Подтепето
22 Май, 2018

Какво да правим, ако детето е ухапано от животно и как да предотвратим това

Провокирани от вчерашния инцидент, при който 2-годишно момиченце получи множество тежки травми, нахапано от домашно куче в пловдивското село Крумово, ви предлагаме съвети на експерти как да предотвратите подобни драми.

Възможно е децата да станат жертва на ухапвания, причинени им от домашни или диви животни. В част от случаите животните нападат децата, реагирайки на предизвикателното им поведение към тях. Не са редки случаите обаче, когато детето е изненадано от атаката на животното. Такива инциденти зачестиха през последните години.

Ухапаните деца освен, че преживяват силен стрес, е възможно да бъдат заразени и да се разболеят от болести, пренасяни от животните.

Децата на възраст от 10 месеца до 2 години може изненадващо да сграбчат домашния любимец - куче или котка. Те приемат това ...

» повече
22 Май, 2018

Адвокатът на Габриела Медарова поиска психиатрична експертиза

Студентката бе окована в белезници и откарана в ареста веднага след произнасянето на съда

Окръжен съд определи най-тежката мярка – „задържане под стража”, за Габриела Медарова днес. Делото бе по протест на Прокуратурата срещу определената мярка „подписка“ от Районен съд по обвинението, че е разбила носа на непознато момиче в тоалетната на пловдивско заведение.

След като чу решението на съда, което е окончателно, Габриела се добра до близкия стол и зарида силно. Баща ѝ веднага се притече до нея с шише вода, но в това време в залата влязоха служители на Съдебна охрана. Студентката бе окована в белезници и откарана в ареста.

В мотивите си за искане на арест прокурорът изтъкна, че съществува обосновано предположение за това, че именно тя е ...

» повече
22 Май, 2018

Габриела Медарова се връща в ареста

Тя поиска да се лекува и да продължи да учи

След като чу решението на съда, младата жена се довлече до първия стол зад гърба ѝ и започна да плаче неистово

Пловдивският окръжен съд не потвърди мярката за неотклонение „подписка“ спрямо Габриела Медарова, постановена от районните магистрати за престъпление по чл. 131 ал.1 т.12 вр. чл. 130 ал.2 от НК. Тричленен състав днес уважи искането на прокуратурата за „Задържане под стража“.

Разплаканата Габриела каза на съда, че иска да е на свобода, да бъде с родителите си и да може да продължи да се лекува и да учи. След като чу решението на съда, младата жена се довлече до първия стол зад гърба ѝ и започна да ...

» повече
22 Май, 2018

Багери изринаха всички незаконни постройки по една улица в Столипиново

22 градени постройки, бараки и преместваеми обекти бяха сринати със земята в етническия квартал Столипиново днес. В голямата си част това бяха незаконно построени търговски обекти на улица "Крайна“ в участъка  между блоковете с номера  4001 и 4002. Сред тях имаше и две къщи.

Част от покъщнината, изнесена от жилищните сгради и обзавеждане от търговските, стоеше на пътя, а някои от обитателите наблюдаваха акцията на районното кметство на столове.   

Незаконното строителство е сред най-наболелите проблеми в пловдивските махали.

Кметът на района Николай Чунчуков  следи изпълнението на предписанията си от сутринта. По думите му, над 100 обекта предстои да бъдат премахнати в квартала. На мястото на съборените днес се предвижда облагородяване на междублоковото пространство.  Ще бъдат поставени множество контейнери за смет ...

» повече
22 Май, 2018

MOVEWeek излиза извън центъра на Пловдив, раздвижва хората в кварталните паркове

Инициативата MOVE Week Пловдив излиза от центъра и ще обиколи няколко парка в кварталите на града като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Седмото издание на кампанията ще се проведе от 29 май до 1 юни в четири градски парка, в които организаторите от BG Бъди активен ще организират поредица от информационни събития, представящи ползите от физическата активност. Предвидени са и демонстрации, които ще насърчават хората да бъдат активни по-редовно. Събитията ще се проведат от 17:30 до 20:00 часа до последователно на 28 май в Парк „Белите брези“, Район Южен; 29 май в парк „Ружа“, Район Западен; 30 май в парк „Бунарджик“, Район Централен; 31 май в Младежки център, Гребна база.

