Подтепето

ПОД НОЖА

27 Фев, 2018

Две години пълно бездействие срещу разрушаването на тютюневия склад Ориент табак

Складът се руши без да бъде нито сериозно укрепен, нито консервиран

Единственото смислено предложение за 2 години дойде от Камарата на архитектите за безвъзмезден проект за укрепване, но и той остана глас в пустиня

Теодор Караколев

Точно две години изминаха от началото на разрушаването на тютюневия склад на улица „Одрин“ 8 – известният Ориент табак. След спирането на физическото премахване на историческта ценност, сградата стои оградена, необезопасена и без изгледи да тръгне някакво възстановяване или поне консервация. Пълното бездействие на всички видове институции продължава. Вървят паралелно две съдебни дела- едно в Административен съд и едно наказателно в Окръжен съд- Пловдив. Резултат от тях може би ще има, чак когато сградата вече няма да може да се възстанови.

Известни и много напрегнати бяха дните, в които багери бутаха кулата и стените на склада и последвалата жива верига. Това бяха почивните дни в началото на месец март – около 5-6 март. Истинското разрушаване обаче започна тихо и незабелязано няколко дни по-рано. Още на 25 февруари „Под тепето“ видя и писа за премахването на покрива на сградата, което видимо бе подготовка за нейното последващо разрушаване.

Институционалното бездействие срещу унищожаването на културната ценност започна тогава. Точно преди две години.

Така в следващите дни до злополучния 6 март, части от сградата бяха премахвани малко по малко. А на почивния 6 март дойдоха и багерите. На място строителите показваха разрешително, издадено от общината месец по-рано. Дали всички са знаели?

За разлика от бездействията на общината, гражданите се активираха и всъщност тъкмо те спряха строежа. Жива верига от пловдивчани, гости на града, дори чужденци застана пред багерите и рушителите напуснаха обекта. Хората спряха събарянето, но дали спасиха склада?

В следващите месеци сградата бе оставена на произвола на времето. Бързо оградена от любопитни погледи, тя стои безстопанствена всичките тези 24 месеца. Вместо това всички се занимават с различни бюрократични процедури. Проверяват се документи, хвърлят се обвинения, водят се дела. Съдбата на самия Ориент табак обаче е да тъне в разрухата си. Единственият смислен опит дойде от пловдивската Камара на архитектите, които предложиха да направят безвъзмездно проект за укрепване и консервация.

Институционалното бездействие обаче продължаваше.

Малко по-късно стана и големият пожар. Пловдив почти загуби още няколко тютюневи склада, докато се правят обществени обсъждания, срещи и концептуални игри.

Дали ще има някакво развитие? Дали то ще е преди или след 2019-а, година няма значение, Пловдив ще съществува и след Европейска столица на културата. За съжаление времето си тече, а с това и оставя своя отпечатък върху една столетна сграда без покрив и без защита от околната среда.

Тези две години минаха много бързо. Изненадващо е колко малко работа може да се свърши за този период. Преди 100-ина години този склад е бил построен от нулата вероятно по-бързо. Днес, въпреки всички нови технологии, за този период само успяваме да гледаме как се доразрушава сам.

Институционалното бездействие си продължава вече над 2 години.

Очаквайте подробности от делото в Окръжен съд- Пловдив

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

20 Авг, 2018

Административен съд – Пловдив отхвърли жалбата на Р.И.П.А. срещу заповедта за укрепване на тютюневите складове

Собствениците трябва да платят на Община Пловдив юридическо възнаграждение и другите разноски по делото

Очаква се да обжалват пред върховна инстанция

Таня Грозданова

С решение от 14 август 2018-а година Административен съд – Пловдив отхвърля жалбата на "Р. И. П. А." ООД по образувано дело от 2016-а срещу заповед на кмета на Пловдив, която е основана на Закона за културното наследство и задължава дружеството да извърши  укрепителни дейности, да загради и укрепи изгорелите тютюневи складове. Това съобщи директорът на дирекция „Правна“ в Община Пловдив адв. Илиян Иванов.

Според юридическото лице – жалбоподател, кметската заповед била незаконосъобразна и се е искала отмяната й от съда. Твърди се, че в хода на административното производство са допуснати съществени процесуални нарушения. Твърди, че в заповедта не ...

» повече
02 Мар, 2018

Тотев: Ни напред, ни назад с тютюневия склад на Одрин 8

Половин година ни вест, ни кост от НИНКН по проекта за укрепване

Единственият резултат, две години след събарянето, е че и ВАС е убеден в статута на сградата

Остатъците се крепят на магия, виновни няма, укрепването се бави

Таня Грозданова

Ще има ли укрепване от страна на общината? Това попита репортер на Под тепето кметът Иван Тотев, след като вчера стана ясно решението на ВАС, че складът Ориент Табако е паметник на културата.

„Знаете, че община Пловдив работи, както закона повелява. Ако трябва да укрепваме ние и после да водим дела, това ще се случи. Не бягаме от отговорност,“ коментира градоначалникът. Той каза още, че трябва да се провери до къде са стигнали нещата с проекта за укрепването на склада ...

» повече
01 Мар, 2018

ВАС реши категорично: Складът Ориент Табако е паметник на културата

Върховният административен съд окончателно спря събарянето на тютюневия склад на „Одрин” 8

Точно две години след като багери събориха по-голямата част от тютюневия склад Ориент Табако, Темида заяви с категоричност, че сградата е паметник на културата. Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди законността на спирането на разрушаването на тютюневия склад – паметник на културата, на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, съобщи днес Дневник, позовавайки се на адв. Александър Кашъмов.

"На този етап с колегите от Министерството на културата си свършихме работата, за да спрем това безобразие, ред е на прокуратурата да докаже обвиненията и да бъдат наказани злосторниците", написа Кашъмов в профила си във Фейсбук. Той вероятно визира подсъдимите за унищожаването на недвижимата културна ценност, според съда, Георги Бранеков и Александър ...

» повече