По-малко от месец преди откриването, още не се знае кой ще управлява галерията на Гладстон

Актуално Градът Култура Новини

Три седмици остават до обещаната дата, но още няма яснота кой ще ръководи пространството

В Градската галерия още не знаят дали те ще управляват мястото

Теодор Караколев

На 2 септември трябва да бъде открита галерията на „Гладстон“, издигната на мястото на бившата галерия на Дружеството на пловдивските художници. Сградата е с две изложбени пространства. Финансирането и инициативата за строежа дойде изцяло от Община Пловдив, като през последните около 12 месеца пловдивското общество стана свидетел на множество скандали – бързо събаряне на старата сграда, липса на конкурс за новата ѝ визия, неясно проектиране и напускане на първия ѝ архитект, след което отново анонимно проектиране, чак до днешна дата.

Днес сградата вече е почти готова. Кметът Иван Тотев обеща откриване на 2 септември. До момента обаче не е ясно кой ще стопанисва пространството. „Фаворитите“ са Дружеството на пловдивските художници и Градската художествена галерия.

Дружеството е особено активно в защитата на бившия си дом. На няколко пъти членове и лидерът Снежана Фурнаджиева имаха остри изказвания, а на последната сесия на Общинския съвет дори протестираха по време на заседанието. Организацията, която обединява част от пловдивските художници – сама по себе си частна и независима структура – залага на традицията. Дълги години това е мястото, което ДПХ наема, обитава и управлява.

Общинската управа обаче за момента не показва твърда позиция по въпроса. Отношенията между Иван Тотев и Снежана Фурнаджиева са на приливи и отливи. От гледна точна на администрацията, това е общинска сграда, построена с общински средства. През годините местната власт показа, че не склонява лесно да отдава общински имоти на независими структури.

Така например кино Космос, за което бе изработен детайлен и професионален бизнес план за управление чрез самоиздръжка от „Колектив Кино Космос“ не бе отдадено на организацията, а сега предстои ремонт и, поне по медийни изказвания, управление подобно на това на ГДК „Борис Христов“. Сградата на „Баня Старинна“, дълги години управлявана от „Сдружение Изкуство днес“ също бе отнета и предадена на Градската художествена галерия.

Така именно ГХГ – Пловдив изглежда вероятен нов управител на галерията на „Гладстон“. Така тя получи и новото място в бившия „Детмаг“. За управлението на пространството, обаче, пловдивската общественост научи едва ли не в деня на откриването – легендарният и известен на всички „Детмаг“ получи странното име „Капана“, а управлението бе дадено на Градската галерия.

Няма нищо необичайно в това общинските пространства да се управляват от общински структури. Проблемът е в липсата на обяснение и яснота какво, кога и защо се случва. До откриването на галерията на „Гладстон“ остават само 3 седмици – ако се открие в обещания срок. Дори в самата Градска галерия не знаят дали те ще се настанят там. „Нямаме потвърждение от общинската управа кой ще управлява това място. В момента топката е изцяло в общинската администрация“, коментира за „Под тепето“ Красимир Линков.

Дори днес да се вземе това решение, 3 седмици са смешно кратък срок за изготвяне и подреждане на сериозна изложба. Така отново има опасност да открием ново изложбено пространство с набързо и повърхностно подредена изложба.

Споделете ни във:

3 коментара за “По-малко от месец преди откриването, още не се знае кой ще управлява галерията на Гладстон

 1. Лелката, организирала 450 самозвани самодейци в Агитка следва да си оформи частната си практика както всички останали галеристи – да си регистрира СВОЯ ГАЛЕРИЯ.
  Стига сте цицали Общината (която сега търси да заборчлее с още 13 милиона на мой гръб)!
  Нямаше да загубят докопания имот от СБХ, ако умееха да го стопанисват, варварите АРТАДЖИИ ИЗКУСТВЕНЯЦИ.
  ДП“Художници“ не са СБХ, истинските собственици, а са агитка самозванци. Фирмаджийска.
  Кмете, лошо пише ако и сега дадеш КЛЮЧЕ НА ОРТАЧКА.

 2. Е, не, писна ни вече да отбелязваме всеки път, че акад. проф. д-р арх. Кара Кольов, Хонорис Кауза на Врачанската МАГНАУРА е недоучил, недообразован полуграмотен писач с кофти словесност, който драпа да КОЛИ И БЕСИ Архитектурата (сякаш КАБ и САБ нямат Колегия).
  ‘Оди да се произнасяш по ветеринария, бе сульо, ЧУМАТА ИДВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.