Тютюнът срещна иновациите и даде на над 1 млрд пушачи по света алтернатива на традиционното пушене

Евала

Пушачите вече имат възможност за по-добър избор с бездимните продукти

Соня Попова

Откривайки Америка, великият Христофор Колумб открива и тютюна, а през 1560 г. французинът Жан Нико, който дал името на никотина, го внася във Франция. Един век по-късно започват и първите опити за забраната му, както и въвеждането на жестоки данъци и такси спрямо производителите и търговците на тютюневи изделия от Англия до Китай. Въпреки това до средата на ХVII век тютюнът е добре познат в целия свят.

През 1881 г. е изобретена първата машина за свиване на цигари и с това производството им става масово. Едва през ХХ век обаче цигарите стават основната форма за употреба на тютюна. Пушенето добива особена популярност след световните войни, когато било практика войниците да получават дневна дажба цигари. Горе-долу по това време е направено и последното значимо изобретение в бранша – филтъра, целящ да се намали приемът на вредни вещества.

Корковидният филтър е изобретен през 1925 г. от унгарския изобретател Борис Айвац, но коркът всъщност никога не е бил ползван за филтър. На илюстрацията е филтър от твърдо сирене, дело на американеца Стюарт Стебингс от 1966 г.

Мундщукът за пушене по време на дъжд е в класацията на 10-те най-безсмислени и чудати изобретения по света

Така в рамките на близо век производители и ползватели са с все по-ограничени права, а в консервативната тютюнева индустрия нищо не се променя. Докато през 2014 г. лидерът в бранша Филип Морис Интернешънъл не представи своя революционен продукт, който е на път да промени всичко. Усъвършенстваната технология, използвана в системата IQOS, загрява специално разработените стикове с висококачествен тютюн до оптимална температура, така че да не се образува горене и съответно пепел и дим. Целта на изобретението, което често по света наричат „the game changer”, е да намали риска за пушачите, като им предостави така необходимия никотин, но без да образува тютюнев дим, в който се съдържат над 8000 вредни вещества.  Тайната на откритието се състои именно в температурата на нагряване на изделието до 350 градуса за разлика от  конвенционалните цигари, при които тютюнът изгаря при над 600°С. По този начин се отделя плътният тютюнев вкус, а нивата на вредните химикали са намалени значително.

Обяснението изглежда просто на пръв поглед, но това съвсем не е така. Над едно десетилетие компанията е търсила и разработвала възможно най-добрата алтернатива на традиционното пушене за всички онези, които не искат или не могат да спрат. Революционното откритие, в което са инвестирани над 3,5 млрд. долара, е плод на работата на над 430 учени от различни области в двата научно-изследователски центъра на Филип Морис в Швейцария и Сингапур. Системата за нагряване бе представена за пръв път у нас през есента на миналата година, а към момента вече над 5 милиона потребители по света са избрали да спрат пушенето и да преминат към бездимните изделия. С тях тютюнът срещна иновацията и даде шанса на над 1,2 млрд дълго дискриминирани пушачи по света за нови начини на употреба на тютюн с намаленриск за самите тях и околните.

Пушачите вече имат възможност за по-добър избор с бездимните продукти

След близо век затишие тютюневата индустрия се трансформира изцяло и се насочва към иновации и високи технологии, в които са ангажирани стотици учени, експерти, сериозни научни трудове и инвестиции за милиарди долари. Пушачите вече имат възможност за по-добър избор, благодарение на иновативната система за нагряване IQOS. Технологията е разработена в Швейцария в партньорство с над 60 стартъп компании. За създаването на устройството са патентовани близо 3000 патента и още хиляди подлежат на регистрация. Така Филип Морис Интернешънъл става единствената тютюнева компания в топ 100 на световната класация на Европейската патентна организация за брой получени патенти. Запазването на усещането от тютюна и целта за намаляване на риска за здравето са двете неща, които компанията обединява в иновативната платформа IQOS.   

Новата голяма цел на компанията е доста амбициозна – да докаже на учените и цялото обществео чрез провеждането на клинични проучвания намаления риск от употребата на системата за нагряване. Съвсем наскоро Германският федерален институт потвърди данните за значително намалени токсиканти и канцерогени в аерозола, който се образува при новите тютюневи продукти с нагряване.

Очаквайте подробности по темата.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.