АктуалноГрадътНовини

Административният съд отхвърли жалбата на протестиращите в Южен, одобри новия ПУП

Протестиращите не са заинтересовани лица, според посочените варианти в Закона за устройство на територията

Омбудсманът се обърнал към редица институции за проверки на казуса със строителството до Юбилейния блок

Административният съд отхвърли жалбата на протестиращите срещу строителството в квартал Южен до т.нар. Юбилеен блок. В закрито заседание от преди няколко дни състав на институцията е преценил, че протестиращите не попадат в категорията „заинтересовани лица“, както е определено в Закона за устройство на територията. Съдията по делото мотивира в 5 страници решението си по различните варианти в ЗУТ, като в крайна сметка оставя без разглеждане жалбата, тъй като протестиращите не са заинтересовани лица и не могат да оспорват промените в подробния устройствен план на спорния имот.

Решението на съда е взето без изобщо да ни поканят, коментира жалбоподателят Димитър Колев. Между блока и спорния имот има друг – общинска собственост – и те са единствените „заинтересовани лица“. В част от този общински имот е с трансформатор. „Оказва се, че този трансформатор е единственото заинтересовано лице, а не 1000 души, под чиито тераси се строи“, коментира Колев.

В същото време протестиращите са получили отговор и от Омбудсмана на Република България Диана Ковачева. Тя е подкрепила протестиращите и е препоръчала на всички отговорни институции да направят проверки по спорните въпроси – разминаването  между ПУП и ОУП, законосъобразност на извършените строителни дейности и предоставяне на отговор на всички въпроси на заинтересуваната общност.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

    1. И Ние протестирахме години за казуса на междублоковото простараство на Кап.Райчо и за презастрояването ама ефекта е нулев като са решили ще го построят .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина