АктуалноВластГласовеГрадътМненияНовини

Един ритуал се превърна в провокация в контекста на съвременното изкуство в бъдещата ЕСК (ВИДЕО)

 

Или хронология на разфасоването на две прасета

„Община Пловдив организира Един ритуал, който има за цел спазване на българската традиции около Коледа, тъй като вече много хора и много пловдивчани, особено така от по-малките, нямаj много възможност да ходят по селата и да се запознаят с традициите, то ние решихме в Община Пловдив да направим така, че традициите да дойдат в града.

Имаме една прекрасна Коледна елха прд Община Пловдив и на 26-ти ще направим така заедно с коледари и с помоща на Ути Бъчваров ще разфасоваме две прасета. Така че всички сте поканени да спазим заедно тази традиция. Една голяма скара , вино, хляб, кисели краставички и лютеница. Поне така сме се подготовили.“

Това е точният цитат, с който кметът на Пловдив отправи покана към целия Общински съвет за традиционното разфасоване на мегдана. Случи се във вторник преди обяд пред камери, на микрофон от трибуната на местния парламен срещу лицето на избраниците на Пловдив.

Минути по-късно медиите и социалните мрежи се взривиха и съвсем логично от Пресцентъра на Общината влязоха в обяснителен режим, като късно след обяд разпространиха прессъобщение, което опровергава разфасоването, като го облича в анонс за „Голям градски празник, организиран от Община Пловдив, на който ще бъде пресъздадена част от традиционната за празника атмосфера …“.

Именно за това важен акцент в програмата ще са традициите, свързани с трапезата и ястията за празника. Един от най-известните кулинари в страната Ути Бъчваров в демонстративно кулинарно шоу ще приготви за посетителите на площада задължителното за Коледа свинско месо.“

Целият текст на официалното прессъобщение може да видите тук.

Това обаче само катализира процеса и тази сутрин темата влезе в националените медии с пряко включване от мястото на събитието в сутрешния блок на Нова тв. И вече става дума за Експериментална провокация, която даже е имала 24-часов планиран срок за дебати.

Ето какво съобщи кмета Тотев пред драгите зрители днес:

„Не, разбира се, никога не е имало такава идея. Въпросът беше, че експериментът и провокацията, която искахме да направим в контекста на започването на 2019, трябваше да продължи поне 24 часа, но и за наша изненада, а именно спазване на традициите в котекста и на съвременното изкуство и на провокацията, от която сме заляти навсякъде, а именно и в последните две седимици на Пловдив също беше дебат и на провокативните билбордове, така че темата за провокацията е много важна и в проекта на културна столица и това беше една идея на Община Пловдив да провокира този дебат, къде е съвременното изкуство, къде е традицията, как двете могат да се комбинират и това беше наистина много добър социален експеримент, който направихме.“

На репортерски въпрос „Ознава ли това, че в тази провокация на 26-и тук ще има две прасета, които да се разфасофат“, градоначалникът отговори така:

Не, разбира се нито ще има две прасета, нито ще се разфасоват. Но това не включва, че няма да спазим традиците -тук да няма да има коледен концерт, коледари. Никога не е имало идея. Вие в отчета на проекта ще видите, поне 24 часа да има дебати. Вече имаме дебати, вече не си говорим за билбордове…„.

Еден от гостите в живото предаване Емил Миразчиев, който е организатор на Седмицата на съвременното изкуство, заяви „Този път кметът изби рибата“. А после допълни: „И прасетата“…

Очаквайте продължение по темата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина