АктуалноБългарияЗабравеният градНовиниФотогалерия

Архитектурна разходка в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

Опознайте някои от най-ярките образци на българския архитектурен модернизъм под тепетата

В последният работен ден преди коледните празници екипът на Под тепето си подари 2,5 часа незабравимо изживяване – Архитектурна разходка из древния и вечен град.

Сърдечно благодарим на фондация Български архитектурен модернизъм и председателите ѝ Теодор Караколев и Васил Макаринов, за новите, вдъхновяващи неща, които научихме от тях за града, хората му и архитектурата между двете войни. Тео и Васко успяха да накарат 50 човека да се почувстват като туристи в Града под тепетата.

Това не е първият тур, който те водят, но определено не трябва и да е последният. Оказа се, че доста голяма част от жителите на Пловдив се вълнуват от сградите и тяхната история, а сме сигурни, че това ще е интересно и на туристите.

Няма да издаваме всичко, само част от акцентите в тура.

Централни градски хали

ул. Райко Даскалов

архитекти: Елена Варакаджиева, Генчо Скордев, Петко Цветков

Сградата се нарежда сред най-изявените обекти на индустриалната архитектура в Пловдив. Историята около построяването им започва от първата половина на 1930-те, когато се появяват няколко проекта за зданието, което ще заеме мястото на вече обявения за разрушаване Куршум хан. През 1935 г. е изготвен проектът на софийските архитекти Варакджиева, Скордев и Цветков, а реализацията му започва през 1936-1937 г. Идеите на модерната архитектура са реализирани както чрез третирането на фасадата, така и с дизайна на вътрешността на търговската зала. Те са действащи като търговски център и до днес и спокойно може да разгледате конструкцията.

Стайновата къща

Таксим тепе

архитект: Светослав Грозев

Други ярки образци от епохата може да видите, заставайки в самия център на площад Римски стадион. Всъщност там е като една пресечна точка, в която да се насладите на елементи от ар деко и модернистичната архитектура. Поглеждайки на изток и нагоре няма как да пропуснете великолепната бяла сграда, популярна сред пловдивчани, като „Баухаус“-а на тепето. Тя дълги години бе изоставена но преди малко повече от година претърпя ремонт.  Сградата е един от най-ценните обекти на архитектурния модернизъм у нас, а този стил е особено чувствителен към пропорциите в обемите на дадена сграда, тъй като обикновено това е основното, с което тази архитектура работи – поради липса на детайли и орнаменти. Шедьовърът на архитект Светослав Грозев е сред малкото пловдивски сгради с плосък покрив от периода, като впечатляваше и с други детайли – някои от тях запазени, други обаче вече унищожени.

Къща на д-р Блага Семова-Иванчева

ул.Антим I

архитект: Асен Семов

Сградата напълно отговаря на времето на настъпването на архитектурата на модернизма през последните години на 1920-те. Характерни за периода са гладките стени, хоризонталните первази на прозорците и с разработка около и по самата входна врата в духа на ар деко. Интересни са и запазените до момента щори, отличителни също за стила.

Къща на Никола Каишев

ул. Антим I

архитект: Светослав Грозев

Теренът, върху който е изградена, е с много голяма денивелация и неправилна форма. Затова сградата е проектирана чрез използване на някои похвати от възрожденската архитектура – триъгълни еркери например. Характерно е още оформлението около входната врата, а и прозорците – двукрили и групирани в ленти посредством общи перваз и корниз.

Каишеви и Светослав Грозев избрали интериора на къщата на Сахат тепе по чуждестранни каталози

Собствена къща на арх. Стойко Стойков

ул. Ангел Букорещлиев

През средата на 1920-те години в архитектурата на Пловдив в голяма степен се наблюдава изява на ар деко стила. Собствената къща на арх. Стойко Стойков е един от най-ясните образци – асиметрична композиция, издължаване във височина и стъпаловиден завършек на куловидния обем.

Кино Балкан

Кино Балкан и прекрасните му интериори (СНИМКИ)

ул. Княз Александър

арх. Константин Панайотов

Съдържатели на киното от откриването му до национализацията след 1944 г. са двамата кинодейци – Кирил Петров и Лука Тодоров. Останалата част на сградата е засмиелна като доходно здание – магазини и офиси. Оригиналният ѝ вид е с плосък покрив – тераса, но днес поради много намеси трудно можем да я отнесем към образците на модернизма. Офисната част може да бъде свободно разгледана, а в Под тепето също имаме специална статия, посветена на култовото място за срещи на пловдивчани.

 

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

22 коментари

  1. Към Васил и Теодор:
    Мисля че анонимният е тайно влюбен във вас. Съвсем обаче не смятам, че тук е мястото да дава гласност на тайните си сексуални пориви към двама ви.
    Немеделенно да се намеси психиатър и интернет администратор, които да спрат на човека достъпа до околния свят.

    1. “…тайните си сексуални пориви…” и “…тайно влюбен във вас…” – оп-паа! Зайчето!
      Измежду “историците” (?? “Недипломирани ИЗКУСТВОВЕДцИ”??) изведнаж изскокна -без връзка със сериозния разговор по същество; значи без възражения против критиката, ура!, а само кокетна полова личностна закачка ad hominem-
      НЕДИПЛОМИРАН БОДЪР … ЛЕСБИЕЦ.
      (Калинка? КАЛИН? Калинчо).
      А самозванската “фондация” на обожаемите тарикатчета има Д’ЛЪГ СПИСЪК СПОНСОРИ (лъжат, че били нямали нищо общо с никого – а всъщност заемайки НИША късат от залъка на истински архитекти).
      Психиатър ли?
      Може, може, ама надали ще му помогне на горкото; я изчакайте да изтрезнее…
      (НеМЕДЛЕННО? =Голос Комитета Государственной Безопасности =КГБ? Ага!)

      1. Не сте наред с мозъка, г-н Анонимен, платен от колегията на пловдивските архитекти, ЦРУ, МОСАД, МИ-6, КГБ, ДС и Ким Чен. Спрете си интернета и започнете да се лекувате, драги ми комунисте!

        1. „Спрете си интернета и започнете…“ СЛУШКАМ И ИЗПЪЛНЯВАМ „НЕМЕДЛЕННО“, КАКИНОТО…
          НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА ПИШКАМ В ТОЗИ ТЪП САЙТ ДЕТО ПРОПОВЯДВА „АРХИТЕКТУРА“ ПРОТИВ АРХИТЕКТИТЕ.
          (ТЕОДОР ПРОДАЖЕН ПИСАЧ ИМАШЕ ДЕСЕТ „ТЕЗИСА“ ЗА СЪБАРЯНЕ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА В ПАРТИЙНИЯ)

          1. Защо ми приказваш в множественНо число =“учтиво“, колтурничко= което не е прието в итернето?
            А дали сме г-н (г-н Анонимен) или сме все още Невинна Нежна Г-ЦА откаде си толкова сигурно, бе?

          2. Какво страхотно постижение постигнах, поради скоропостижната ви абдикация от публичното Ви уриниране тук!
            Най-сетне, желая Ви да сте здрав, другарю Гладен Архитект, платен от БКП, защото очевидно сте болен… ментално.

        2. Ах, ама СТИЛИСТИКА мари сестро, баш като за последователи на КАЛИНКИ и Дернев (цит.): „…постижение постигнах, поради скоропостижната…“ или (цит.): „…драги ми комунисте!“ – а? А? Allegro Kitschoso – стил словесност! БКП.
          Или прогимназия.
          С претенции.
          Архитектите – в коша, от архитектура ний с индж. БайГанев най-разбираме. ИНдЖЕНЕРИНГ.
          Водачи.
          Предводители.
          Лидери.
          Хак ни е.

          1. Дано не прозвучи критично, но от публикуваните картинки оставаме с впечатление за липсата на дисциплина в последователите на двамата вождове.
            Дали стъпват „В КРАК“ няма как да чуем, но явно не са „ПОД СТРОЙ“ за да напредват правилно.
            Още може, Дернев!

          2. Ужаваеми другарю Анонимен,
            Вие не заявихте ли по-горе, че няма да словоблудствате повече в този сайт?
            А отделно до съдържанието на Вашите коментар – не мисля, че обсъждането на идеите за събарянето на така обичания от Вас Партиен дом има място в тази тема изобщо…. а същото се отнася и за целия Ви набор от сислово несвързани изрази, словосъчетания, понякога дори формиращи цяло изречение, напарфюмиран с много голяма претенция за оригиналност. И още нещо – нито на едно място сред изписаните от Вас коментари няма и думичка отнсно съдържанието на туровете, лекциите, фейсбук сраницата и др. прояви от В. Макаринов и Т. Караколев, а напротив – някакви безсислени нападки с обвинания за вързки с всевъзможни организации, защото явно Вашата комунистическа глава не може да проумее, че инициативи в днешно време могат да съществуват и извън рамките на централно регулирани структури.

  2. Освен, че човечецът може и да е . . . стеснителен, просто срамежлив и не ГРАДИ ПРЕСТИЖ на „ИМЕнит“ спец, има таквози едно положение, че у НЕТо ‘сичко живо сме анонимници (е, ако искаш ти си сложи и ЕГНто, а може и номара на банковата сметка, че да ти превеждат хонорарите). И си общуваме на ТИ, оти не сме у 1979. Поклон, Иван Драганов

  3. A? „…амн от тоя хейт!“ (ЧИСТ ЕЗИК СВЕЩЕН).
    ЗАЩОТО В БЪЛГАРИСТАН НАПОСЛЕДЪК ВСИЧКО Е НАОПЪКИ: КАРУЦАТА СЕ ВПРЯГА ПРЕДИ КОНЯ; КАЛИНКИТЕ ЗАГРАБВАТ СЛУЖБИТЕ, ПОЗИЦИИТЕ И ИНИЦИАТИВИТЕ … И
    ЗА ЧЕСТНИ СПЕЦИАЛИСТИ ХЛЯБ НЯМА.
    (НА ТЕРИТОРИЯТА; ТЕРМИНАЛ ДВЕ / ТРИ – А ТИ „СТРОЙ СЕ“ КАТО ПОСЛЕДОВАТЕЛ… ИНДЖИНЕРИНГ ВМЕСТО АРХИТЕКТУРИНГ)

    1. Нагласата за всичко да викаме УРА беше комунистическата, не ли?
      ДОЛО критикарите, Народни Врагове!

  4. Жалък опит за „представяне“, недостоен за внушителната ТЕМАТИКА.
    Пловдивската архитектурна колегия има дипломирани квалифицирани, компетентни и ПРАВОСПОСОБНИ дюлгери, от които поне всеки трети е в състояние да осветли Темата и да поведе по маршрута интересуващите се; и от които нито трима няма да се строят в редиците на последователите на двамата недоучили но нахални „проповедници“.
    (Тлъсто охранени от подмолни нечисти парични „ресурси“ докато архитектите гладуват и изоставят попрището)

      1. ЗАЩОТО КОЛЕГИЯТА ГЛАДУВА БЕ, ХАХО, ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ 8 ОСЕМ ГОДИНИ НА МАМИНИЯ ИМПЕРИАЛИСТ И БЕДСТВИЕТО НА НЕГОВИЯ „ИНДЖИНЕРИНГ“.
        ДОКАТО МЕКАТА КИТКА АСАН АСАНОВ (SOFIA ARCHITECTURE WEEK) ПРОЦЪФТЯВА И ЦИЦА (ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ ОТ WEEK)

        1. Само 2 неща до анонимния човечец, реовно коментиращ всичко, свързано с някого от нас:
          1. Ние нямаме нищо общо с въпросните прояви и лица – Аен. Асенов, One Architecture Week, инж. Тотев и др. и не сме част от никаква централно планирана структура, така че не се занимаваме с разпределение на никакъв ресурс. Не сме в 1979-та година!
          2. Никой от нас не спира когото и да било да прави обиколки, даже напротив – бихме се радвали да има и такива, водени от архитекти, за да има и друг подход към темата. Такъв, разбира се, е възможен, тъй като и двамата сме историци на изкуството и подхождаме към материала като такива.

          С уважение,
          Един от водещите на обиколката

          1. Благодарим за „С уважение“то, ама нямаше нужда, не е взаимно.
            Да не лъжеш, че (цит.) „…двамата сме историци на изкуството и подхождаме…“ -откога датирВа дипломата на „историка“ теодор? От коя Магнаура, да не би да е оная, дето скапа Жълтото?
            „ФОНДАЦИЯТА“ ОТКЪДЕ ЦИЦА?
            (Само не ми разправяй, че сте идеЯлисти, молим!)

        2. ОЩЕ ПО-ЖАЛЪК Е ОПИТЪТ ЗА „ИРОНИЧЕСКИЙ“ КОМЕНТАР (цит): „…никой от тази велика „Колегия“ не щя…“ ОТ СЛУЧАЙНИ МНОГОЗНАЙНИЦИ-РАЗБИРАЧИ (пърдом, Разбиратели!) които изобщо няма как и на к’во отгоре да вдянат нищо архитектурно.
          Като става дума за ХАЛИте никой ли не забеляза, че отдавна вече НЯМА никакви „хали“ (=ЗАЛА, ХАЛЕ на немски), а нещастни мижави менте-сергии, заради което сме се лишили от величествения Куршум Хан?
          Младото архитектче Стефан Джаков като младоженец си изградил романтично гнезденце с … куличка върху скалата (над сегашния Античен) и победил в конкурса с проект да се остъкли повдигнат вътрешният двор на Куршум хан. Като се укрепи и оползотвори масивната старина (както впрочем в Скопие). Добре, ама като станало ясно че в кебапчийския Пловдив властват Орел Рак и Щука, дигнало се момчето, и синът му Емил станал основател и Директор на Институт по Електроника на БАН =единственият БЕЗПАРТИЕН Действителен член АКАДЕМИК на БАН в Историята; където внукът му Боян Джаков е също професор, д-р.
          Пловдивската архитектура -и Колегия- са над жалки насмешки и иронии (а можеше и още по-хубави да бъдат, ама пусти Скара-Бира, Айляк и КАЛИНКИ . . . )

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина