АктуалноНовиниСъдТемида

Питбулите от незаконната арена оствата на държавата

По обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив е потвърдена присъда за незаконно отглеждане на кучета с цел боеве

Гладиаторите ще бъдат предадени на Българската агенция по безопасност на храните към Министерството на земеделието и храните

Окръжен съд-Пловдив изцяло потвърди постановената присъда от Районен съд-Пловдив, по обвинителен акт на Районна прокуратура-Пловдив, с която за виновни са признати Иван Иванов, на 51 г., и Константин Иванов, на 26 г., за отглеждане и трениране на животни /кучета – питбули/ за боеве, за периода от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г., в гр. Пловдив – престъпление по чл. 325а, ал. 1 във връзка с чл. 20 ал. 2 във вр. ал. 1 във вр. чл. 54 ал. 1 от Наказателния кодекс. На Иван е наложено наказание от две години „лишаване от свобода“ условно с четири години изпитателен срок и  глоба от 4 000 лева. На Константин е наложено наказание от една година „лишаване от свобода“ условно с три години изпитателен срок и глоба от 2 000 лева.

Кучетата бяха оставени за отглеждане и надзор в  Общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс“ преди близо три години. Зооветеринарния комплекс на Пазарджишко шосе внезапно отесня тогава заради настанените над 40 конфискувани питбула по заповед на съда. Персоналът на ОП-то, Общинският съвет, неправителствени организации и хуманните пловдивчани приеха нещастните участници в незаконните битки с отворени сърца и продължават да полагат съвестно грижи за тях. Средно на година животните струват на общинския бюджет около 200 000 лева.

Заради извънредните разходи и липсата на място Кастрационната програма на Община Пловдив бе блокирана заради конфикуваните питбули.

До влизане в сила на присъдата те се третираха като веществени доказателства и никой освен гледачите им нямаше достъп до тях.

Още през пролетта на 2018-а, когато стана известна присъдата на първоинстанционния съд, който постанови кучетата да се отнемат в полза на държавата и да бъдат предадени на Българската агенция по безопасност на храните към Министерството на земеделието и храните от От Зооветеринарния комплекс ще се борят за тях, тъй като за всички е ясно каква е „процедурата“ на БАБХ.

Присъдата е влязла в сила и не подлежи на протест и обжалване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина