Подтепето
20 Мар, 2018

МК даде зелен светофар за реконструкцията на уличната инфраструктура в Тютюневия град

Министерството на културата потвърди, че поръчката за ремонт на Концертна зала е пусната

Министерството на културата потвърди за Под тепето, че поръчката за проектирането на Концертна зала е пусната. Намира се в Агенцията по обществени поръчки и всеки момент ще бъде публикувана. Процедурата е задвижена. Дългоочакваният ремонт ще се случва, но на този етап на никого не е ясно колко време ще отнеме той и колко ще струва.

От Министерството съобщиха за медията ни още, че са дали зелен светофар на проекта за реконструкцията на уличната инфраструктура в Тютюневия град. Заданието е разписано, след като преди това е било съгласувано с НИНКН.

» повече
20 Мар, 2018

Аптекарки в голяма верига затвориха и написаха, че са на кафе

Единствената аптека на Малката главна удиви клиенти с безумни бележки на витрината

На какво да вярвам, пита пловдивчанка, притичала за обезболяващо от близък офис

В следобеда на днешния ден около 15, 40 часа ми се наложи да отида спешно до аптеката срещу Халите на Малката главна за обезболяващо. Вратата бе заключена и започнах да се оглеждам за работното време, но останах удивена. Това е част от писмото на адвокат, което получихме на редакционната поща на Под тепето днес, придружено със снимки.  

Точно до стикера „бутни“ е залепена написана набързо бележка в умопомрачителен соц стил „ В кафето сме…“ и е добавен номер на мобилен телефон. WTF – би възкликнал всеки уважаващ себе си европеец, но не ѝ нашата читателка с юридическо образование ...

» повече
20 Мар, 2018

Ейбъл Ферара: Холивуд е толкова далече от Америка, колкото далече е от тук

Сега съм европейски режисьор, заяви емблематичният кинаджия в Пловдив

Зад моята снимка седят хиляди мои братя и сестри, каза преди прожекцията на „Кралят на Ню Йорк” Ферара

Красотата на филма, е че представя миналото като бъдеще и миналото като настояще, каза култовият американски режисьор Ейбъл Ферара преди една много специална прожекция от София филм фест в Пловдив в Лъки снощи. Една от емблемите на независимото кино дойде под тепетата, за да представи може би най-известната си творба- „Кралят на Ню Йорк”, създадена преди четвърт век. 25 години са много, много време. Но то не означава нищо за хората, които не са гледали този филм. Хубавото е, че филмите зреят с хората. Ако гледате филма сега и след пет години, може ...

» повече
20 Мар, 2018

Казусът Концертна зала: Търпението ражда загниване

Търпението ни се изчерпа, заявиха от Фондация „Дом за пловдивската опера” и се заканиха да сезират европейските институции при бездействие от страна на държавата

Паднала мазилка. Изтърбушени седалки. Пожълтели стени и прогнили от влагата дървени плоскости. Разруха и мизерия. В тази атмосфера в Концертна зала, членовете на Фондация „Дом за пловдивската опера” заявиха в прав текст, че искат Министерството на културата да  предприеме скоростно стъпки по ремонт и реконструкция на пространството за култура. Като на фронта сме. А война няма. Министерството на културата е на ход. Искаме действия, заявиха от Фондацията пред медии, народни представители и областния управител.

Почетният консул на Германия и член на Съвета на „Дом за пловдивската опера” д-р Мариана Чолакова припомни целия казус от начало до ...

» повече
20 Мар, 2018

Арката на Димчо Павлов ще се върне, но отговорите на някои въпроси няма да станат ясни

От бързото намиране на подходящо място за монументалната творба зависи поставянето ѝ

Зам.-кметът Кацарски спъвал основно връщането на Арката в Цар-Симеоновата градина

Таня Грозданова

С евфемизма „доста труден диалог“ определи председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева процесът на преговори  с общинската администрация по издирването и връщането на Арката на Димчо Павлов с Цар – Симеоновата градина.  Тя разказа за това по време на музикално – поетичната среща „22 години спомен за Димчо Павлов“ пред близо 40 приятели, колеги, близки и почитатели на твореца. Те се събраха снощи в Камерната зала на Областна администрация за вечерта на спомени и представяне на книгата с име „Сага за Димчо Павлов“ с автор неговия приятел Марк Дениз.

„Не можехме да си представим какво ...

