100 000 лева струват на общинския бюджет изетите бойни питбули

Под ножа

Съдбата на гладиаторите от пловдивската арена още не е ясна

От Зооветеринарния комплекс ще се борят за тях, тъй като за всички е ясно каква е „процедурата“ на БАБХ  

Нека не се злоупотребява с информацията и да не се правят прибързани тълкувания, за това призова управителят на Зооветеринарeн комплекс – Пловдив Георги Божев в коментар за Под тепето. Потърсихме го във връзка с решението на Районен съд – Пловдив за съдбата на повече от 40 кучета от породата питбул, които повече от година и половина се отглеждат в общинския кучкарник.  

Припомняме, че според съда те „веществени доказателства“, иззети при акцията в края на октомври 2016 година от бивши производствени помещения Северна индустриална зона. Тогава полицията конфискува общо 49 кучета, голям част от тях палета. Животните са използвани и отглеждани за незаконни боеве и залагания. Според съдебното решение “44 броя кучета /от които 3 броя трупове на кучета/, които са на съхранение в ОП „Зооветеринарен комплекс“ – гр. Пловдив, на основание чл. 53, ал.1, б. „А“ от НК се отнемат от собствениците им Иван Иванов и брат му Константин в полза на държавата, като 41 броя от тях трябва се предадат на оторизираните органи на БАБХ, а три броя трупове на кучета да се предадат на унищожаване на Екарисажно предприятие, след влизане на присъдата в законна сила.“

За всички е ясно как процедира БАБХ с животните, които конфискува. Така бяха умъртвени коне, птици и други същества през последните години. Решението на съда на първа инстанция предизвика бурни реакции в социалните мрежи. Именно недоволството от „законовите убийства на животни“ от агенцията ни накара да потърсим специалистите за коментар.    

Знам за решението на съда, каза Георги Божев.  Той отново повтори тезата си от преди година и половина, че засега за осиновяване на животинчетата не може да се говори. Това ще стане след като решението на Районния съд влезе в сила и то при условие, че осъдените не го обжалват, обясни Божев. В 14-дневен срок собствениците им могат да обжалват.

По думите здравословното състояние на всички кучета е добро.

Нека да не определяме сега каква ще е съдбата на кучетата. Когато влезе в сила решението ще поискам среща с директора на дирекцията за контрол по животните  към БАБХ – Пловдив. Ще процедираме съгласно законите на държавата, заяви управителят на кучкарника. Той също смята, че темата е много деликатна.

„Ще продължавам да отстоявам своето убеждение от първия ден, от който тези животни са при нас – ако трябва да се води някаква кампания за одомошаване ще работим с всички НПО-та. На този етап те все още са „веществени доказателства“, според съда и ние не можем да направим нищо, дори когато някое е било болно винаги сме уведомявали прокурора.

Съдът е присъдил в частта разноски по делото да бъдат платени и част от разходите за отглеждането на питбулите. Присъденото е горе-долу половината от сумата, която е изразходвана за това. Според отчетите на ОП-то до момента животните струват 100 000 лева на кучкарника.

„На този етап мога да кажа, че съм доволен, че делото се отпуши. И на нас не ни беше ясна съдбата на тези животни,“ коментира още Божев.

Втора съдебна инстанция всъщност се явява и последна по това наказателно дело.  

Споделете ни във:

1 thought on “100 000 лева струват на общинския бюджет изетите бойни питбули

  1. Искам да отбележа, че съдийката по делото имаше законов срко от 30 дни за излезе с мотиви за присъдата.
    Вече сме края на септември т.е. ПЕТ месеца след делото ВСЕ още съдийката НЯМА мотиви по присъдата.
    Платена ли е ? Или просто некадърна ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.