КултураНовини

Ден на Узбекистан в галерия Тракарт след седмица

Запознаваме се с узбекската култура с лекции, концерти и изложба на носии

Следващата неделя,  18 август 2019 г., в 10:30 ч., в център Тракарт в подлез Археологичски, ще се проведе ДЕН НА УЗБЕКСКАТА КУЛТУРА по проекта «Културен мост до Узбексистан» на Мария Филипова-Хаджи и Азам Абидов със съдействието на инж. Любозар Фратев и Жорж Трак.

Ще бъдат представени разкази за историята и културата на Узбексистан, ще се демонстрира узбекски ритуал по поднасяне на чай, а за малки и големи ще се организира майсторски клас по завиване на тюрбан и демонстрация и обучение на узбекски народни танци с изпълнение на лапар /стил узбекска народна песен/ под съпровода на дойра /узбекски ударен инструмент/. Гостите на събитието ще имат възможност да се докоснат до предмети от бита на узбекската култура, да се преоблекат в узбекски народни носии и да се снимат.

Посетителите ще могат да се запознаят, да общуват и разменят контакти с известни узбекси художници и журналисти като Ахмат Умаров, Нодира Абдулаева и др.

Програмата включва:

Исторически поглед към Узбекистан от Мария Филипова-Хаджи.

Фотоси и разкази за Узбекистан от Мария Филипова-Хаджи – писател-преводач, инж. Любозар Фратев – бизнесмен и меценат и Жорж Трак – артист и филантроп.

Представяне на книгата на Мост от автора – Матей Матев.

Представяне на гостуващите художници и журналисти от Узбекистан от инж. Л. Фратев и М. Филипова.

Представяне на експонати от бита и културата на узбекския народ от М. Филипова. Ритуал по поднасяне на чай по узбекски от Ой-Зода Нурадин Кизи Жуманьоз – художник.

Представяне на характерни елементи от националната узбекска носия с възможност за гостите да се преобличат и фотографират. Майсторски клас по завиване на тюрбан под наставленията на художниците Гульнора Рахманова и Ахмат Камолович Умаров.

Забележка: Посетителите на събитието могат да си носят собствени шалове, с които да упражняват уменията.

Уъркшоп с обучение по узбекски танци за малки и големи, ръководен от журналистката Нодира Рустамовна Абдулаева и художника Камола Рустамовна Абдулаева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Забранете думи като „мост“ или „връзка“!
    ПОДЛЕЗ е политически коректната даже на най-абсурдни места като Заглавието на Обществена Поръчка за . . . ПОДЛЕЗ към Кючука дълбоко във чорбата под Гарата – поради което не се явява никакъв мераклия за МИЛИОНИТЕ, та се налага да наддавате белким някой да оформи поредните гипсокартони . . .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина