КултураНовини

Показват експериментално-документален филм от Европейска столица на културата в Дом на киното

ТВ Елдорадо или Иван Кларинетистът и Сватбеният оркестър“ е филм от 2019 г. на финландския музикален артист Ари-Пекка Лейнонен и белгийският визуален творец Берт Джейкъбс

Филмът е заснет основно в Пловдив, но включва кадри и от много други точки на България

В последния петък на януари (31.01.2020), от 22:00 часа Дом на киното (София) е домакин на интердисиплинарно филмово преживяване – прожекция на експериментално-документалния филм ТВ Елдорадо, последвана от музикален пърформанс на авторския му екип Jacobs & Leinonen.

Финландският музикален артист Ари-Пекка Лейнонен и белгиецът Берт Джейкъбс, който твори в сферата на визуалните изкуства и разказвачеството (сторителинг) пристигат в града под тепетата още през лятото на 2018 г., като част от участниците в Адата – програмата за творчески резиденции на Фондация „Пловдив 2019“.  През 2019 г., Jacobs & Leinonen са сред онези резидентни артисти, селектирани да се върнат в Пловдив, за да развият и завършат своя художествен проект в програмата на Европейска столица на културата.

„Фрагментиран“ и „многопластов“ са прилагателни, които пловдивчани често използват, за да опишат града си, но какво е основанието едни новодошли гости да се привържат към тази реалност и да я документират без непременно винаги да я разбират? “ТВ Елдорадо или Иван Клариниста и Сватбения оркестър” съчетава в себе си всичко, което те искат да ни покажат и разкажат за реалността, в която живеем.

Филмът е заснет основно в Пловдив, но включва кадри и от много други точки на България. Премиерата му – на 30 август 2019 г. – е осъществена на върха на хълм Бунарджика в Пловдив, като прожекция на открито, съпътствана от изплянвана на живо музика от месни музиканти. Половин година по-късно, авторите му се завръщат отново тук, носейки своите спомени и сънища за България, готови да ги споделят с местната публика в нова форма на музиално-визуално преживяване.

Програма на събитието:
22:00 – 23:15 Прожекция на филма и разговор с гост-артистите, в Дом на киното
след 23:15 Музикален сет на артистите и танци, в Cush.BAR
Подробности тук:
https://www.facebook.com/events/2626877747400910/

За филмовия проект:

ТВ ЕЛДОРАДО (2019)
Белгия, България и Финландия, 2019, 60 мин.

Свръхестествени същества, 41 ° C, пот и хипервентилация. Високотехнологичен срив. Невъзможна любовна връзка. Ъптемпо бийтове, барабани и хипнотизиращи мелодии. И катастрофално събитие.

“ТВ Елдорадо или Иван Кларинетистът и Сватбеният оркестър“ е филм от 2019 г. на финландския музикален артист Ари-Пекка Лейнонен и белгийският визуален творец Берт Джейкъбс . Историята, развиваща се в България, се върти около група непознати, които се записват в мисия да търсят изгубеното тракийско злато. Скоро след като приключението започва, очаквайте неочакваното.

Филмът е базиран на местни митове, факти и много въображение. Шоу с кадри на приятелството и объркване, цитиращи Сократ, Кокто, Шопенхауер и много други чичковци.
С участието на Шевалие Луи дьо Жокур, Санчо Панчо и Гуру, пристрастени към магически ритуали и неочаквано телепортиращи се в паралелни вселени. Ще видим ли отново тези космо-танцьори?

“Тази историята съвсем не е „истинска“ и всичко в нея всъщност е пълна лъжа.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина