АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултура

Николай Хайтов и Борис Димовски се събраха отново в Стария град

Героите на писателя и на карикатуриста надзъртат от стените в Балабановата къща

Иво Дернев

Николай Хайтов и Борис Димовски се събраха отново, като в доброто старо време, в Стария град. Пътищата на писателя и карикатуриста отново се преплетоха. Този път поводът е годината на Хайтов, в която България чества век от рождението му. Двамата съселяни от родопското Яворово и техните герои надзъртат и намигат от стените в Балабановата къща в една изключителна изложба, която трябва да бъде видяна. Тя бе открита снощи от куратора арх. Здравец Хайтов, внучката на Николай Хайтов- Елена, и разбира се много ценители на творчеството на двамата големи.

Изложбата е замислена и реализирана с помощта на общината, ОИ „Старинен Пловдив” и фондация „Памет”, с подкрепата на Министерството на културата. Тя е поклон създадените седем филма по писания на Николай Хайтов. „Защо Димовски и Хайтов? Те са заедно от деца, родени в село Яворово. 30 години работят рамо до рамо в списание „Родопи”, където Димовски е художник, а Хайтов е редактор. Дружбата между тях продължава до края”, обясни Здравец Хайтов. Всъщност, видно от изложбата, приятелството между Хайтов и Димовски е безкрайно. То е вечно, тъй като и двамата живеят с завещаното от тях културно наследство.

„Хайтов и Димовски си приличат по непреклонния си характер по отношение на неправдата и кривиците”, допълни арх. Здравец Хайтов.

В изложбата с шаржове на Борис Димовски могат да бъдат видени множеството му карикатури на негови колеги депутати от Народното събрание от времето, когато той бе законотворец. Както и рисунки на приятелите му от творческата интелигенция. Преди да дойде в Пловдив изложбата е била в Народното събрание в подкрепа на изкуството с послание към парламентаристите да увеличат бюджета за култура и да се поправи закона за дарителството.

„С тази ретроспективна изложба на тези двама родопчани се вглеждаме в нашата идентичност, която ни помага да вървим напред в едно толкова шарено семейство- Европейския съюз”, каза на финал кураторът арх. Здравец Хайтов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина