АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Разходка из площад Централен (ГАЛЕРИЯ)

Отвориха площадното пространство за преминаване

Иво Дернев

Площад Централен вече е отворен за преминаване на пешеходци. Днес основната част от реконструкцията на обекта приключи, а изпълнителите на проекта премахнаха строителните заграждения. Бяха пуснати двата шадравана и пасивната водна атракция, която позволява „ходенето по вода” в близост до паметника на Гюро Михайлов. Готов е и разширения подход към подлеза на Тримонциум, заради който бяха отнети две трети от паркинга пред хотела. Все още обаче не е направена връзка между съоръжението под булеварда и площада през античната улица на юг от пощата.

Форум Запад обаче вече е напълно оформен и от днес събира хора около панорамните парапети. Слизането около самата археология все още не е възможно, но се очаква в близките дни достъпът да е свободен. Около Одеона все още се работи, като плановете там са да бъде изграден нов подход към Главната откъм подлеза под Пощата, който да осигури атрактивен пешеходен маршрут до Епископската Базилика.

Днес се тества осветлението на площада. Бяха подредени и всички шведски пейки. Остава за решаване основният проблем на пространството- липсата на сянка. Проверката на Под тепето на място днес установи, че и в новия си вид в летните горещини площадът ще е коридор за преминаване на пешеходците. Не е лошо да бъде помислено за съвременни решения за мобилна растителност, както и за места за сядане по ръкава в посока Гладстон. Подходящи може би биха били новите бетонни пейки пред изложбена зала „2019” например.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

26 коментари

  1. Усвоиха се едни милиони /но кой?/, за да се направи един празен площад, без никаква идея и без никаква зеленина! За сметка на това се направи една дупка, която напълниха със „съвременни“ старини!

  2. Хубаво е след това обновяване да се помисли и за фасадата на Централна поща. Набива се на очи остарялата сграда с пожълтели стени и неугледни надписи:поща, телеграф телефон и т. н. Контрастът между новото и остарялото е дразнещ. Дано скоро това да бъде избегнато.

  3. Както се казва по нашенски… Няма угодия!!!! Каквото и да се направи все сме недоволни! Ами просто да си кажем Честито… пък след това да търсим вечните кусури!

  4. Докъдето ти стигне погледа- един празен плац. гътнаха декоративните дървета с кътовете за отмора, но за сметка на това вдигнаха един бетонен три-уйник.
    Частито, пловдивчани!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина