АктуалноНовиниРазследване

Казусът със събирането на лични данни и подписи в социалните трапезарии на Пловдив влезе в Народното събрание

Двама депутати питат министър Бисер Петков какви мерки ще предприеме за предотвратяване на злоупотребите със социално слаби граждани

Таня Грозданова

Сигналът за неправомерно събиране на лични данни и подписи от хора в неравностойно положение в социалните трапезарии на Пловдив, по който Под тепето проведе журналистическо разследване, е на дневен ред в Парламента.

Потребители на програмата „Топъл обяд“: На Титюков му трябват подписи за изборите, събира ги в социалните кухни

Припомняме, че преди десетина дни възрастни хора в неравностойно положение сигнализириаха в медията ни, че им събират личните данни, под заплаха за храната, която получават по програмата „Топъл обяд“. Акцията вървя усилено в разливните помещения в район „Централен“ 2 дни, във времето от 10 до 13 часа, преди да бъде пресечена от публикацията ни. На тези, които не са подписваха доброволно, им се втълпяваше, че единственият им топъл обяд зависи от този човек и ако искат да ядат, трябва да го направят. Тогава зам.-кметът по социална политика коментира пред нашия репортер, че са събирани  подписи, но за удостояване на покойния дългогодишен председател на Гражданския клуб Лука Станчев със званието „Почетен гражданин на Пловдив“, като цитира ръководителят на проекта Елена Шопова.

По този повод кметът Иван Тотев заяви, че Общината ще извърши проверка по казуса за събиране на лични данни и подписи от столуващите в социалните трапезарии в Пловдив.

Междувременно, хората потърпевши от казуса бяха инструктирани да казват при проверка от управляващия орган да „запомнят“, че са се подписвали за Лука Станчев.

Ден-два по-късно, на среща в общината, на която присъстваха всички отговорни служители за десетте трапезарии, включени в програмата, и ръководителя на проекта, всички отрекоха да са събирали каквито и да е подписи, освен тези за документооброта по „Топъл обяд“.

Подписка за Лука Станчев в социалните трапезарии в Пловдив не е имало

На сайта на Народното събрание в секцията „Парламентарен контрол“, „Въпроси“ е публикувано питане от народните представители от Парламентарната група на „БСП за България“ Манол Генов  и Георги Гьоков до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Въпросът е внесен на 26 юли 2019-а година. От него става ясно, че освен от нашите публикации, сигнали по казуса е имало и в приемните на депутатите.

Социалният министър трябва да отговори писмено на въпросите:

Нормално ли е и защо се извършват каквито и да било действия, различни от основните и съпътстващите дейности по съответната програма?

Запознат ли е с конкретния случай и какви мерки ще предприеме за прекратяване и предотвратяване на подобни и други злоупотреби със социално слаби хора, на които се представят различни социални услуги?

Припомняме, че услугата Обществена трапезария се предоставя по Операция тип 3 „Осигуряване на топъл обяд 2016-2019 г.“ по Оперативна програма за храни и/или за основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България за периода 2014-2020 г. (ОПХ ФЕПНЛ).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина