Писоарите в Капана отиват в историята

Градът

Бутат култовите тоалетни, заменят ги с високотехнологични на самообслужване  

Градската обществена тоалетна в квартал Капана, която се намира в подножието на ул.Абаджийска и всички наричат „писоарите“, отива в историята. Тя си заминава от мястото, където е издигната през 40-те години на XX век, заради станалите известни като „златните кенефи на Чистота“ две модерни кабини на стойност 180 000 лева.  

Само преди месец шефът на ОП“Чистота“ Иван Стоянов каза пред репортер на Под тепето, че високотехнологичните обществени тоалетни в Квартала на творческите индустрии ще бъдат поставени около писоарите.

В първия работен ден след Великден стана ясно, че те изцяло ще заменят писоарите и няма да им правят конкуренция. „Днес подписах заповед за поставянето на новите тоалетни. До края на деня тя ще бъде придвижена до ОП „Чистота“, които имат сключен договор с изпълнител за доставка и монтаж на двете Hi-tech кабини,“ разказа кметът на район Централен Георги Стаменов, чиято администрация движеше процедурата по одобрение на модерните нужници в НИНКН.

Стаменов потвърди, че писоарите ще бъдат бутнати. В момента юристите проучват дали е нужно за това да бъде издадено строително разрешително, тъй като става дума за общинска собственост на общински терен и под управление на ОП.

Експертите от Министерство на културата са одобрили визията на технологичната новост. „Златните кенефи на Чистота“ ще бъдат с визия на каменна облицовка, за да се вписват в общия архитектурен ансамбъл.

Новите тоалетни са 100% хигиенизиращи се от покрива до пода включително. Припомняме, че техническите характеристики и екстрите им са описани в цели три страници на документите по обществената поръчка. Ето част от тях: плъзгаща се врата от неръждаема стомана, височина 250 см, дължина 200 и ширина 300 см.  И още: вграден умивалник, който да е направен така, че върху него да не могат да се поставят спринцовки; инструкции за ползване на няколко езика; автоматично дезинфекциране и пускане на водата след всеки; авариен бутон и приспособление за инвалиди; инфрачервени сензори за задействане на системите; всичко вътре да е вандалоустойчиво, пожароустойчиво и т.н.

Споделете ни във:

1 коментар

  1. В цял свят обществените тоалетни си стоят и ги подържат чисти и не се обновяват с такива „модерни тоалетни“ .За излишни неща само да харчат пари и някой да си сложи в собствения джоб от тези пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.