Подтепето

под небето

04 Ян, 2018

Над 200 души на пловдивския протест в защита на Пирин

Шествие тръгна по Главната към Халите

Протести се провеждат в цялата страна в защита на природата в Пирин

Над 200 души се събраха на протеста в Пловдив в защита на Национален парк Пирин и промяната на плана за управление, според който се разширява зоната, в която може да се строят лифтове, ски писти и други спортни съоръжения. Според новите промени се предвижда да се увеличи ски зоната над Банско, като се отваря възможността за изграждане и на втори лифт. Според протестиращите има възможност и за застрояване на 48% от защитената зона, в която, по уверения на министър Нено Димов, ще може да се изграждат само съоръжения за водохващане.

Протестиращите се събраха пред Община Пловдив след 18 часа. Към 19 часа те тръгнаха на протестно шествие към Халите. Много от тях са с плакати, като "Не убивайте природата, тя е и ваша майка!" или "Проект за лифт може да няма, но има за 40 000 нови легла". 

Протести се провеждат в цялата страна, като най-големият е в София. Общо пет политически партии подкрепиха протеста - ДСБ, Да, България, ДЕОС, Зелените и БЗНС.

Ето и общата им декларация:

Няма причина да бъдем против втори лифт при спазване на закона, след екологична оценка и правен анализ, гарантиращ прозрачна и конкурентна концесионна процедура. Но се противопоставяме категорично на беззаконието и олигархичния монополизъм, които рушат, а не подкрепят туризма.

Според нас промените в плана за управление на НП „Пирин“ са в резултат на политическо изнудване и няма да доведат до обещаното бързо изграждане на втори лифт в Банско, а ще ескалират от планове за нови няколкостотин километра писти и съоръжения, до изсичане и ерозия на хиляди декари вековни гори и в нов бум на застрояването както на Банско, така и на самия Пирин. България трябва да гради общество, основано на знанието и запазената природа, а не на разхищението и изстискването на природните и човешки ресурси. Проспериращите общества, които искаме да следваме, са станали такива именно давайки възможност за успех на всеки гражданин, а не чрез раздаване на подаръци на близки до властта олигарси. Настояваме за отмяна на решението на Министерския съвет и незабавна оставка на министър Нено Димов. През последните месеци стана очевидно, че той не само не работи за по-чиста околна среда и защита на природата, което е длъжността му, но и защитава интересите на конкретна клиентела с коренно противоположни интереси.

Ние не сме против втори лифт, при ясна и конкурентна концесионна процедура. Но решението на МС не е за изграждане на нова кабинкова линия – това е умишлена заблуда, насаждана от управляващите, от техните медии и от монополиста, който се опитва да заграби цял Пирин и да затрие всеки конкурентен зимен курорт. Дори министър Димов потвърди, че инвестиционно предложение за втори лифт няма – има обаче опити за вкарване в регулация и строителни планове на терени, попадащи в Националния парк, заети от вековни гори.

Ние настояваме управляващите, и особено МТ и МОСВ, да не обслужват строителните мераци на своите кметове и олигарси, а да подготвят национална стратегия за развитие на зимния туризъм. Българските планини дават много възможности за зимни спортове, в интерес на бизнеса и скиорите от всички планински региони на страната, без унищожаване на природата. Тези възможности обаче не се осъществяват.

Най-тежкият пример за безхаберие към обществения интерес е блокирането на зимния спорт на Витоша и ограничаването на достъпа на софиянци и десетки хиляди чужди туристи в столицата до планината. От години настояваме и сме направили необходимите предложения за разтрогване на договора, с който СО е продала въжените си линии на „Витоша ски” АД, поради нарушение на основното задължение – поддържане на предмета на дейност и превоз на скиори и туристи. СО, освен че отказва да прекрати договора с монополиста, ограничава до минимум градския транспорт до Витоша и е съучастник в ограничаването на достъпа до планината.

Министерството на младежта и спорта също бездейства и не привежда в действие лифта, който е негова собственост – „Заека”. Правителството отново не защитава обществения интерес.

По тези причини, подкрепяме гражданските протести срещу приетите от правителството промени в изтеклия план за управление на Национален парк „Пирин” и справедливите им искания. Защитата на Пирин и на българската вековна гора е кауза за много българи. И това е така, защото опазването на природата за следващите поколения е достойна кауза, една от най-важните битки между нормалните граждани на България и олигарсите-кукловоди и техните политически „кукли“.

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини

10 Ян, 2018

Протестното шествие в защита на Пирин затваря два булеварда

Насроченото за утре, 11 януари, голямо протестно шествие в защита на Пирин ще затвори два централни булеварда. Природозащитниците се събират в 18.30ч. на площад Съединение и ще стартират своя митинг точно в 19 часа, като в рамките на 40 минути поетапно или изцяло ще бъде спирано движението в участъци от бул. „ Шести септември“, „Цар Борис III Обединител“ и ул. „Железарска“ . Промяна на маршрутите на автобусите по линиите  от  масовия градски транспорт няма да има, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“.

Припомняме, че природозащитници от цялата страна ще излязат по улиците, за да кажат „Не” на промяната на плана за управление на Националния парк в деня, в който се открива Европредседателството. Очаква се протестното шествие този четвъртък в ...

» повече