АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножа

Кметът в отговор на превозвачите: Една от причините електронното таксуване да не работи е, че те не са си оборудвали автобусите

Не може само „искам”. Това „искам” трябва да бъде аргументирано, каза относно приказките за относно увеличаване на компенсациите Тотев

Иво Дернев

„Община Пловдив трябва да бъде убедена, че увеличаване на парите за превозвачите от градски транспорт е животоналежащо, кое го налага и какво ще получим насреща- инвестиции в електронното таксуване, ще се спазват ли графика на всички линии, за да нямаме изпуснати курсове, ще получим ли повишаване качеството на услугата с отношение към пътниците, ще получим ли работещи климатици”. Така кметът Иван Тотев отговори на шефовете на фирмите, които обслужват 29-те автобусни линии от градския транспорт, които алармират в последните няколко дни, че браншът е пред фалит заради невъвеждането на електронното таксуване. Те настояват въвеждането му да стане час по-скоро. „ Това е много интересно. Една от причините електронното таксуване в момента да не работи е, че превозвачите не са си оборудвали автобусите. А това е тяхно задължение. Аз съм най-големият радетел за въвеждане на електронно таксуване. Няма никакво съмнение, че ако си оборудват автобусите ще можем да кажем, че електронното таксуване е изпълнено на сто процента”, коментира Тотев.

„Имаме теми за разговор с превозвачите и утре ще седнем и ще си говорим. Но трябва да има аргументи. Не може само „искам”. Това „искам” трябва да бъде аргументирано. Да стане ясно какво точно се е променило в последните месеци, че превозвачите искат един милион допълнително от бюджета на Пловдив, от данъците на хората. В момента те получават седем милиона, или една трета от всички приходи от данък „недвижима собственост””, допълни по темата градоначалникът.

Той е категоричен, че ситуацията с превозвачите трябва много сериозно да се анализира, тъй като тази година  общината е увеличила компенсациите към тях с един милион лева.

„Миналата година го направихме отново. В момента, на година даваме седем милиона лева. Бих казал, че някои от аргументите им не са много състоятелни. Ще си поговорим с тях и ще видим. Но ние сме стартирали бюджета на Пловдив с една бюджетна рамка и сега един милион допълнително не е нещо, което ни кара да сме щастливи. Още повече, че от качеството на услугата има какво да се желае още. Като наближат избори и всеки почва иска от общината, защото по-лесно се дава. Затова и ние трябва да седнем с превозвачите и много експертно да си поговорим още утре. Искам да ми обяснят защо, при положение в последните шест месеца нямаме нещо драстично в България като рязко увеличение на горивата или инфлация, да искат увеличаване на компенсациите. Ние не носим отговорност за лизингови договори и за плащане на кредити. Отношенията на превозвачите с трети лица не ни касаят. Ние гледаме цената и стойността на услугата. Трябва да видим какво точно се е случило в рамките на годината, че сумата, която сме увеличили с един милион лева, не е достатъчна. И трябва да бъдем убедени, че нещо такова се е случило. Защото тези един милион лева за средства, с които могат да се направят една нова художествена галерия, като тази, в която се намираме в момента. Затова трябва да знаем цената на парите”, довърши темата в новата изложбена зала Капана тази сутрин кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина