Подтепето

ПОД НОЖА

27 Апр, 2018

Най-новата екстра в Митрополията: До винила и химче

Инсталираха химическа тоалетна до един от входовете на храма

Технологичното чудо е точно до тапета на Свети Николай

След като влезе в историята като първия паметник на културата в православната българска история, който замени оригиналните иконописи с винилови тапети, митрополитският храм блесна отново с безумно оригинална придобивка.

От древни времена църквата е бягала от науката и технологиите, отците са отричали хиляди открития и устройства, улесняващи съвременния живот в различни епохи. След хилядолетия обаче Пловдив блясва в историята на православието с химическа тоалетна в храма!     

Припомняме, че управниците под тепетата гласуваха 180 000 лева за свръхмодерни градски кенефи, които ще им пестят заплатите на чистачките и ще се самопочистват на мястото на писоарите в Капана. Сега доживяхме и Николай Пловдивски да прегърне идея на кмета Иван Тотев.

Дори изпреварващо – Дядо Николай е наредил да инсталират Hi-Tech WC-то до задния портал на „Света Марина“ преди ОП “Чистота“ да събори масивните тоалетни на ул.“Железраска“.

Слава на Бога, че Николай Пловдивски не е стигнал до безумието да събори градените тоалетни в митрополията, ще кажем ние.

Тоалетната все пак е по-евтина от „златните“ за Капана, моделът е на пловдивска фирма и се продава за 970 лева без ДДС и без консумативи, показа проверката ни. Резервоарът ѝ е с капацитет до 220 литра.

 • 06 Юни, 2018 | Иван
  Химическата тоалетна бе поискана от миряните, понеже бившата тоалетна стана свещоливна след ремонт. Докато се направи нова посетителите на храма могат да ползват химическата. Ноо жълтите драскачи, които са срам за журналистическата гилдия си нямат друга работа. Хората от "Св. Марина" са направили нещо за удобство, макар и временно. Авторът носи ДЪЛГ да поднася истината неподправена и без личностна интерпретация, дори не е питано... Срам.
 • 09 Май, 2018 | Мухахаха
  Всеки нормален човек се възмущава на винила на мутрополита... Но отдолу някакви мрънкалници се надъхват на списалият статията вместо на обратния си мутрополит. Този е пълен джихадист и може само да руши...
 • 28 Апр, 2018 | Редови
  Ами щом толкова живо ви вълнуват тази химическа, че е поставена там, защо след като Църквата в и “товя” не се поинтересува за причината да бъда поставена там, и да помогнеш на “твоята” църква по-бързо и по-лесно да обособи и изгради wc за посещаващите всяка неделя и на всеки празник Литургиите, както не съмнено и ти правиш в “твоята” църква. И така критикарите щяха да са с един по-малко, защото щеше да знаеш причината за този “случай”.
 • 28 Апр, 2018 | Распутин
  БЕЗКРАЙНО Е СКУДОУМИЕТО ЧОВЕШКО ! След като преди години облепи с тапети този митрополитски храм, митрополит николай доказа отново, че е новатор.Интересно защо това технологичното чудо МНОГОЗНАЧИТЕЛНО е МОНТИРАНО ТОЧНО ДО ТАПЕТА НА МИТРОПОЛИТСКИЯ ПАТРОН СВЕТИ НИКОЛАЙ. ДОБРЕ ПОНЕ, ЧЕ НЕ СА Я ИНСТАЛИРАЛИ В ОЛТАРА !
 • 28 Апр, 2018 | Невъзпитан
  Наистина,твърде много психиатри ще са нужни на част от пишещите тук! То не бяха “ какини” вълнения,че съм бил “ попадия ?!” ,то не бе онова чудо,което мре да си играе с шрифтове и големина на буквите,та финиширахте със “ ...съветските господари” ! Толкова ли сме грешни,Господи,че ни наказа с толкова идиоти...
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

11 Юли, 2018

За пръв път във високотехнологичните тоалетни на Пловдив (ВИДЕО)

ВНИМАНИЕ: Каквото и да правите в новите умни самопочистващи се тоалетни в Капана трябва да сте приключили за 15 минути!

После ще ви видят

Соня Попова

Забравени пълнозърнести бисквитки, пясък и мокра хартия по пода, това е единственото грозно впечатление, което остава след първото посещение на новите високотехнологични обществени тоалетни на ОП „Чистота“. Супермодерните нужници, които замениха историческите писоари в Капана срещу проведена обществена поръчка за 180 000 лева, работят от вторник.  

Все още малцина обаче знаят за това. Още повече, че несвикналите с гледката на кабините, които имитират камък с облицовката си, отдалече никак не приличат на кенефи. За широката общественост екипът ни направи едно от първите посещения след появилата се възможност за използването им=

И видео преди

и ...

» повече
15 Май, 2018

Николай Пловдивски лобира за Македонската църква

Водачите на БПЦ разделени по въпроса

Светият синод отказа да участва участие в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия

Водачите на Българската православна църква са разделени по въпроса за признанието на Македонската, разбра Под тепето. Николай Пловдивски е главният лобист за сближаване на двете, заедно със Старозагорския митрополит Киприан.  

Припомняме, че през ноември м.г.  Македонската архиепископия поиска от Българската патриаршия да възстанови евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя от своя страна да признае Българската православна църква като Църква- Майка .

Със свое решение от понеделник  Светият синод  на БПЦ отказва да вземе участие в тържествата по повод 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия, които ще бъдат отбелязана на 27 май т.г. – Петдесятница, гр. Охрид, Р ...

» повече
27 Апр, 2018

Архивите разказват: История на мобилните тоалетни (СНИМКИ)

Запитвали ли сте се някога какъв е пътят на тази еволюция?

Около 1970 г. се появяват първите преносими тоалетни, изработени от плексиглас

А кога идват у нас?!

Те навлизат все повече в света на пловдивчани. Вече са превзели дори двора митрополитския ни храм.  В Капана с нетърпение се очаква високотехнологичното чудо, което ще замени писоарите. Често ги виждаме на ремонтиращите се булеварди, на големи концерти на открито, на фестивали и на все по-неподходящи места. Те са градските нужници, който еволюират в съвременните мобилните химически тоалетни.

Запитвали ли сте се някога какъв е пътят на тази еволюция?

Представете си дървено столче с дупка по средата и глинено гърне под него. Това е изобретението на древните египтяни преди 3 500 години, което ...

» повече
02 Окт, 2013

„Специалните тапети“ на Николай Пловдивски- хит по кръчмите в Кипър

Винилите, с които бе облепена „Св. Марина“ се продават за заведения за бързо хранене, не за черкви

Тапет като тези в 'Св. Марина' в кухнята в кипърска кръчма
Тапет като тези в 'Св. Марина' в кухнята в кипърска кръчма
„Специалните тапети“ на митрополит Николай Пловдивски са хит в кръчмите в Кипър, не в черквите там. Това съобщи за Под тепето художникът Аркадиус Жабовски. Тези винили са правени за заведения за бързо хранене, не за църкви, каквото схващане се опитва да наложи в епархията си владиката.
Видяхме ги в ресторант за бързо хранене край манастир над Пафос, с тях бяха облепени стените в кухнята. Тапетите бяха същите като тези в „Св. Марина“- като материал и начин на печат, съобщи Жабовски. Аркадиуш обменя няколко думи със собственика на ресторанта и установява, че с ...
» повече
02 Мар, 2013

Вежди Рашидов: Бих свалил сам тапетите в „Св. Марина“

Разумните хора на Пловдив трябва да се съберат и решат проблема, каза културният министър в оставка

Дядо Николай е глобен, но не мога да го вкарам аз в затвора. Съвестта ми е чиста, допълни  скулпторът

Image title
Културният министър в оставка Вежди Рашидов се разпали по темата за „Св. Марина“, която взриви Пловдив благодарение на Под тепето. Скулпторът днес бе на посещение в Перущица, за да инспектира ремонта на древната Червена църква. Рашидов даде да се разбере, че диалогът с Николай Пловдивски по казуса с тапетите в храм-паметника под тепетата никакъв го няма. Какво да кажа? Не сте ли свалили тапетите там, мисля че пловдивчани са интелигентни хора и ще ги свалят. Нищо не съм отложил. Има закони и ги спазвам. Направихме ...
» повече