АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Какво свързва чудото Малтепе с египетските пирамиди

Изумителната 20-метрова кула и пирамидите си приличат по строителен прийом от Бронзовата епоха  

Напълно възможно е могилата да се е виждала от Филипопол

Иво Дернев

Гробницата под изумителната запазена 20- метрова антична кула в могилата Малтепе има прилика с египетските пирамиди. Тя, разбира се, не е визуална. Общото е, че античният градеж е бил издигнат със сходна строителна техника като тази, използвана при изграждането на пирамидите- с използването на насип за скеле.

„ Става въпрос за строителна техника, която е използвана през Бронзовата епоха. В Египет е доказано, че при изграждането на част от пирамидите са използвани насипи от пръст за скеле, под формата на рамка. Това е строителен прийом, който започва от Египет към края на Бронзовата епоха и се е използвал до края на Римската империя. И в Малтепе, и в още две тракийски могили, този прийом е бил използван от траките като технология за издигане на гробници. Гробницата в Строево е изградена по същия начин”, разказа за Под тепето ръководителят на археологическите разкопки на Малтепе и директор на Археологическия музей Костадин Кисьов.

Сигурно е, че местоположението на погребалната кула със статуя на върха и могилата около нея не е случайно. Предполага се също, че тя се е виждала от Трихълмието. Била е като знак за хората от древността. Предполага се, че над 20-метровата кула е имало допълнителна височина с колоните и статуята от 10 метра, може би и повече.

„ Подобни статуарни групи може да са десет метра, ако е имало статуя, свързана с император или областен управител. Много възможно е да се е виждала от Филипопол Самата могила в съвремието е 23 метра. Тогава е била към 26 метра. Виждаше се от магистралата и от надлез Скобелева майка. Ако приемем, че в древността въздухът и гледката на изток от Трихълмието са били много по-чисти, то можем да приемем, че могилата Малтепе със статуята отгоре се е виждала”, коментира Костадин Кисьов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

10 коментари

  1. Ако приемем,че кулата с храма е от 250 год.възможно да е на император Филип Втори.Тялото на императора е изгорено и пепелта е пръсната на това място.Близко е до Филипопол.След това е изграден храм с колонади на върха на кулата.Мисля,че не е градено с насип.
    През 402 година Теодосий Втори издава декрет да се унищожат езическите символи.Тогава е разрушен храма.Може да се намерят парчета от него в основата.
    След това най-вероятно езичниците са заровили останалата колона,за да не бъде разрушена и тя.Понеже Пловдив е кръстен на Филип Втори Македонски,то съвпадението с името на римския император Филип Втори Араб да се е смятало,като прераждане и затова неговия храм да е бил изграден близо до Филипопол.

    1. Абсолютни глупости! Може да има връзка с Егип. пирамиди,но за използване на насипи за строеж! Тъпо!Може да ви се струва фантастика но аь залагам на АКУСТИЧНАТА ЛЕВИТАЦИЯ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина