АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Разходка из площад Централен (ГАЛЕРИЯ)

Отвориха площадното пространство за преминаване

Иво Дернев

Площад Централен вече е отворен за преминаване на пешеходци. Днес основната част от реконструкцията на обекта приключи, а изпълнителите на проекта премахнаха строителните заграждения. Бяха пуснати двата шадравана и пасивната водна атракция, която позволява „ходенето по вода” в близост до паметника на Гюро Михайлов. Готов е и разширения подход към подлеза на Тримонциум, заради който бяха отнети две трети от паркинга пред хотела. Все още обаче не е направена връзка между съоръжението под булеварда и площада през античната улица на юг от пощата.

Форум Запад обаче вече е напълно оформен и от днес събира хора около панорамните парапети. Слизането около самата археология все още не е възможно, но се очаква в близките дни достъпът да е свободен. Около Одеона все още се работи, като плановете там са да бъде изграден нов подход към Главната откъм подлеза под Пощата, който да осигури атрактивен пешеходен маршрут до Епископската Базилика.

Днес се тества осветлението на площада. Бяха подредени и всички шведски пейки. Остава за решаване основният проблем на пространството- липсата на сянка. Проверката на Под тепето на място днес установи, че и в новия си вид в летните горещини площадът ще е коридор за преминаване на пешеходците. Не е лошо да бъде помислено за съвременни решения за мобилна растителност, както и за места за сядане по ръкава в посока Гладстон. Подходящи може би биха били новите бетонни пейки пред изложбена зала „2019” например.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

26 коментари

  1. Всички селяци и помаци много харесват Пловдив в сегашният му вид, и по цял ден цвилят – стия сти мрънкъти…..

  2. Много е хубаво! Само сградите на пощата и на бившия партиен дом загрозяват: направо да се бутнат. Който иска сянка, на две крачки е прекрасната Градска градина. Както е написал КР преди мен: площадът има друга функция.
    Аман от недоволни и хейтъри!!!

  3. Площад е широко и свободно пространство, заобиколено от зеленина или сгради. Нека погледнем нашия площад. Мърлявата сграда на пощата, партиен дом от соца и занемарена красива сграда на военен клуб. При тази околна среда беше редно площада да има акцент. Акцентът на Пройкова трябваше да бъде археологията. Но археологията като акцент изчезна дълбоко в дупката. Под нивото на погледа. Сега имаме нов площад, скучен, сив, безразличен. Без облик. И все пак нов. Осветлението е булевардно, още по безразлично. И какво може да се освети, пощата или партийния дом? В центъра на площада е някакъв воден атракцион. Именно този атракцион трябваше да бъде представен като център върху който погледа да се спира над ниво археология. И тогава нямаше да изглежда толкова сив площада. Когато един площад няма интересни околни сгради в центъра му има или фонтан или паметник. Нещо което да се освети вечер. И все пак имаме нов площад. Има нужда от леки подобрения за да бъде едно красиво място.

  4. Площадът, или мегданът е широка, незастроена селищна територия, заобиколена от сгради или зеленина. Традиционно площадите се изграждат в центъра на селището, впоследствие след разрастване на града или селото площада се приема като централното място. Обикновено има формата на квадрат или окръжност и административните сгради са разположени около или в близост до него, а релефът е сравнително плосък (равнинен, хоризонтален), но може да бъде и под наклон. Основите на площада са изградени от същите материали както пътища или тротоари. Голяма част от площадите представят най-известните неща от дадено място или страна и са значима част от архитектурния облик на селището. Площта на площадите варира в различни граници като обикновено тези в градовете са по-големи от тези по селата. В миналото площадът се използвал като търговско, религиозно и политическо средище.

  5. Площада е направен на принципа “отбиване на номера”, ама за много пари. Остава си същият празен плац, но с нови плочки. Никаква по-задълбочена мисъл или желание да стане нещо различно от зона за манифестации, каквато е идеята от соц-а. Жалко, че ние, гражданите, плащаме за всичко. И дано да спрем да ги оправдаваме с “поне нещо е направено”!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина