АктуалноГласовеМненияНовини

Кметът за площад Централен: Изправени сме пред сериозно предизвикателство и се нуждаем от подкрепа, не от критики

Общината единствено няма да отстъпи от това да бъде подчертан Форумът

Тотев каза, че петте милиона бюджет за визията на площадното пространство са много притеснителни

Изкуствените настилки са срам за Пловдив. Ако нямаме пари, да го оставим така този площад. И без това свикнахме, предложи издателят Манол Пейков

Граждани ще отправят обосновано финансово предложение като възложител на общината относно настилките

Иво Дернев

Изправени сме пред сериозно предизвикателство и се нуждаем от подкрепа, не от критики. Така кметът Иван Тотев се обърна към присъстващите на представянето на идейния проект за реконструкцията на площад Централен, в разгара на дискусията относно новата визия за сърцето на града.

Водни атракции, допълнително озеленяване, експониране на разкритите археологически нива от древния форум на Филипопол, няколко естествени и изкуствени настилки, приемливи визуални експерименти, няколко нови интересни пешеходни маршрута за човекопотока по Главната улица предлага идейната разработка на арх. Румяна Пройкова и екипа й. Тя беше презентирана пред десетки граждани в Дома на културата в продължение на три часа. По думите на архитектите и на кметът, всичко може да е обект на дебат и да се коригира в някакъв момент, освен категоричната позиция на общината, че древният форум на Филипопол трябва да бъде подчертан адекватно. Нещо, което не срещна никаква съпротива в залата. Пред всички бяха показани избраните от общината, изпълнителя „Драгиев и ко” и проектантите настилки и чугунени елементи от бъдещото площадно пространство, които станаха и основен повод за дебат в залата на Дома на културата.

Проектът за площад Централен не е пряко свързан с Пловдив 2019. Избрахме инженерния подход, тъй като реализираният международен архитектурен конкурс не даде подходящия за нас резултат. В момента се намираме на етап одобрен от НИНКН архитектурен проект със стъпка за техническа изработка, даде начало на представянето кметът Иван Тотев.

Арх. Румяна Пройкова се спря в детайл на всеки един от отделните сегменти в реконструкцията на площада. Обхватът на проекта е главната улица и Одеона на север, Цар-Симеоновата градина на запад, ДНА, бившият партиен дом и Тримонциум на север и булевард „Цар Борис III Обединител” на изток. Основен акцент в архитектурната разработка е самият площад, като съпътстващите звена са всички части от Форума, плюс подходът към подлеза на Тримонциум.

Нарязахме територията на сегменти, за да покажем графиката на настилките, които са много важни за концепцията на проекта. Имаме три разкрити археологически пространства- форумите Запад, Север и Юг плюс Югоизток. Становището на НИНКН бе да се предвиди цялостна свързаност на археологическите пространства. Пощата се намира в средата на Ареата-  центъра на античния площад. Ще подчертаем стилобата с пластика. Сигнираме и античната пешеходна улица, както и античните магазини на юг. Концепцията ни стъпва върху графиката на Античния форум на съвременно ниво, обясни арх. Пройкова и подхвана всеки един от отделните елементи.

Площадната част върху подземното автомобилно съоръжение ще бъде изчистена откъм ефекти и елементи, тъй като трябва да бъде освободена от всякакви товари. Там не е препоръчително и поставянето на тежка настилка, каквато например е гранитът. Форум Запад ще е отворен към парка, но подходът към него от градината няма да е плавен, а ще става чрез ажурни метални стълби, по подобие на тези на Римския стадион. Подпорната стена ще е с бетонови блокове. Пространството ще е съчетание на археология с успокоени зелени площи. Възстановки няма да се правят, а ще се използва само археологическият материал, открит при разкопките.

Горе от Форум Запад, в посока изток към сградата на пощата, е предвидена пербола с пълзяща растителност. Вертикална зелена стена ще има на северозападния ъгъл на Пощата, точно под часовника. Пиниите, които в момента са на линията на човекопотока, ще бъдат преместени на предварително избрани места на самия площад. Античните магазини в посока бившия Партиен дом ще бъдат очертани с бледорозов гранитен камък, а античните улици ще бъдат маркирани със сив гранит. В южните части на площадното пространство ще бъдат проектирани  няколко водни огледала- две нови, на линията на парка, и две на място на съществуващите водни площи край паметника на Гюро Михайлов, който по проекта се запазва. На мястото на Стружката, която ще бъде преместена на друго място в града за сметка на общината, ще има малка водна площ, сливащата се със зелената там.

Планира се отваряне на Форум Юг, който към този момент е напълно непосещаем. Ще бъде довършено експонирането на южните пропилеи, които сега са отворени наполовина. Желанието на проектантите е да бъда разкрити в цялост. Стълби откъм пощата ще водят към Форум юг, като подходът към него откъм подлеза ще е широк и удобен за пешеходците. В тази част от проекта се режат около 30 процента от паркинга на Тримонциум, отново за по-широко  пешеходното преминаване към подлеза и за алея с дървета. Откъм булеварда се предвижда нова тротоарна настилка и велоалея.

На север, на мястото на бившия информационен център, ще бъдат поставени дървени пластики с растителност. Там може да има и временни открити барове, от които да се наблюдава Форум Север и Одеона през новите стъклени парапети над автомобилния подлез под Пощата.

При Форум Север може да бъде възстановена грандиозната стена с колони от древността, с архитрав и богат фриз и корниз. Красивите архитектурни елементи от древността, открити там, са налични и могат да бъдат използвани. Връзка с Форум Север ще има и от Главната, отново с ажурни метални стълби, каза арх. Пройкова.

Проектантите предлагат на входа към площада откъм Главната улица да има ефирна метална инсталация, която да представлява колонада от древния площад. Тази метална мрежа може да се превърне в емблема на Пловдив. Само подхвърляме тази идея с инсталацията. Тя може да бъде приета само след специализиран съвет по изкуства при министъра на културата, уточни арх. Румяна Пройкова.

Спря се и на материалите за настилка- гранити и земелрок. А това отвори дискусията.

Защо не всичко да е гранит. Така излиза, че половината площад ще е цимент, а парите за проекта са толкова много, включи се на висок глас дама от публиката.

Не е всичко гранит, защото са съчетани качество и цена. Настилките са 30 декара. Толкова са финансите, с които разполагаме. Четири милиона лева е всичко. Другото е ремонт на съоръженията, отговори изпълнителят Цанко Драгиев.

Арх. Петкана Бакалова предложи целият паркинг да се приобщи към площадното пространство, тъй като с новия проект то се губело. Сравни го с обемите на площада в Сиена, а италианският град бил по-малък от Пловдив. Попита още какво правим с археологията, която остава отдолу.

Не съм привърженик на паркинга, но в центъра на града и пред един такъв хотел като Тримонциум не може да няма такъв, отговори й арх. Пройкова, като подчерта, че в бъдеще ще трябва да се мисли за разкриване на допълнителна част от археологията.

Адв. Веселина Александрова, местен лидер на „Да България”, попита дали ще има срок, в който гражданите да могат да правят предложения. Могат да се правят корекции и промени, отговори й кметът Тотев. И захвана темата с финансирането на проекта.

Това не са толкова много пари за такъв мащабен проект. Имайте предвид, че 7 милиона от общата сума от 12 милиона с ДДС отиват за съоръжението под пощата и онова, което се прави над него. За самото площадно пространство остават около пет милиона. Всички искаме да е с гранит, но имаме много предизвикателства в този проект. Затова е и планирано всичко извън крепостната стена да е с по-едри плочи земелрок. Това е, което ни позволява бюджетът на проекта. Той много ни притеснява. Изправени сме пред сериозно предизвикателство и се нуждаем от подкрепа, не от критики. Трябва да влезем в бюджета, но сме притеснени в това отношение. Сумата е много притеснителна, тъй като след месец ще знаем със сигурност колко точно ще ни излезе съоръжението, тъй като там всеки ден има нови проектантски решения и изисквания, коментира градоначалникът.

По повод паркинга пред Тримонциум уточни, че се предвижда премахването на местата за спирането на автомобили до ДНА, като на мястото им ще има допълнително площадно пространство. Идеята е да отворим пешеходният трафик към „Иван Вазов”, където пък ще разширим тротоарите, а движението за автомобили ще стане само в посока Главната, допълни Тотев.

После каза, че все още не е решен казусът с осветлението, като идеята е то да е скрито от площадното пространство. И това може да бъде коментирано. Може да сменим материали, отделни архитектурни елементи, преминаванията от горните към долните части. За целта можем да стигнем и до дофинансиране на проекта. Но Общината единствено няма да отстъпи от това да бъде подчертан Форумът, подчерта кметът.

От публиката предложиха да се използва сиенитът от пловдивските улици за местата, за които е предвиден земелрок. Паваж на централния площад? Няма да го допуснем, отговори Тотев и даде за пример безбройните жалби от павираните тротоари по „Железарска”, най-вече от страна на представителки на нежни пол, почитателки на високите токчета.

После дойде момента с озеленяването. Ако зависеше от мен щях да покрия площада с гора. Но все пак говорим за площадно пространство. Планирано е масирано озеленяване, каза арх. Румяна Пройкова.

Микрофонът отиде в ръката на арх. Ирина Дакова. Тя заяви, че има авторски проект за площада от 2015г. , който спазва идеята за сигнирането. Искам да предоставя проекта си и да бъда полезна на проектантския екип, предложи услугите си тя. Могат да се правят такива разговори с арх. Пройкова. Можем да ползваме идеи, отвърна й кметът. С удоволствие ще разгледам вашите идеи и можем да установим приятно сътрудничество, подаде й ръка арх. Пройкова. След което уточни пред многото си колеги в залата, че е била поканена и е приела да участва в проектирането, а не се е натискала за тази работа.

