Подтепето
24 Авг, 2017

Акватрътки

Как един ден в аквапарка край морето те връщат към Наказателния кодекс

Кирил Николов

На аквапарк не бях ходил никогаш. Не ми се е ходило, а не ми се ходеше и сега. Няколко деца от къмпинга, обаче, подкокуросаха щерка ми за подобен ентъртеинтмънт. Магията на елфическата камбанка в гласа й свърши останалото. Скептицизмът ми пред това твърде купешко удоволствие бе сломен. Нямаше как да обясня на модерното хлапаче, а в плен на въпросната магия дори не понечих да направя това, как на неговата, а и в по-късна възраст, си жулехме до кръв задничетата по едрите, валчести камъни в реката, блястящи от среброто на чистата й горска вода...

Съоражението ме тръшна още от шосето с просташкия кич на позлатените си кубета ...

» повече
23 Авг, 2017

Перлата на арх. Христо Пеев тъне в забвение, скоро и в разруха

Необитаемата къща на Елеонора и Алберт Малапел, символ на архитектурния модернизъм, започна да се разпада

Пловдив има много поводи за архитектурна гордост. Някои от тях особено знакови. Сгради, пред които младите и дори опитните архитекти седят като пред храмове, водят си записки и се дивят на хармонията в това изкуство, дело на големите майстори. Страшното е обаче, че почнахме да губим дори емблематичните архитектурни шедьоври. На път сме да загробим още един, ако не бъдат взети мерки. А именно- малката двуетажна перла на арх. Христо Пеев.

Къщата на улица „Кръстьо Пастухов“ е проектирана през 1933-а година за еврейското семейство Елеонора и Алберт Малапел и е една от най-модерните къщи в града и до днес. Постройката срещу Музикалното училище е в ...

» повече
23 Авг, 2017

Министерството на културата обяви конкурс за директор на пловдивската опера

Нина Найденова иска да продължи да развива културната институция

Пловдивската опера изживя своя нов ренесанс през 4-те години управление на Нина Найденова Министерството на културата обяви конкурс за директор на Държавна опера- Пловдив. От ведомството пуснаха обявление за процедурата на сайта си и вече събират кандидатури. Изискванията са желаещите да заемат поста да имат висше образование  в областта на изкуствата или „Социални, стопански и правни науки” и с професионално направление „Музикално и танцово изкуство” или „Икономика”. Изискват още от кандидатите минимум 3-годишен професионален опит в областта на културата, компютърни умения и управленска компетентност, както и познания в детайли на родното законодателство в областта на културата.

Конкурсът се провежда чрез разглеждане на представените документи и концепция за развитието на Държавна опера – Пловдив и събеседване, съобщават от Министерството, като уточняват, че кандидатите имат един месец ...

» повече
23 Авг, 2017

Легендарните ТОТО празнуват 40 години на сцена с концерт у нас

Легендарната банда ТОТО включи България в програмата на предстоящото си световно турне, което стартира догодина. С него супер музикантите ще отбележат 40 години на сцена, като ще отпразнуват юбилея си с българските си фенове в зала 1 на 4 март, 2018г. . ТОТО ще бъдат в състав Стив Лукатър, Дейвид Пейч, Стив Поркаро и Джоузеф Уилямс. Билетите за предстоящия концерт ще бъдат пуснати в продажба още този петък, на цени от 60 до 120 лева.

Турнето на бандата ще съвпадне с излизането на новия им албум “40 Trips Around the Sun”. Той ще бъде издаден от Sony Music’s Legacy Recordings през февруари 2018г. и ще съдържа преработени хитове, както и девет нови песни.

Исторически погледнато, само няколко са групите оставили ...

» повече
23 Авг, 2017

15-годишен отива на съд за опит за грабеж на 88-годишна старица

15-годишно момче, опитало се да ограби 88-годишна старица отива на съд. Окръжна прокуратура- Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо тийнейджърът за опита си за грабеж, в който чрез употреба на сила е причинил средна телесна повреда на възрастната жена. Престъплението е извършено на 5 март тази година в Пловдив.  Обвиняемият хлапак се движел в района на бул. „Източен“ и се засякъл с 88-годишната жена, която носела дамска чанта. В нея държала портмоне с 13 лева, лични документи и мобилен телефон. Обвиняемият забелязал пенсионерката и решил да я ограби. Той я издебнал в гръб, хванал чантата и започнал да я дърпа, за да я отнеме. Жената не пуснала чантата, а малкият бандит я блъснал и съборил на земята. Свидетелката паднала ...

» повече
23 Авг, 2017

Пловдив блесна на страниците на Vogue

Престижното  издание нареди града под тепетата в своя класация

Погледите на хората все по-често се обръщат към Пловдив, а това става все по-осезаемо. Редица туристически блогове и сайтове вече писаха за античния град, но този път Пловдив се нареди на страниците в електронното издание на международното списание Vogue. Градът ни се нареди до други популярни дестинации в Европа в статията „10-те европейска градове извън радара, в които да избягате“.

Статията е насочена към пътуващите хора, които искат да посетят нови и интересни дестинации, като целта е да се избяга от тривиалните предложения като Айфеловата кула в Париж, Биг Бен в Лондон и т.н. В публикацията Пловдив се нарежда до градове като Лисабон, Единбург, Осло, Болоня и Севиля. 

Самият текст ...

» повече
23 Авг, 2017

Владия Михайлова: Изкуството винаги е политическо, но политизирането му е пагубно

Трябва да сменим перспективата за догонване, с перспективата за усъвършенстване, за подобряване, смята кураторът на Юбилейната програма „ТУК НАВСЯКЪДЕ. 10 години Фондация Отворени Изкуства

Владия Михайлова е куратор, културолог и космополитен човек с ярко присъствие сред културните хоризонти на съвремието. От 2007 г. тя е куратор в галерия „Васка Емануилова”, филиал на „Софийска градска художествена галерия”, където работи с програмите за съвременно изкуство и с музейния архив на галерията. Работата ѝ раздвижва пластовете между културната история и съвременното изкуство и отваря неочаквани посоки на мислене за тях. Владия е куратор на Юбилейната програма и програмата „ТУК НАВСЯКЪДЕ. 10 години Фондация Отворени Изкуства”. Интересен събеседник, тя ни запознава с концепцията зад програмите, въвежда ни в особения диалог между „тук” и „навсякъде ...

» повече
23 Авг, 2017

Малките радости: ул. „Васил Левски“ си има нов тротоар

Още две улици осъмнаха с подобрения

Завърши ремонтът на тротоара на ул."Васил Левски", в близост до пешеходния мост на Марица и вече пешеходците могат да се движат по предназначената за тях площ по нова настилка, без да се притесняват от движещите се преди плочки.

Изцяло обновена е тротоарната настилка в участъка от ул. ”Оборище” до ул.”Брезовска”, като са поставени нови вибропресовани тротоарни плочи с обща и нови градински бордюри. Монтирани са ограничителни колчета, които да ограничат автомобилите, които съвсем доскоро паркираха директно върху площта за пешеходци. Припомняме, че не веднъж сме публикували сигнали за паркирани върху тротоарите коли, които затрудняват преминаването на пешеходци и майки с колички.

Разширен е джобът на контейнерите за изхвърляне на отпадъци и са ...

» повече
23 Авг, 2017

Константин Каменаров оглави БНТ

Константин Каменаров е новият генерален директор на БНТ. За него гласуваха четирима от членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ). За да има избор, бяха необходими три гласа.Един глас беше даден за бившия генерален директор на БНР Валери Тодоров. Нито един от другите кандидати, които общо бяха шестима, не получи подкрепа от СЕМ.

За кандидатурата на Константин Каменаров се обявиха Бетина Жотева, Мария Стоянова, Розита Еленова и София Владимирова. Иво Атанасов гласува против. Сред аргументите за избора на Каменаров за генерален директор на БНТ членовете на СЕМ изтъкнаха професионализъм, управленска компетентност, концепция за развитието на БНТ и познаване на телевизията, съобщава на сайта си самата Национална телевизия.

Концепцията си за работата на националната телевизия Каменаров обобщи като изградена "върху ...

» повече
23 Авг, 2017

Мирча Картареску открива Европейските писателски срещи

Румънският поет, белетрист, есеист, литературен критик и публицист гостува в Пловдив а 5 септември

Едно от най-големите имена в европейската литература, румънският поет, белетрист, есеист, литературен критик и публицист Мирча Картареску ще гостува в Пловдив. Той ще бъде представен в първата за сезона среща от проекта „Европейски писателски срещи- Пловдив 2019”. Писателят ще се запознае с пловдивската публика на 5 септември в Стария град, Постоянна експозиция на Енчо Пиронков.

Мирча Картареску е роден на 1 юни 1956 г. в гр. Букурещ. Професор в Букурещкия университет в катедрата по румънска литература. Има издадени 30 книги с поезия, проза, есета и публицистика. Превеждан е на 22 езика.

На български език са излезли книгите с проза „Носталгия“, „Защо обичаме жените“, „Ослепително. Лявото крило ...

» повече