АктуалноНовиниРазследване

Отговор на „Миризливото“ питане от ОП „Чистота“: Бобрите в Столипиново не са 17, а 60

Данните обаче са отпреди половин година

Иван Стоянов разпореди още днес да бъдат проверени отново

Таня Грозданова

Председателят на групата на социалистите в местния парламент отправи питане днес към управата на града защо в Столипиново има общо 17 контейнера за боклук и три бетонни площадки. Той нарече въпроса си „миризлив“.

„С това искам да накарам администрацията да се разходи и да преброи контейнерите в квартала и след това да отговори на въпроса „как смята да интегрира тези хора и да ги научи да си хвърлят отпадъците на конкретните места“. Смятате ли, че 17 контейнера са достатъчни за 40 хиляди човека”, попита Радев, който очаква писмен отговор по темата.

Докато той чака, ние от Под тепето отправихме питането към Общинското предприятие „Чистота“.

Директорът на комуналната фирма Иван Стоянов изрази искреното си учудване, че председателят на групата на БСП в общинския съвет Николай Радев е ходил в етническия квартал да брои контейнери и дори пожела да го попита къде точно ги е видял.

„Местата за поставяне на контейнери в целия град се определят от администрацията по райони, а ОП „Чистота“ ги поставя и обслужва по тези списъци,“ уточни Стоянов.

Той поясни, че според нормативните документи за работа на фирмата, инвентаризация на контейнерите се прави веднъж в края на календарната година. Според данните от последната такава в Столипиново към 31 декемеври 2018-а година са били налични 60 броя контейнери от типа „Бобър“, всеки с вместимост от по 1100 литра.

По думите му, отделно има множество тип „Лодка“ във вътрешнокварталните улици и междублокови пространства. На територията на целия район „Източен“ има налични 365 „бобъра“.

От разговора стана ясно, че директорът Иван Стоянов е разпоредил на отговорника на района още днес контейнерите за боклук да бъдат проверени отново.

По-късно от ОП “Чистота“ ни уведомиха, че проверката е показала: към момента там има в наличност 60 броя съдове за смесен битов отпадък тип „Бобър“ – 1100 л, други 8 броя в момента се ремонтират.

От ОП-то обявиха още, че в сайта на Чистота има интерактивна карта, на която са указани местата в целия град с различните типове контейнер за отпадък.

Репортерската ни проверка показа, че данните в нея не са актуални. Вижте сами кадъра на корицата. Контейнерите тип „Бобър“ са в зелено. Според картата на Чистота, в спорния квартал Столипиново има дори по-малко от преброените от Николай Радев 17 бобъра.

Тези тънки сметки много напомнят на култовия български филм „Преброяването на дивите зайци“. Въпросът е кой брой по-добре? Дали математик с над 25 години стаж или отговорника на района?

При едно от ходенията ни там през април т.г. заедно с колега- журналист от Германия съкварталците му показаха мястото за контейнери до детска градина „Лилия” в ромския квартал, където контейнери нямаше.

Според картата на сайта на Чистота на това място има контейнери. Снимките са е от 9 април, когато с немския журналист Робърт Фишер се разхождаме в квартала. На втората е мястото до детската градина, за което стана дума.

Именно там миналата година столипиновци ритуално си изхвърлиха боклуците в краката на седем швейцарски посланици, дошли на посещение в квартала. Те разсипаха битовата си смет директно на улицата, веднага след като фадрома разчисти купчина с отпадъци и попитаха: „Само по делегации ли ще чистите? Къде са ни контейнерите“.

С уточнението, че репортерите на Под тепето не ходят всеки ден в Столипинов, последния път когато сме виждали контейнер на това място бе на 7 септември 2017-а година. Тогава след тържествената заря-проверка за деня на Съединението просветният министър Красимир Вълчев остана в Пловдив, за да се включи лично на следващия ден в мобилната група за обхващане на децата в системата на образованието в ромския квартал.

Снимка: архив на Под тепето от 07.09.2017-а г., контеанерите до ДГ“Лилия“

Съвсем отделен е въпросът с ежедневните навици на населяващите квартала по отношение на чистотата извън домовете им. Тук е мястото да припомним, че ОП-то проведе специална обучителна кампания сред децата там по училища и градини как и къде се изхвърля боклук.

Дори имаше период, в който работници на фирмата дежуряха около контейнерите  и обясняваха на местните, че боклука се хвърля в кофата, а не около контейнера.

Отделно Чистота прави акции дори в почивни дни, в които фадроми периодично ринат планините боклук от междублоковите пространства на столипиновци.

Знаем и за проблема с незаконното строителство и трудния достъп на сметосъбиращите машини по улиците в квартала.

Едно е ясно – явно това, което се прави не е достатъчно. Явно подходът там трябва да бъде тотално сменен. Иначе ще продължим да броим контейнери дистанционно от трибуните или по интерактивните неточни карти. И тази тема ще си я развяваме преди всички местни избори…

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Майни, научаваме, че:
    „Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей“
    ОТКЪДЕ ДА СИ КУПИМ БИЛЕТИ?
    „Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей“
    „Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей“
    „Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей“
    „Стоянка Мутафова гостува днес на ОИ „Старинен Пловдив“ за 50-годишния юбилей“

  2. Ами като повечето постройки са нелегални и в една къща живеят три пъти повече хора от нормалното таксата за смет стига само за 17 контейнера (може би).

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина