Битката за Медицинския университет започна – алармират за манипулативно отношение

Актуално Под ножа

В атака „с бутонките напред“ и по соцпочин се кандидатира проф. Илия Баташки

Битката за нов ректорски мандат в Медицински университет – Пловдив започна по стар соцпочин и се води упорито от един човек, който се определя като „Първият официално обявил кандидатурата си. Проф. Илия Баташки – бивш депутат от БСП, бивш управител на УМБАЛ „Св. Георги“ и екс шеф на МВР болницата, хирургът Баташки отново се стяга за участие в кандидатректорската надпревара.

Припомняме, че Баташки бе сред опонентите на проф. Стефан Костянев в битката за първия му мандат. Този път очевидно проф. Илия Баташки заявява сериозни мераци, тъй като има собствен пиар. Това стана ясно от разпространено днес до медиите в Пловдив прессъобщение.

Вижте пълния текст:

„Проф. Илия Баташки: Липсата на прозрачност крие риск от натиск и манипулации при избора на нов ректор на Медицинския университет-Пловдив

Проф. д-р Илия Баташки е единственият официален кандидат за ректор на МУ-Пловдив, който провежда своята предизборна кампания. Част от нея е изпратено до проф. Стефан Костянев запитване по Закона за достъп до обществена информация.

Пълния списък на представителите на Общото събрание (име, фамилия и квота, от която е определен/излъчен съответния представител на академичния състав, редовни докторанти, студенти и административен персонал) за избор на ректор на 13 септември 2019 г. поиска проф. д-р Илия Баташки от ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. д-р Стефан Костянев.

Запитването бе направено с писмо по Закона за достъп до обществена информация. Тъй като съм единственият кандидат за ректор на университета, смятам, че аз и всички останали, които се включат в надпреварата, могат да разполагат с тази публична информация, заяви проф. Баташки. Според него по този начин се гарантира прозрачното протичане на избора по строго определени правила, без да се допускат манипулации и натиск. Затова за всички е изключително важно как е формиран съставът на Общото събрание.

Отговорът на ректора бе получен с отказ за предоставяне имената на членовете. В писмото си проф. Костянев препраща към проф. д-р Мая Кръстева, председател на ОС  на МУ – Пловдив за получаване на исканата информация.

Според проф. Баташки тези добре премислени ходове на настоящото управление показват недвусмислено, че манипулацията и агитацията са в ход, независимо от официално обявения отпуск. А че умее да манипулира мнението на хората – за два мандата екипът на проф. Костянев е успял да ни демонстрира не веднъж.

Не мога да подмина споделените с мен наблюдения, че върху студентите от Студентски съвет също е оказван натиск за вкарване на точно определени и удобни докторанти и студенти, добави единственият официален кандидат за ректор.

Явно проф. Костянев е забравил и още нещо – че пълномощията на председателя на Общото събрание са прекратени на 13 юли 2019 г., когато реално приключи и неговият управленски мандат. Неговите очаквания са проф. Кръстева да организира събранието за избор на нов ректор в нарушение на закона, макар това да е негово задължение, след като самоволно и без причина удължи мандата си и се надява да си осигури трети „скрит“ мандат.

До момента на официалната интернет страница на МУ-Пловдив липсва всякаква информация за списъчния състав на Общото събрание.“

Но проф. Баташки бърка по отношение на кандидатурите за ректор. До този момент ясно намеренията си да се кандидатират за поста са обявили проф. д-р Карен Джамбазов, проф. д-р Мариана Мурджева и деканът на Медицинския факултет проф. д-р Николай Бояджиев. И Баташки, и Мурджева се свързват с червените среди в системата на медицинското образование и здравеопазването, което ще направи битката за поста още по-интересна.

Споделете ни във:

18 коментара за “Битката за Медицинския университет започна – алармират за манипулативно отношение

  1. Баташке вече не е професор понищо, бил е професор в затънтената МВР болница, но са го разкарали и вече си е само доцент по социална медицина. Това е все едно да си бил директор на завод Устрем, да са те уволнили от него и да си започнал да работиш като монтьор в Пазарджик – ясно вече не си директор, а си монтьор

  2. Явно следващата стъпка на доцента Баташки е да си плати да стане почетен член на БАН, след като загуби битката за ректор на университета – на бюлетините за гласуване ще пише доцент Баташки, а не професор – той никога не е бил професор в нашия пловдивски университет. Че София ще е благодарна на Баташки само той може да си фантазира, че даже и да го пише по форумите – явно много ниско е паднал нищо че първи се е кандидатирал за ректор, първи и ще отпадне от надпреварата-БАН и София очаквайте завръщането на кандидата Баташки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.