АктуалноВкусът на градаГрадътЗабавлениеНовини

Посланик Херо Мустафа е впечатлена от Пловдив

Нейно превъзходителство се снима на Античния театър и хапна в култов ресторант в Капана

Посланикът на Съединените американски щати у нас г-жа Херо Мустафа е посетила Пловдив във вторник след обяд. Това става ясно от публикация в страницата на Американското посолство в София в социалната мрежа Facebook – U.S. Embassy Sofia, в седмичната поредица „Културни контакти“.

„Посланик Херо Мустафа прекара един следобед, разглеждайки красивия и древен град Пловдив. Заедно с местните хора тя опита и вкуса на българската ракия.“ – разказват от дипломатическата мисия.

На снимките Нейно превъзходителство е поседнала на стръмните мраморни стълби на Античния театър и вдига тост с прословутата ракия в ресторант „Паваж“ в Капана.

Херо Мустафа е висш дипломат от кариерата, утвърден от Сената на Съединените щати за  посланик на САЩ в България на 26 септември 2019 г. Преди това тя е изпълнявала длъжността заместник-посланик на САЩ в Португалия, където е служила като временно управляващ мисията на САЩ в Лисабон през първите седем месеца от мандата на администрацията на президента Тръмп.

Като дипломат от кариерата посланик Мустафа е работила като съветник на вицепрезидента на САЩ в периода от 2009-2011 година по въпросите на Близкия изток и Южна и Централна Азия. Преди това назначенията й във Вашингтон включват заместник-директор на отдела, занимаващ се с Афганистан; съветник по близкоизточните въпроси в екипа на заместник-държавния секретар по политическите въпроси; директор по въпросите на Иран, Йордания и израелско-палестинските отношения в Съвета за национална сигурност и директор към Съвета за национална сигурност по въпросите на Ирак и Афганистан.

Длъжностите, които е заемала извън Вашингтон, са: старши политически съветник в посолството на САЩ в Ню Делхи, Индия; главен координатор по гражданските въпроси в Мосул, Ирак; консул в Бейрут, Ливан; и секретар по политическите въпроси в Атина, Гърция.  Преди да започне работа в Държавния департамент, посланик Мустафа е била международен наблюдател към ОССЕ по време на изборите в Босна. Херо Мустафа е носител на редица престижни награди на Държавния департамент, включително и наградата „Матилда У. Синклер“ за отлични постижения във владеенето на чужди езици. Сред езиците, които говори, са португалски, арабски, хинди, руски, гръцки и други, а в момента учи и български език.

Посланик Мустафа е израснала в гр. Майнът, Северна Дакота. Нейната семейна история е разказана в документалния филм American Herro. Има бакалавърска степен по дипломация от Джорджтаунския университет и магистърска от университета „Принстън“. Омъжена е и има две деца.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина