АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Увеличават щата на Градска художествена галерия

ГХГ ще стопанисва и двете нови културни пространства- бившия Детмаг и залата на Гладстон

Графикът и на двете галерии до края на годината е запълнен

Иво Дернев

На 1 август местният парламент в Пловдив ще вземе решение дали да увеличи щатовете на Градска художествена галерия. Това стана ясно днес, при откриването на галерия Капана, за която ще се грижи ГХГ. Нужни са няколко нови попълнения в екипа на културната институция, тъй като тя ще стопанисва и другото ново изложбено пространство на Пловдив – залата на Гладстон, която ще бъде открита в средата на август. Бъдещите служители на галерията ще обслужват изцяло двете нови места за култура.

„Минималния щат, от който се нуждаем с новите два обекта, е четирима екскурзовода, плюс техническо лице, което да обслужва и двете зали, както и уредник, който ще се занимава с цялостната организация и ще е отговорен за дейностите. Държа да подчертая, че не става дума само за изложби, а за всякакъв вид събития- конференции, литературни четения, музикални вечери. А на Гладстон фирми могат да експонират продукцията си в корпоративни събития. Залите са многофункционални”, уточни директорът на ГХГ Красимир Линков.

Изложбената зала на Гладстон ще е с тавани от 6,5 метра до 9 метра и ще дава възможност за всякакъв вид събития. Пространството ще е подходящо за различни експозиции с общата си площ от 600 квадратни метра. Може да приема нестандартни изложби, скулптури, инсталации, корпоративни експозиции и представяния.  В галерия Капана пък ще могат да се правят конференции и виртуални изложби. Красимир Линков обаче подчерта, че и на двете места изобразителното изкуство винаги ще е с приоритет.

Ползването на галериите ще е платено. ДПХ засега остава извън бившия си дом на Гладстон, но ще може да организира традиционните си годишни събития там безплатно, но това трябва да става през решения на Общинския съвет. Дружеството на пловдивските художници вече е дало заявка за ползване на изложбените площи на Гладстон за традиционната новогодишна изложба.

„Общината няма как да дава безвъзмездно залата на Гладстон за ползване, тъй като при строителството й е възстановявала ДДС. Затова всичко там ще бъде платено по определените тарифи, както и в галерия Капана. До нова година графикът и на двете пространства за култура е запълнен”, подчерта днес кметът Иван Тотев.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. На практика , творците , нямат думата….. Самото художествено развитие на Групата на Пловдивските художници е спряно в сновата си . Те нямат зала за изява. Това означава че много членове на групата нямя да имат възможност да ноправят и покажат самастоянтлна изложба. ДПХ и изградено с жертвите и труда на поколения художтици от освобождението до тук….. Какво означава че други търговски изложения ще се практикуват там . Нека си представим , че в залата на операта започнат да се организират фолклорни надпявания… .Това ни се предлага. …За тях има друга система на организация……Гилдията на художниците има нужда да се самосъзре и да вземе решение …. Ще съществува ли или да умира. Нека се обърнем към парламента и правителството с молба за защита….., до колко е законно да се унищожават правата на дружеството ….Трябва ли да се стигне до там в тодината на Пловдив 2019 …. да правим гражданско неподчинение……

  2. Те ти Меморандуми , Обещания и град на художници! Не се подхожда към творците кмете, както към шофьорите и паркоместата в града.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина