Пловдив скочи в защита на Пирин (ГАЛЕРИЯ)

Гласове

Викове „Мафия” и „Оставка” на най-масовия еко-протест в града

„Долу Цеко и Юлен, Пирин няма да дадем”, скандираха близо 400 граждани в шествие в подкрепа на Националния парк  

„Не правете от Пирин осакатен бетонен кошмар”. Това гласеше един от многото лозунги в тазвечерния най-масов протест по екологичен казус в Пловдив в последните години. Между 350 и 400 граждани казаха „Не” на промяната в плана за управление на Националния парк, която позволява разширяване зоната, в която може да се строят лифтове, ски писти и други спортни съоръжения. „Мафия”! „Оставка” и „Долу Цеко и Юлен, Пирин няма да дадем” скандираха участниците в многолюдното шествие от кметството до Централни хали. Пяха "Хубава си моя горо". Пловдив и още девет български града скочиха в защита на Пирин, като всички недоволни от решението на кабинета са категорични, че могат да обединят усилия за голям митинг пред Народното събрание.

Нека политиците ни се вгледат в нашите лица и осъзнаят, че в крайна сметка има критична маса в българското общество. Че не могат да правят каквото решат. Че не могат да се прикриват зад розови намерения за развитие на зимните спортове, когато става въпрос за възможности за бетониране на планините ни. Готови сме да подкрепим организацията на мащабен протест на жълтите павета ако се наложи. И ще го направим с лицата си, защото не се крием. Пирин просто няма как да дадем на олигархията, обясни един от участниците в гражданското недоволство. „Пирин е един, ние сме тук да го спасим”, подкрепиха го с викове в синхрон хората около него.

Да, жителите на Банско протестират, защото ги подвеждат. Обещават им благополучие. Но всъщност ги лъжат. Какво е Банско без природата. Там ще настане такъв строителен хаос, че тези хора ще загубят всичко, което имат, коментира природозащитник.

Аз лично не съм против втори лифт. Аз съм скиорка. Но се съмнявам, че в държава, прогнила от корупция, правилата ще се спазват. С това решение за промяна на плана за управление на Националния парк се отваря кутията на Пандора, от която излизат само бетоновози, за да залеят 48 процента от защитената зона, допълни дама в скиорско яке.

И четири лифта да им направим на Юлен и инвеститорите в Банско, пак ще се затлачат. Защото толкова могат. Вижте в какво превърнаха Банско и зоната около това прекрасно планинско градче. В момента там има десетки недостроени хотели. Те се задушиха от бетон. И това е причината да се напира за промяна на плана на управление- да се отпуши това строителство и да дойде новото. А после, попита друг от протестиращите.

В началото на събитието, около 18.15ч., гражданите бяха едва петдесетина. До 19 ч. обаче наброяваха близо 300. А десет минути по-късно, когато стартира и протестното шествие по Главната, наближаваха 400. Другият път може да сме много повече. Защото всъщност единствено природата ни остана. Всичко е разграбено, окрадено, разпарчетосано, раздадено. Ако политиците посегнат и на въздуха ни, ще сбъркат. Много сериозно ще сбъркат, предупредиха властимащите протестиращите.

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.