Експресен влак пътува от София до Пловдив за 2 часа и 20 минути още през 1938 година

Забравеният град

Влакът е спрян през социализма, тъй като е бил удобен само за богатите

Подобрение в скоростта за 80 години почти няма

Теодор Караколев

Тракия експресЕкспресен влак е правил редовни курсове по линията София – Пловдив за 2 часа и 20 минути още през 1938 година. Железопътният транспорт в България е бил основният в страната дълго време, преди да започне по-масовото използване на автомобили или – за бизнеса – камиони по пътната мрежа. Линията се е изпълнявала от луксозни италиански дизелови мотриси FIAT, но не е имала успешна съдба и с известни прекъсвания е прекратена от социалистическата власт през 1950 година.

Историята започва в края на 1937 година, когато правителството планира връзка от София до пристанището в Лом, за свързване с експресния параход до Виена, пишат в няколко свои статии историците на БДЖ инж. Димитър Деянов и инж. Стефан Деянов. Събирането на оферти обаче не преминава леко и истинска дизелова мотриса пристига чак през 1938 година. Тя обаче не успява да работи по линията до Лом, тъй като параходната връзка е прератена. Затова се взема решение да се установи редовна експресна линия София – Пловдив. Дизеловият влак изминава разстоянието за рекордните тогава 2 часа и 20 минути.

За нещастие малко след старта на линията, тя е спряна, поради инцидент на днешната гара Септември. Тя е възстановена през 1942 година и отново с известни прекъсвания функционира до 1950 година. Тогава установената социалистическа власт решава, че тъй като цялото общество трябва да е изравнено, не може да съществува луксозен влак за по-заможни българи и линията е спряна. Така за целия социалистически период е прекратено развитието на бързото движение с влак между двата най-големи български града. Чак в последните години има подобрение и след последните ремонти експресът София – Пловдив пътува за около 2 часа. Бързите влакове към 2018 година пътуват средно по 2 часа и 30 минути, според актуална справка в официалния сайт на БДЖ.

Самата мотриса FIAT е с луксозни седалки. Оборудвана е с кухня, бюфет, специални масички, тоалетни и др. екстри. Имало е първа и втора класа. Влакът достига 135 км/ч. Линията е наречена „Тракия Експрес“.

Пълния текст в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

2 коментара

  1. Бързият влак със задължителна резервация, който би трябвало да взема разстоянието за 2 часа и 12 минути е натрупал закъснение 50 минути!!! заради липса на локомотив!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.