АктуалноБългарияГласовеМненияПод лупа

Христос Харпантидис: Проблемите, пред които светът е изправен, са толкова значими, че могат да се решат единствено със сътрудничество

Управляващият директор за Югоизточна Европа на Филип Морис Интернешънъл в откровено интервю пред Под тепето за това защо една успешна корпороация – лидер на пазара, решава да промени изцяло начина, по който прави бизнес.

„IQOS сам по себе си не е моден аксесоар или поредната популярна джадажа. Стойността му всъщност е в това, че подобрява живота на пушачите“

Таня Гразданова

Христос Харпантидис е Управляващ директор за Югоизточна Европа на „Филип Морис Интернешънъл“ (ФМИ) от август 2015 г. Неговата кариера започва в компания Coca-Cola Hellenic през 1997 г., като той става част от екипа на Филип Морис в Гърция – Папастратос през 2003 г. През годините заема редица ключови длъжности в търговския отдел на компанията в Гърция и чужбина. От 2012 до 2015 г. заема позициите на директор, отговарящ за глобалната стратегия за продажби и директор с ресор търговска реализация на продукти с намален риск в Оперативния център на Филип Морис Интернешънъл в Лозана (Швейцария). Христос учи физика в Солунския университет Аристотел. Има магистратура по бизнес администрация МВА от Университета в Кент, Великобритания и магистърска степен по икономика от същия университет.

Той бе в Пловдив, за да се включи в двудневния Международния икономически форум „Пловдив 2019“, който се проведе в хотел „Империал“ на 26 и 27 юни.

Добре дошли в Пловдив!

О, благодаря Ви много!

Като начало да ни кажете защо се включихте в Международния икономически форум в Пловдив?

Това е един въпрос, който си зададох и когато отидох за пръв път на Икономическия форум в Делфи, но всъщност аз виждам голям смисъл в това.

Различните теми, когато се обсъждат там, свързани с промените в обществото и икономиката, различните мнения, които чуваме по време на тези дискусии, понякога водят до много полезни решения. Е, не винаги, но понякога това се случва.

Най-малкото, всеки чува гледната точка на другия, всички са на една и съща страница, тоест коориднират се. И това е необходимо, за да преминете към следващото, по-високо ниво на вземане на решения.

Проблемите, пред които светът е изправен в момента, са толкова значими, че единствено чрез сътрудничество могат да бъдат разрешени. Няма как това да се случи по друг начин.

Именно това се обсъжда тук – предизвикателствата пред бизнеса и то по-конкретно в контекста на променящия се ЕС. Много компании сега започват да мислят за трансформация, други вече правят стъпки, като Вашата. Как ще опишете промяната на световния тютюнев лидер „Филип Морис Интернешънъл“ в тази ситуация и нашия регион?

На форума обсъждаме големите предизвикателства, пред които светът е изправен – дигитализацията, промяната в структурата на служителите, професиите от нов тип и т.н., нуждата от трансформация – това е ясно. В момента, в който разберем в каква посока искаме да се трансформираме, а това е най-важното, то трябва веднагада започнем да го правим.

Преди повече от 10 години ние във Филип Морис Интернешънъл осъзнахме, че проблемът е в горенето на тютюна и си поставихме за цел да разработим продукти без горене и дим, които да намалят вредата за пушачите. Като водеща тютюнева компания имаме амбицията да променим света в посока, в която няма тютюнев дим. Въпреки че сме водеща компания в сектора с много успешен цигарен бизнес, ние решихме да променим изцяло стария бизнес модел и да отговорим да нуждите на над милиард пълнолетни пушачи по света и на очакванията на обществото. И аз честно казано, не се сещам за друга компания, която е толкова успешна, но решава да промени изцяло бизнеса си.

И преди 4 години официално обявихме на света нашата нова мисия и визия– да изградим бъдеще без дим. Днес виждаме, че тя се реализира все по-успешно и че всъщност сме на прав път. Вярваме, че сме поели в правилната посока. Това е едно много смело решение.

Какво коства подобно решение?

Вижте, това е и огромен риск. Представете си една компания, която допреди няколко години е правила по 140-150 милиарда долара от конвенционални цигари, изведнъж да каже: „Ние ще спрем да продаваме цигари“. Представете си какво коства тази трансформация – за бизнеса, за отделните ключови лица в процеса, за акционерите, но най-важното е – какво означава това за служителите и за всички пълнолетни пушачи, на които ще можем да предоставим една по-добра алтернатива. В крайна сметка рискът е огромен, но както вече казах – струва си! Убедени сме, че това е бъдещето и се радваме, че вече и други компании следват примера ни, и вървят в тази посока.

А как успявате с превъзпитанието на клиентите, това ли е най-трудно?

Процесът е сложен и в различни посоки. IQOS е революционен продукт и като такъв изисква да обясним на потребителите как се използва, как се почиства, какви са ползите от него, какви са разликите с електронните цигари, че е нещо ново и различно и че изисква цялостна промяна в поведението на един пушач.

Относно научната общност – представяме и публикуваме всички научни данни зад продуктите ни с намален риск и разясняваме разликите с конвенционалните цигари. И най-вече, комуникацията вътре в нашата организация относно трансформацията, през която преминаваме. Докато при стария бизнес модел досегът ни с клиента беше силно ограничен – ние произвеждаме, търговците продават, то сега точките на комуникация са толкова много.

Всъщност ние общуваме вече с потребителя по съвсем различен начин, чрез много повече канали, включително дигитални. Потребителското изживяване е комплексно и затова добрата грижа за клиента е от ключова важност.

Наскоро компанията Ви обяви намерение да открие кол център в България. До къде е този проект?

Стартираме до края на годината. Все още не мога да споделя точна дата. В началото ще наемем поне 100 души, които да обслужват пазарите ни в България и Италия. Плановете са през 2020 г. да удвоим броя на операторите, като се надяваме да се разрасне и броят на пазарите впоследствие, които ще се обслужват от България.

Къде ще бъде позициониран кол центърът?  

В София ще бъде.

Е, ние в Пловдив се надявахме да е тук.

Щеше да е хубаво. Аз съм от Солун и затова толкова харесвам Пловдив. Двата втори града са изключително красиви.

Какви други инвестиции планира „Филип Морис Интернешънъл“ в региона и България?

През последните 3-4 години две от цигарените ни фабрики в Румъния и Гърция, се модернизираха изцяло с близо 1 млрд. евро инвестиция и сега произвеждат тютюневите късове за устройството IQOS. Също така имаме кол център, който оперира в Гърция и сега ще открием такъв, който ще оперира в България.  В региона имаме над 100 магазина, в които се продават нашите продукти. Стотици са мобилните консултанти и хората, които се занимават с обслужване на клиенти и т.н. Не мога да кажа с точност какво ще се случи, но това, което знам е, че колкото повече се развива един пазар и страната върви към бъдеще без дим, толкова повече инвестиции в тази посока има.

Тук в България устройствата за нагряване на тютюн IQOS са много популярни. Някои твърдят, че е мода. Други – това се дължи на прекия контакт с потребителя и може би имат известна правота, тъй като пушенето си е малко социално преживяване. Не мислите ли, събираме се да си поговорим за „една цигара време“. Вие как смятате?

Това е много интересна гледна точка. Устройството за нагряване на тютюн IQOS не е моден аксесоар или поредната популярна джадажа. Това е много важно. Най- важното, всъщност е пълнолетните пушачи, които са преминали на IQOS, да го правят заради правилната причина. И това не е защото е модерно, а защото е по-добрият избор спрямо пушенето.

Абсолютно сте права за това, което казахте, относно прекия контакт. Мрежата от магазини, която създаваме, многото консултанти, които имаме и личното отношение играят голяма роля. Защото е важно тези – правилните причини, да бъдат добре обяснени и всеки един потребител да намери своята, поради която ползва продукта. Да ги осъзнава, да ги разбира.

IQOS е иновативен продукт. Изглежда добре, има хубав дизайн, но всъщност неговата стойност не е това. Стойността му е, че дава много позитиви в начина ти на живот. Той е с тебе през целия ден и ти носи по-голяма ценност от това – дизайн, красота, иновация – това е всъщност тежестта на продукта.

Всички проучвания и данни, които имаме са за пълно преминаване към продукта, без да смесваш с конвенционални цигари. Няма как да изпиташ ползата от IQOS, ако го смесваш с цигари.

Преди месец успяхте да се преборите с най-строгия регулаторен орган в света. Американската агенция по храните и лекарствата разреши продажбата на IQOS на американския пазар. Кога фактически ще се случи това?

Има анонс от компанията ни в САЩ и той гласи, че стартираме тази есен от Атланта. След това продължава разширяването в останалата част от Америка. Там продажбата се осъществява от компанията –майка.

Вярвате ли, че това ще повлияе ли по някакъв начин на останалите пазари?

Мисля, че да. Първо Америка е един голям пазар и разрешението в тази посока е една значителна стъпка напред. Второто обаче е, че Агенцията е един от най-сериозните и влиятелни здравни регулатори, които се ползват с доверие в цял свят, и всъщност това е сигнал към научната общност, тъй като това разрешение означава много. Две години те правиха оценка на нашите научни данни, за да разрешат продажбата на продукта в Америка. Това което решиха накрая е, че продуктът е благоприятен за опазване на общественото здраве и поради тази причина разрешават продажбата на IQOS в САЩ, защото той е атрактивен за хората, които пушат и те могат да преминат на продукт с намалени вредни вещества. И в същото време хората, които не пушат или са се отказали, разбират добре, че това не е безрисков продукт. Та в този ред на мисли това е едно, настина значително постижение за нашата компания и в план Америка и в план – света. Все пак това е досието за продажба на продукта.

Каква ще бъде следващата изненада за потребителите след IQOS?

Първо, ние имаме още много за правене относно IQOS. Потребителите очакват нови устройства, още по-добри неща, които да предлага. Да е все по – лесно за използване, да има варианти на персонализация, да има нови вкусове на тютюневите късове за нагряване. Така че в тази посока имаме още много работа, която да свършим.

Също така е истина, че с един продукт няма как да постигнеш Бъдеще без дим. Той просто не е достатъчен, не е решението за всички потребители. И поради тази причина аз смятам, че голяма роля ще изиграят електронните цигари и ние вече имаме решения и в тази посока. Най-вероятно и други видове продукти, които пак са по-добра алтернатива на тютюнопушенето.

Винаги обичам да питам накрая хората, с които разговорът е интересен,  има ли нещо, което винаги ви се е искало да кажете, но не са Ви е питали?

Аз съм много чувствителен на темата каква е ролята на корпорацията в адресирането на социални обществени проблеми, както на гражданите, така и на компаниите. Това, което правим с IQOS е да подобряваме живота на милиони хора, но то е и много повече. Аз вярвам, че ролята на компаниите е не само да има икономически ръст с това, което правят и/или продават, но и по друг начин.

Вярвам, че ролята им е да адресират нуждите на чувствителни групи в обществото и да им помагат да подобряват начина си на живот. Ние имаме сериозна роля в това да подпомагаме малки бизнеси и стартъпи да растат, и по този начин те пък да помагат на икономиката да расте.

Опитвам при разговорите си с други мениджъри на компании да подчертавам, това което казах, за да може и те да го осъзнаят. И техния бизнес да приеме тази функция – да движи обществото напред. Моята гледна точка е за по-глобален поглед. Всъщност ние сме част от обществото и трябва да му повлияем по възможно най-големия начин.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина