоара, пак е политическа сатира. Просенето е продукт на тая политика, която водят нашите политици.

Не се ли опитаха и тях ги цензурират в началото, когато започна издаването на „Прас-прес“ или това беше рекламен трик, както твърдят някои?

Опитаха се много сериозно да ги цензурират! Но и това свърши работата  на рекламен трик. Когато шумиш покрай някого, то се разчува. Сега те успяват да намират книжарници (щях да кажа още месарници и плод – зеленчук и т.н) там да го продават.

Защо? Защото 90% от пресата се разпространява от фирма на Делян Пеевски (сега не помня как се казваше фирмата) Няма кой да допусне изданието на негова будка.

Уж има Комисия за защита на конкуренцията, която гледа да няма монопол, ама не навсякъде. Казват: Ти не може да купиш и ЧЕЗ,  и ЕВН, и ЕнергоПро! Може едно или две, ама всички - не. А в горния случай няма проблем една фирма да има монопол и на тези образи, които са налепени тук им е по-спокойно (бел.авт.: има предвид героите в карикатурната изложба).

Вие имал ли сте проблеми заради творчеството си?

Навремето “Комсомолска искра“ в Пловдив като беше съм имал разправии и то още ученик.  Де да знам, че има цензура, че вестникът се носи на някакъв главен цензор в Партийния дом и той го разглежда. Някой път нещо се е пропускало…

Правихме преди много години с други автори една изложба с каталог. Две карикатури бях нарисувал. Едната беше два образа, единият  с медал на гърдите, а другият на устата. И друг един , който беше целия в кръпки и медалът, и той в кръпки. Темата беше за медали. Като викнаха , като креснаха…  и трябваше на 1000 каталога да пиша на ръка с черен химикал „От серията там на запад“. Читателят да не се обърка, че тук дават медали за мълчание.

Това сега го няма, но вместо да излизат и да има печат, просто това изкуство тихо и кротко отива към забрава.

Прави чест на тези момчета, че намериха сили да издават „Прас-Прес“. Там вътре е само политическа карикатура, а не смешния хумор, от който да се зарадваш от живота без да се ангажираш.

Имате ли млади последователи?

Много се чудим като трябва в началото на април да се открива Националната карикатурна изложба, че няма млади хора, които да творят.  На карикатурата мястото и е във вестника, в списанието може би, в радиото едва ли, може да ги разказваме. (смее се)

Цялото интервю може да прочетете в Капана.бг.

Няма направени коментари
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

16 Апр, 2018

Ириен Трендафилов и Под тепето слагат началото на карикатурна рубрика

Пловдивският карикатурист получи Специалната награда на Дома на хумора и сатирата

Призьорът: Смелостта е нужна на властта, за да приеме карикатурата!

Карикатурата като изкуство в бъдещата Европейската столица на културата не е замразена, а напротив – тя живее въпреки „атмосферните условия“. Един от четиримата пловдивски карикатуристи - Ириен Трендафилов, когото ви представихме в интервюто „Жива ли е политическата сатира?“ , се нагърби с пионерски ентусиазъм, ЗАЕДНО с Под тепето, да положи началото на карикатурна рубрика в нашата медия.

Докато подготвяхме съвместната ни рубрика Ириен бе отличен със Специалната награда на Дома на хумора и сатирата в тазгодишното 43-то издание на Национална изложба на карикатурата, която бе открита на 5 април в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в столицата. В изложбата са представени ...

» повече
16 Мар, 2018

Седмицата на завъртането под тепетата

Президентът завъртя коремното, а кметът си поиска да му завъртят кекс

Ей така, заради айляка, Под тепето събра актуалните карикатури за подобряване на настроението

Широката общественост през изминалите няколко дни бе завъртяна в новините от Пловдив на две нива – държавно и регионално. Първата врътка с коремното възлизане на президента Румен Радев в 68-ма бригада „Специални сили“ извади от полезрението темата за скандалното посещение на Руския патриарх. А втората – изразеното желание на кмета Иван Тотев за помирение с г-ца Веселина Сариева и предложението тя да му „забърка един кекс, ако иска“ - даде на културтрегерите в града гориво за нови диви въртележки по темата НОЩ.   

Със завъртане на мъжкото си его и единият, и другият дадоха нови дъвки на обществото. Е, съвсем ...

» повече
09 Мар, 2018

Делян Пеевски е Витрувианския човек в Етнографския музей

Корнелия Нинова като Голата маха в изложбата Артпредседателство на Невъзпитаните карикатуристи

Ириен Трендафилов: Смеем се през сълзи. Това е една тъжна изложба с персонажи, които не харесваме и искаме да изчезнат

Как Леонардо да Винчи би изобразил Витрувианския човек, ако беше българин и живееше днес? На този въпрос със солидна доза сатира отговарят Невъзпитаните карикатуристи Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов в изложбата си Артпредседателство, открита днес в Етнографския музей. Детето чудо на родната политика и предприемачество, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров, първата социалистка Корнелия Нинова и премиера Бойко Борисов са най-честите герои в шаржовете на творците, които пловдивчани и гости на града имат възможността да видят през следващите две седмици. Алла и Чавдар Георгиеви, Христо ...

» повече
07 Мар, 2018

"Невъзпитаните карикатуристи" представят изложба в Етнографския музей

 

Пловдивската публика ще види карикатурите на Алла и Чавдар Георгиеви, Чавдар Николов и Христо Комарницки

Карикатурите на Невъзпитаните карикатуристи пристигат в Пловдив. Изложбата "Артпредседателство" ще бъде показана в Етнографския музей този петък.  Ще бъдат показани творби от Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов

Това е тяхната трета поредна изложба, която гостува в Регионален етнографски музей – Пловдив от 9 март.

Покрай българското Европредседателство, пловдивската публика ще има възможност да се наслади на повечето уникати от европейската политика като Туск, Юнкер, Меркел, Макрон, Мей, Курц и останалите. Девизът на тази наслада е „Съединението прави силата", така както ни съветваше отдавна кхан Кубрат в онази притча с пръчките и както много по-късно го направи Pink Floyd, когато я имаше Стената ...

» повече
10 Ян, 2018

Бяла книга за свободата на медиите в България (ПЪЛЕН ТЕКСТ)

Текстът е оригинално публикуван в сайта ClubZ.bg

На 10 януари 2018 г. в София бе представена "Бяла книга за свободата на медиите в България", издадена от Съюза на издателите в България. На кръглата маса присъстваха журналисти, издатели, дипломати, представители на неправителствени организации.

Предлагаме ви пълния текст на "Бяла книга за свободата на медиите в България":

01
Ситуацията на медиите в България
През последните десет години ситуацията на медийния пазар в България системно се влошава. От една страна, бизнес моделът на медиите е изложен на натиск от вътрешни и външни за пазара фактори, които го правят все по-неатрактивен. От друга страна, но и вследствие на горното, качеството на медийния продукт непрекъснато се влошава. Това може да се измери през неспазването ...

» повече