Събитията, част от ...

» повече
22 Май, 2018

2-годишно момиченце е жестоко нахапано от домашното куче на семейството

Детето в Интензивно отделение с множество тежки увреждания

Майката също е пострадала

Малко дете е било нахапано жестоко от домашно куче, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив. Сигналът за инцидента в двор на къща в село Крумово е подаден към 17 часа вчера в Пето РУ.

По първоначални данни, 2-годишно момиченце било нападнато от отглеждано от семейството му куче от едра порода. Детето е настанено в болница със сериозни наранявания. Пострадала е и майка му.

От Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ "Свети Георги" съобщиха, че детето е настанено при тях в Интензивното отделение. Момиченцето е получило множество тежки увреждания, вследствие на ухапванията. Към момента състоянието на детето е стабилизирано, но ще остане в клиниката още известно време ...

» повече
22 Май, 2018

Ясно е кой ще прави площад Централен

Спечелилият участник в надпреварата е пловдивската фирма Драгиев и Ко.

Комисията по конкурса за облагородяване на площад Централен публикува докалада с решението си днес. Спечелилият участник в надпреварата е добре познатото пловдивско дружество Драгиев и Ко. Фирмата е класирана на първо място с 85 точки.

В срок бяха продадени три оферти в края на месец март, за което ви разказахме ТУК. Отпадналите кандидати са два консорциума - "Консорциум "Площад Централен 2018" от  София и "Евмолпия Билд" ДЗЗД от Димитровград. Според протокола от решението на комисията, те са отстранени заради оферти, които не отговорят на предварително обявените условия по поръчката. В мотивите се казва, че двата консорциума не са успели да докажат наличието на опит в изпълнението на дейности, идентични или сходни ...

» повече
22 Май, 2018

Български фонд за жените кани жителите на Пловдив на градска експедиция

Проектът предизвиква досегашното разбиране за градоустройството и публичната среда като джендър неутрални и настоява за нов, социално сензитивен подход към градското планиране

Български фонд за жените поема на градска експедиция и кани жителите на Пловдив да се присъединят към вълнуващите „изследователски разходки“ в пловдивските квартали „Прослав“ и „Тракия“ на 2 и 3 юни 2018 г. Участниците ще изследват как се чувстват жените и мъжете в публичното пространство и какви са пречките пред пълноценното включване на различните социални групи. Разходките са част от проекта „Усещане за град: приобщаващ, безопасен и устойчив Пловдив“, финансиран от Пловдив –  Европейска столица на културата 2019. Той предизвиква досегашното разбиране за градоустройството и публичната среда като джендър неутрални и настоява за нов, социално сензитивен подход към градското ...

» повече
22 Май, 2018

Директорът на Етнографския музей получи награда от министъра на културата

„Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики се присъжда за принос в развитието и утвърждаването на българската култура

Отличия получиха и други пловдивчани

Доц. д-р Ангел Янков, директор на Регионален етнографски музей – Пловдив беше награден с почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен, грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Министърът на културата Боил Банов връчи традиционните годишни награди по случай 24 май. На официална церемония в Национална галерия „Двореца“ престижните отличия на Министерството на културата получиха творци и артисти от различни области на изкуствата за техния принос в развитието на българската култура и духовност.

Отличия ...

» повече
22 Май, 2018

Красота и нахалство: Супер спиране в Старинен Пловдив

снимки:Владимир Янев

Денят е 22 май, вторник. Часът е 10,20. Гледката е потресаваща за архитектурно – исторически резерват със специален режим на влизане за автомобили!

Супер спиране на забранена улица в Стария град улови доайенът на пловдивските фоторепортери Владо Янев. Шофьорът на бургаско черно пежо е решил, че е над закона и над историята.   

На уличката от емблематичната Хисар Капия към Етнографския музей освен красота днес може да се види и нахалство.

» повече