Подтепето

гласове

04 Ян, 2018

Пловдив скочи в защита на Пирин (ГАЛЕРИЯ)

Викове „Мафия” и „Оставка” на най-масовия еко-протест в града

„Долу Цеко и Юлен, Пирин няма да дадем”, скандираха близо 400 граждани в шествие в подкрепа на Националния парк  

„Не правете от Пирин осакатен бетонен кошмар”. Това гласеше един от многото лозунги в тазвечерния най-масов протест по екологичен казус в Пловдив в последните години. Между 350 и 400 граждани казаха „Не” на промяната в плана за управление на Националния парк, която позволява разширяване зоната, в която може да се строят лифтове, ски писти и други спортни съоръжения. „Мафия”! „Оставка” и „Долу Цеко и Юлен, Пирин няма да дадем” скандираха участниците в многолюдното шествие от кметството до Централни хали. Пяха "Хубава си моя горо". Пловдив и още девет български града скочиха в защита на Пирин, като всички недоволни от решението на кабинета са категорични, че могат да обединят усилия за голям митинг пред Народното събрание.

Нека политиците ни се вгледат в нашите лица и осъзнаят, че в крайна сметка има критична маса в българското общество. Че не могат да правят каквото решат. Че не могат да се прикриват зад розови намерения за развитие на зимните спортове, когато става въпрос за възможности за бетониране на планините ни. Готови сме да подкрепим организацията на мащабен протест на жълтите павета ако се наложи. И ще го направим с лицата си, защото не се крием. Пирин просто няма как да дадем на олигархията, обясни един от участниците в гражданското недоволство. „Пирин е един, ние сме тук да го спасим”, подкрепиха го с викове в синхрон хората около него.

Да, жителите на Банско протестират, защото ги подвеждат. Обещават им благополучие. Но всъщност ги лъжат. Какво е Банско без природата. Там ще настане такъв строителен хаос, че тези хора ще загубят всичко, което имат, коментира природозащитник.

Аз лично не съм против втори лифт. Аз съм скиорка. Но се съмнявам, че в държава, прогнила от корупция, правилата ще се спазват. С това решение за промяна на плана за управление на Националния парк се отваря кутията на Пандора, от която излизат само бетоновози, за да залеят 48 процента от защитената зона, допълни дама в скиорско яке.

И четири лифта да им направим на Юлен и инвеститорите в Банско, пак ще се затлачат. Защото толкова могат. Вижте в какво превърнаха Банско и зоната около това прекрасно планинско градче. В момента там има десетки недостроени хотели. Те се задушиха от бетон. И това е причината да се напира за промяна на плана на управление- да се отпуши това строителство и да дойде новото. А после, попита друг от протестиращите.

В началото на събитието, около 18.15ч., гражданите бяха едва петдесетина. До 19 ч. обаче наброяваха близо 300. А десет минути по-късно, когато стартира и протестното шествие по Главната, наближаваха 400. Другият път може да сме много повече. Защото всъщност единствено природата ни остана. Всичко е разграбено, окрадено, разпарчетосано, раздадено. Ако политиците посегнат и на въздуха ни, ще сбъркат. Много сериозно ще сбъркат, предупредиха властимащите протестиращите.

 

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

25 Ян, 2018

Четвърти протест за Пирин в Пловдив

В Пловдив протестиращи ще изразят недоволство и срещу масовото изсичане на дървета в града, без да получат смислено обяснение от управляващите

На 25 януари 2018 г., четвъртък, граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк Пирин. В Пловдив протестиращи ще изразят недоволство и срещу масовото изсичане на дървета в града, без да получат смислено обяснение от управляващите.

Протестното шествие започва със среща в 18 ч. на площад „Съединение“ и ще тръгне в 19 ч. по маршрут на изток по бул. "Шести септември", баня “Старинна”, на север по бул. Цар Борис III Обединител, ул. “Железарска”, Римски стадион, ще продължи по централната пешеходна улица и ...

» повече
19 Ян, 2018

И Берлин в защита на Пирин

Десетки българи протестираха в германската столица срещу промяната на плана за управление на Националния парк

Българи в чужбина масово подкрепиха протеста в защита на Пирин снощи, провел се паралелно в 19 града в страната. Докато стотици пловдивчани шестваха по улиците под тепетата, нашенци от 8 града в чужбина също не останаха безучастни към съдбата на Националния парк- Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург.

Българската диаспора в Берлин бе сред най-активните във вчерашното недоволство срещу промяната на плана за управление на планината. Десетки излязоха в центъра на германската столица, за да развеят националния трибагреник и да заявят с транспаранти ”Berlin for Pirin”, „Ние сме народа, искаме природа”,„Не сме съгласни Пирин да се дава на офшорки” и „Не ...

» повече
10 Ян, 2018

Протестното шествие в защита на Пирин затваря два булеварда

Насроченото за утре, 11 януари, голямо протестно шествие в защита на Пирин ще затвори два централни булеварда. Природозащитниците се събират в 18.30ч. на площад Съединение и ще стартират своя митинг точно в 19 часа, като в рамките на 40 минути поетапно или изцяло ще бъде спирано движението в участъци от бул. „ Шести септември“, „Цар Борис III Обединител“ и ул. „Железарска“ . Промяна на маршрутите на автобусите по линиите  от  масовия градски транспорт няма да има, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“.

Припомняме, че природозащитници от цялата страна ще излязат по улиците, за да кажат „Не” на промяната на плана за управление на Националния парк в деня, в който се открива Европредседателството. Очаква се протестното шествие този четвъртък в ...

» повече