» повече
20 Мар, 2018

Дорон Еран: В Израел преследването на християни е факт

„Не искам моята държава Израел да е такава, в която вярващите в Христос са преследвани. Тези неща, които се показват във филма са истина – крайно ортодоксални евреи пращат писма с бомби на християни, има множество такива случаи”, това каза след края на прожекцията Дорон Еран, който представи новия си филм „Нов дух” по време на София филм фест в Пловдив, съобщава КАПАНА.БГ. Разказът ни среща с двама братя евреи, единият от които тръгва по пътя на престъпността, но открива християнството, и започва да проповядва учението на Христос. Прибирайки се в Израел той обаче е посрещнат изключително агресивно от местната общност, включително и своя брат, който е последовател на юдаизма. В края на филма двамата братя се сдобряват, но ситуацията ...

» повече
20 Мар, 2018

От 1 април автоматите в Синя зона ще издават талони с нови цени

Монтираха 10 нови паркомата в  центъра

Машините са програмирани да не таксуват в дните и часовете с безплатен престой

Паркирането в „Синя зона“ се улеснява още повече след като ОП „Паркиране и репатриране“ монтира на възлови места 10 нови автомата за таксуване. Това съобщи заместник-кметът по транспорт на Община Пловдив инж. Златин Велев.

Два паркомата са поставени на площад „Сливница“ срещу гранд хотел „Пловдив“ /Новотела/, един – между улиците „Васил Левски“ и „Брезовска“, четири броя машини има на бул. „Марица-юг“. По един брой също са поставени на ул. „Цанко Дюстабанов“ до ПУ „Паисий Хилендарски“, в началото на ул. „Капитан Райчо“ след кръстовището с бул. „Цар Борис III Обединител“, както и от северната страна на бул. „Княгиня Мария Луиза“.

„Община Пловдив е ...

» повече
20 Мар, 2018

Добрата новина: Пускат поръчка за проектиране на Концертна зала

Лошата: Ремонтът няма да се случи за 2019г.

Добра и лоша новина съобщи в Пловдив днес председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Поръчката за проектирането на Концертна зала е в Агенцията по вписванията и вероятно процедурата ще бъде отворена още тази седмица. Но ремонтът няма да се случи за 2019г., когато градът ни ще е Европейска столица на културата.

Темата отново отвори Фондация „Дом за пловдивската опера”, чийто Съвет покани медии и институции на пресконференция в самата Концертна зала, за да говори за катастрофалното състояние на пространството за култура и липсата на резултатни действия от страна на Министерството на културата. Присъстваха депутатите Менда Стоянова и Георги Йорданов, областният управител Здравко Димитров, както и артистичният директор на Държавна опера ...

» повече
20 Мар, 2018

Бившият шеф на полицията в Асеновград отива на съд

Бившият шеф на полицията в Асеновград Димчо Темелков отива на съд. Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо него за това, че като Началник на РУ на МВР-Асеновград, е спомогнал пет лица, извършили кражба, да избегнат спрямо тях наказателно преследване. Петимата са били освободени по нареждане на Темелков след задържането им от полицейски патрул, като не са им отнети придобитите чрез кражбата вещи.

Димчо Темелков е предаден на съд и за това, че на 29 август 2015 г. е приел предложение от друго лице за дар – „да почерпи“, за да упражни влияние върху длъжностно лице – разследващ полицай от РУ на МВР-Асеновград да освободи задържано лице от Асеновград. Бившият полицейски шеф ще отговаря пред Темида за това, че през периода от 13 ...

» повече
20 Мар, 2018

Издирват мъж, взел загубен портфейл в строителен хипермаркет в Пловдив (ВИДЕО)

Полицията търси съдействие от гражданите за разкриването му  

„На 2 март тази година бил откраднат портфейл с над 1000 лева и лични документи, изпуснат от посетител в магазин за строителни материали на бул. „Шести септември“ в Пловдив. Според събраните до момента данни, мъжът от предоставените кадри е съпричастен към извършеното посегателство.“ Това е официално прессъобщение на Областна дирекция на МВР в Пловдив.

От видеото, което може да видите ТУК, става ясно, че мъжът е взел изпуснат портфейл. Портмонето лежи на пода на магазин Бриколаж по пътя към касите. Мъжът се навежда, взима го и претегля на ръка колко тежи. После изчаква реда си на касата и напуска търговския обект.    

Хората, които разполагат с информация за самоличността му, могат да сигнализират ...

» повече