Подтепето

ИзПодТепето

27 Апр, 2018

Архивите разказват: История на мобилните тоалетни (СНИМКИ)

Запитвали ли сте се някога какъв е пътят на тази еволюция?

Около 1970 г. се появяват първите преносими тоалетни, изработени от плексиглас

А кога идват у нас?!

Те навлизат все повече в света на пловдивчани. Вече са превзели дори двора митрополитския ни храм.  В Капана с нетърпение се очаква високотехнологичното чудо, което ще замени писоарите. Често ги виждаме на ремонтиращите се булеварди, на големи концерти на открито, на фестивали и на все по-неподходящи места. Те са градските нужници, който еволюират в съвременните мобилните химически тоалетни.

Запитвали ли сте се някога какъв е пътят на тази еволюция?

Представете си дървено столче с дупка по средата и глинено гърне под него. Това е изобретението на древните египтяни преди 3 500 години, което се счита за първата преносима тоалетна, макар и доста примитивна, но все пак изобретение за времето си. Заради дървеното столче с дупка не е било необходимо знатните египтяни да ходят по вънка или до реката.

От Средновековието до към 1800 г., най-често срещаната форма на тоалетна в дома била именно мобилната WC, известна тогава като нощно гърне. То представлявало малък объл метален съд, а при по-заможните фамилии било изработено от стъкло. Шокът при използването на този съдове е именно в начинът им на „почистване“, който е меко казано шокиращ за днешните порядки. В онези смутни тъмни векове често съдържанието на тези гърнета е било изхвърляно директно през прозореца.

По време на Първата световна война, американски пехотинци, преминаващи през Европа, са използвали преносими тоалетни с надпис “T.Crapper”, на името на създателя им и компанията, която ги е произвеждала.

Времето след 1940-а година бележи изключително развитие в областта на мобилните тоалетни. Появяват се първите преносими дървени кабинки. Всичко започва от необходимостта от близко и удобно място, което работниците на корабостроителницата на Лонг Бийч, Калифорния да използват при нужда. С появата на новите мобилни тоалетни, всяко ползване на WC спестявало от 10 до 40 минути.

Тъй като дървените кабинки били доста тежки и трудноподвижни, около 1970 г. се появяват първите преносими тоалетни, изработени от плексиглас. Този материал обаче, макар и по-лек, изисквал по-голяма поддръжка и освен това абсорбирал неприятната миризма. Това наложило използването на полиетилен, който не само олекотил кабините, но и спомогнал за по-лесното им почистване, а и не абсорбирал остатъчната миризма.

Това остава и най-популярният материал, от който се изработват мобилните кабинки, такива каквито ги познаваме днес. Те търпят постоянни промени с цел подобряване на качеството им – от пригодени за хора в неравностойно положение до луксозни тоалетни от ново поколение, подходящи и за най-изтънчения вкус. В наши дни можете да попаднете дори и в химически тоалетни, оборудвани с озвучаване. 

Източник: ecotoy

Няма направени коментари
Още от рубриката "ИзПодТепето"

Подобни новини

23 Юли, 2018

Архивите разказват: Голямото сбиване в Цар-Симеоновата градина (ГАЛЕРИЯ)

 

"Танкове на демокрацията" окървавили Хайд парк

Снимки: Владимир Янев

Фоторазказът от личния архив на Владимир Янев този път ни отвежда във филма „Синият бой, който боядиса в червено Цар-Симеоновата градина“. Действието се развива на 16 юли 1992 година в Пловдив между активисти на СДС (групата е известна като „танковете на демокрацията“) и хора, събрани за дискусия на сбирка на "Хайд парк" в Пловдив.

Мелето беше голямо, спомня си Янев. В цялата градина се гониха и удряха хора, особено в зоната около фонтана на Деметра, разказва той. От черно-белите му фотографии надничат лицата на големи мъже с посинени очи и аркади на веждите, сцепени устни и яростни погледи…, милиционери с белезници и арестувани…  

Ако си мислите, че медиите са отразили надълго ...

» повече
27 Юни, 2018

С три десетилетия закъснение Пловдив има първите компютризирани тоалетни (СНИМКИ и ВИДЕО)

Hi-tech WC-тата в Капана поставят нова ера в културата на облекчаването под тепетата

Ако пловдивчани съумеят да свикнат с новите технологии, то в бъдеще ще могат да им се радват при нужда и на Гребната база, както и в големите паркове на града

За сведение: "памперсите" (еднократните бебешки пелени) са изобретени в средата на петдестте години на миналия век в Америка. В България обаче навлизат в началото на 90-те на XX век... Близо 45 години по-късно. На подобно дежавю сме свидетели и днес с "дизайнерските" тоалетни в Капана. И ако тогава оправданието е било режимът, то сега какво е?!

В Европа, още по-на запад и в Страната на изгряващото слънце високотехнологичните обществени тоалетни отдавна са нещо естествено за местните, от ...

» повече
26 Юни, 2018

Архивите разказват: 1989 - Голямата екскурзия (ГАЛЕРИЯ)

 

По неофициални данни над 360 хиляди български граждани са напуснали страната в посока Турция

Снимки Владимир Янев

Началото на лятото на 1989 година ще се помни с една много противоречива история. Възродителния процес и "голямата екскурзия" на българските турци.

Много хора участваха тогава в тази история. Сега, двадесет и девет години по-късно, много спомени са избледнели, доста моменти са позабравени. Само снимковите архиви разказват за онези дни без излишни емоции.

Историята всъщност започва на 29 май. В печата е публикувано изявление на Тодор Живков - "Единството на българския народ е грижа и съдба на всеки гражданин на нашето мило отечество". На 1 юни в цялата страна са организирани митинги и шествия в подкрепа на изявлението на бившия първи под мотото "България-единна ...

» повече
05 Юни, 2018

Писоарите в Капана вече са история (ВИДЕО и СНИМКИ)

Община Пловдив все още не е отговорила на въпроса как правоимащите безплатно облекчение пенсионери, инвалиди и родители с деца до 6 години ще ползват вискотехнологичните тоалетни, след като те се отварят само с монети

Градската обществена тоалетна, стопанисвана от Чистота, в квартала на творческите индустрии, по-известна като Писоарите в Капана, вече е история.

На улица „Железарска“  тази сутрин пристигна бойна бригада „разрушители“, които само за 2-3 часа изравниха със земята писоарите.

 

Те разчистват терена за издигането на първите в историята на най-стария жив град в Европа hi-tech нужници, които Пловдив придобива по най-атрактивна поръчка по ЗОП, добила известност под името „златните кенефи на Чистота за 180 000 лева“. Те ще бъдат доставени от единствената фирма играла в поръчката - бургаската „Екотой ...

» повече
24 Май, 2018

Архивите разказват: Спомени от черно-белите манифестации за празника на буквите

снимки: Владимир Янев

Пловдив, площад "Централен" - манифестация по случай 24 май - Ден на славянската писменост и култура

 

През 80-те години манифестиращите ученически блокове идваха откъм Главната и се изтегляха по „Иван Вазов“ в посока гарата

Манифестациите в Пловдив обикновено се провеждаха на площада в пространството между Централна поща и парка. Трибуната с официалните партийни и държавни ръководители беше до Цар-Симеоновата градина с лице към пощата. Манифестиращите ученически блокове идваха откъм Главната и се изтегляха по улица „Иван Вазов“ в посока към гарата.

Няколко години манифестациите се провеждаха на булевард "Георги Димитров", сега  „Цар Борис III Обединител“. Те винаги бяха пищни, шумни, много празнични и изпълнени с настроение.

 

» повече