Защо бързате? Бюджетите идват и си отиват, градът остава. Моята битка е за настилките, другите неща съм ги прежалил. Този земелрок е срам за града ни. Не трябва да се работи по този начин. Ако нямаме пари, да го оставим така този площад, и без това свикнахме. Пловдив 2019 ще си мине, но градът остава. Спрете ги тези изкуствени настилки вече, те не подхождат на град като Пловдив. Мисля, че не е въпрос на бюджет, а на визионерство, обърна се към кмета Манол Пейков. После върна темата към международния архитектурен конкурс на Едно, спечелен от португалското студио Фора.

Тотев му отвърна, като започна от там, че дядо му е живял над самия Форум Юг, когато са съборили къщата му и са го пратили в панелка в Гагарин, за да направят площад Централен. Който всъщност няма никакви характеристики на площад. Това е било място за преминаване и манифестации. И аз съм участвал в тях, започна отговорът си градоначалникът.

В конкурса седяхме отстрани и бяхме неутрални. Спечелилият проект не можеше да мине през нито един законов ред. Не можеше да се изпълни. Решихме да закупим авторските права, за да не чуваме лоши неща за града, обясни кметът относно международната архитектурна надпревара за площада.

Колкото до това дали да оставим разкопан площада… Нужен е много по-голям дебат. Аз не мога да взема подобно управленско решение, каза относно идеята на Пейков площадното пространство да остане във вида, в който е, докато се осигурят достатъчно средства за 100 процента качествени настилки.

Да защити така атакувания днес земелрок се изправи търговският директор на компанията Васил Попов. Има няколко милиона квадратни метра настилки, положени от нас в България. Използват се специални цименти, добавки и суровини. Да, гранитът е най-доброто нещо, но и ние използваме материали от природата. В Пловдив доставяме от осем години. Нека видим след тях как се държат нашите настилки, каза той. Чисто естетически не седят добре. В моята вила ще си сложа земелрок, но не на площада. Не подхожда на Пловдив, отвърна му Манол Пейков.

Склонен съм ако има обосновано предложение да помислим дали може да направим площада от 100 процента гранит. Г-н Пейков, съберете всички с мнение като вашето и направете предложение като възложител. Срещнете се с арх. Пройкова и коментирайте в детайл колко би натоварило бюджета това. Трябва да е обосновано предложението, а не от търсене в интернет, предложи Тотев на издателя.

Арх. Петкана Бакалова заговори за ново конкурсно начало, но кметът й отвърна, че вече има основа, която може да се надгражда със синергия между общината, обществеността, изпълнителя и проектантите.

Имаше и отделни предложения. Да бъдат изградени кътове за сядане и социални контакти. Да се определи специално място и да се възстанови лайкучката. А най-нестандартното дойде след официалния край на дискусията. Една от активните в дебата дами предложи на кмета щом няма достатъчно финанси за 100 процента гранит да бъде използван камъка от паметника на Альоша. Тотев и отговори със загадъчна усмивка и й стисна ръката.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Баба Ру Пройкова ЛЪЖЕ.Безочливо, от години менти Индженеринг-Будалата, че знае как да направи ФОРУМА. Но даже най-неподготвените присъстващи в залата познават дуп … пардон, разкопката и не са виждали мраморни колони, капители, АРКИ + АРХИТРАВИ, с които тя щедро е разхубавила картинките си. А възстановката =АНАСТИЛОЗАТА= е сложен пъзел за подреждане и свързване на разпиляни СЪЩЕСТВУВАЩИ останки, находки. С тук-таме по някоя необходима неизбежна пломба.
    Форумът няма как да й е „ясен“ понеже си стои неразкопаван, и ще остане така под многомилионното оплочване от Инджа. Нямаше нужда, мерсиме.
    Баба Ру ни продава ФАЛШИФИКАТ ала Кракра Пернишки, както акад. БожоДим се опитваше. Всеки театрал го умее, и по-добре, с Радамеси зад всяка колона. Великата Лилия Ботушарова, на която Градът дължи Античния, и нейния архитект Коларова, на която баба Ру се преструва за верен последовател (уж) сглобиха техния пъзел честно и почтено и истинно, там гиздави стиропорови аркади няма. Анастилозата спира там, където почва Хипотезата – а цялото построение на баба Ру е измислица, тя не разполага с мраморни останки. С материални ФАКТИ.

  2. Доста скучен проект…
    Господин Тотев, критиката е конструктивна, ако проека е хубав, нямаше да имате проблем с нея.
    В Пловдив има и добри архитекти. Конкурс е имало, не е възножно това да е резултатът.
    В този град живеете и вие, разкрасете го, а не обратно.
    … Отдруга срана, площада и новата галерия на ще си правят конкуренция…???

    Архитектурата се прави за хората, чрез нея се създават и възпитават нови естетически ценности!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина