Подтепето

ИзПодТепето

09 Окт, 2017

Изродиха бебе пред министъра на здравеопазването

Проф. Николай Петров откри ултрамодерния all-inclusive информационен център на Медицинския университет  

В здравеопазването има и добри новини, каза след прерязването на лентата той

Министърът завидя на студентите при демонстративно израждане в новия симулационния център на МУ

Министърът на здравеопазването присъства на демонстративно израждане на бебе в новия симулационен тренировъчен център на Медицинския университет. Проф. Николай Петров пристигна в Пловдив днес, за да открие ултрамодерния информационен комплекс в МУ и да отбележи, че в здравеопазването има и добри и новини. Благородно ви завиждам за това, което имате тук на разположение. Ние се учихме на една кукла, която сами си бяхме купили. Аз съм реаниматор, но ми се е случвало да израждам в спешния център, отбеляза проф. Петров пред студентите по време на демонстративното израждане в една от залите на най-модерния и голям симулационнен тренировъчен център у нас. Такова нещо не съм виждал никъде в България, доволен от видяното остана министърът.

Той преряза лентата на новия университетски информационен център заедно с ректора на МУ проф. Стефан Костянев. Както виждате аз и моят екип сме се пременили като младоженци. Този красив университетски център е единствен по рода си в страната. Той ще представя комплексни и административни услуги на българските и чуждестранни студенти, и ще помага за адаптирането на първокурсниците. По западната номенклатура това е един Welcome center. Както виждате, тази сграда промени до неузнаваемост входа на болницата и на  университета, който преди приличаше на нещо средно между Капълъ чарши и Четвъртък пазара, отбеляза проф. Костянев.  В сградата са обособени три функционални звена. Първото ще представя пълна информация на новобранците, второто е за административни услуги, а трето ще обслужва студентите в неравностойно социално положение и специализантите, които не са в неравностойно положение. Построената сграда има: кабинети, зали за презентации, информационни и приемни зали, тук ще бъдат настанени студентските съвети, имаме кариерен център, каса, книжарница и интернет кафе. Центърът ще осигурява комплексно административно обслужване на студентите, като всичко ще бъде на едно място, или както е модерно сега да се казва „All inclusive“, допълни ректорът на МУ.

Той посочи, че инвеститор е Медицински университет – Пловдив, а фирмата-изпълнител на проекта „Консорциум проект строй“ само за 8 месеца е успяла да вдигне двуетажната сграда. Проектант е арх. Радо Тодоров и екипът му. Стойността на инвестицията е 3 млн. 242 хил. лв.

Всички знаем, че материалните неща са преходни. Само тогава, когато материалното се съчетае с духовното по един хармоничен начин, то се превръща в артефакт в нашия живот. Затова градежът на читалище в миналото, на църкви, училища и университетски сгради днес е най-добрата инвестиция в бъдещето. Това не минава без следа, това остава, каза още проф. Костянев.

Такъв център се прави за първи път в страната. Отново давате прекрасен пример и още по-високо вдигате летвата. Вие предопределяте бъдещето на медицината у нас, похвали екипа на МУ министър Николай Петров.

След официалната част пред гостите на събитието излезе госпъл хорът на Медицинския университет, съставен изяло от британски студенти. След това министърът на здравеопазването бе информиран, че вече близо 80 процента от чуждестранните студенти в МУ са от Великобритания, Италия и Германия.

  • 10 Окт, 2017 | Сибел
    Честита да е новата зала!! Сега ако си смените някой преподавателки от Акушерките в колежа , университета ще е перфектен!
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

09 Окт, 2017

Фонд за целеви субсидии може да помага на закъсалите болници

Търсят се 2-3 млн. лв. годишно за извънболнична помощ на здравно неосигурените пациенти, както и механизъм за плащането

Таня Грозданова

Правителството търси пътища за създаване на фонд за целеви субсидии, от който болниците да теглят безлихвени кредити или такива с минимална лихва, за да разплащат натрупаните задължения и да имат възможност на спокойствие да предоговорят неизгодните договори. Това стана ясно от изявление на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров в Пловдив. Той присътва на официалното откриване на единствения по рода си в България Университетският информационно-административен център към Медицинския университет в Града под тепетата, направен с инвестиция на ВУЗ-а от 3 241 692 лв.

Здравният министър коментира и медицинската помощ, която получават здравно неосигурените граждани. По думите му тя е в ...

» повече