Подтепето
09 Feb, 2016

Бившият Калигула отваря като галерия за съвременно изкуство до края на годината?

Амелия Гешева: Това не е въпрос само на строителство, а и на концепция за съдържанието

Нека спрем да правим неща, които нямат гарантирана устойчивост, коментира зам.-кметът по култура

Кога бившият бар Калигула ще стане общинска галерия за съвременно изкуство? Този въпрос често си задават творци и културни оператори, които очакват на възлово място под тепетата да се появи още едно пространство за изкуство, при това алтернативно. Той идва след заявките на администрацията още от лятото на 2014-та, че там ще се случи нещо голямо. Очаквания много, движение в тази посока обаче не се забелязват. Затова и потърсихме зам.-кмета по култура Амелия Гешева, за да проверим докъде е стигнал проектът и дали въобще се прави нещо в посока реализирането ...

» повече
09 Feb, 2016

Амелия Гешева: Общините би трябвало да имат активна роля в политиката за опазване на културното наследство

Експертите, които ще станат част от администрацията след промяната в Закона, ще бъдат избирани с конкурс

Аз съм ЗА стриктен контрол по опазването на паметниците на културата, заяви ресорният зам.-кмет

Необходимо е общините също да имат активна роля в политиката за опазване на културното наследство. Виждате, че в Община Пловдив това е факт. Така коментира промените в Закона за културното наследство ресорният зам.-кмет Амелия Гешева пред Под тепето. Тя е категорична, че законът е създаден, за да се спазва, и че администрацията под тепетата стриктно ще го прави. Това, което притеснява вас като медия и обществото, е въпросът за мълчаливото съгласие и това какво ще се случва с националните паметници. Факт е, че за националните паметници ще отговаря ...

» повече
09 Feb, 2016

Пловдивските читалища организират поредица от инициативи в седмицата на Левски

 

Общински читалищен съюз – Пловдив организира поредица от инициативи, с които ще се включи в седмицата, посветена на 143-ата годишнина от гибелта на Апостола на Свободата, от 15 до 19 февруари. 
Дейностите са част от общоградските чествания, организирани съвместно от Община Пловдив, Общински комитет „Васил Левски“ - Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, Ротари проект „Народните будители и аз“, ПУ „Паисий Хилендарски“, комитет „Родолюбие“, Гражданско движение в полза на образованието „Христо Г. Данов“ – Пловдив, Асоциация на учителите – пенсионери „Найден Геров“, Регионална библиотека „Иван Вазов“ и Общински читалищен съюз – Пловдив.

Инициативите ще се проведат както следва"

На 16 февруари, вторник, от 16:00 часа в клона на читалище „Младост – 1983“ на адрес ж.р. Тракия, блок 13, ще се проведе музикално-литературна вечер за Апостола ...

» повече
09 Feb, 2016

Онлайн платформата за домашно почистване Domestina със специална оферта за Пловдив

Иновативната онлайн платформа за професионална помощ за дома Domestina вече предлага дигитална поръчка на домашно почистване и в Пловдив на адрес: https://plovdiv.domestina.bg/. До 15 февруари, жителите на града под тепетата могат да се възползват от специално предложение с над 40% отстъпка от стойноста на еднократно посещение или абонамент.

Уеб базираната платформа за поръчка на домашна помощница съществува от година и половина и предлага уникален за България дигитален модел за поръчка на услуги като чистене, гладене и подреждане. Дигиталната платформа предлага електронно разплащане, като разпределя и изпраща на клиентите винаги тези домашни помощници, които са свободни в желания период, намират се най-близо до дома им, и имат най-висок рейтинг от клиенти за вече извършени услуги чрез системата на ...

» повече
09 Feb, 2016

Хакнаха сайта на МОН

Това е колажът, който се появява в сайта на МОН
 
Гавра с Министерството или с лицата на снимката е това?
 
Неизвестни извършители хакнахa сайта на Министерството на образованието днес. Пълна пародия на работен процес се появява на страницата на сайта, когато потребителите кликнат върху линка за провела се работна среща на новия Министър на образованието - Меглена Кунева.

На колажа, който се появява, се виждат Кунева и Бойко Борисов, в компанията на иначе особено популярния сред тийнейджърите в социалните мрежи – Спиндерман, известен с простотията и неграмотното си писане.
Каква е причината за злонамереното проникване, все още не е ясно, но шегата е особено груба, макар че много от хората, видели колажа, със смях го коментираха пред нас. Дали е просто забавление или гротеска на случващото се в страната ни – преценете сами.
 

» повече
09 Feb, 2016

Ремонтират паветата в „Северен“

Дупки зейнаха по пътищата в „Северен“ след ледът и снегът, които бяха покрили улиците, се стопиха. Неравностите по пътя освен че създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия, трошат и автомобилите на пловдивчани, което гневи шофьорите. За да няма негативни емоции и потрошени коли, започва ремонтирането на паважа в района, заяви зам.-кметът Ральо Ралев.

За обновяване са предвидени като главни артерии, така и вътрешни улици. Подборът вече е направен, а от районната община обещават ремонтите да приключат в най-кратки срокове. Под инструментите на майсторите ще попаднат улиците „Димитър Стамболов“, „Средец“, „Брезовска“, „Порто Лагос“, „Неофит Рилски“ и „Огражден“, както и булевард „Дунав“.

 

» повече
09 Feb, 2016

Смях и отчаяние в "Кредитът"

Съвместимостта между Атанасов и Блатечки е впечатляваща. И двамата приемат амплоа, в което не сме ги виждали до сега

Паулина Гегова

Премиерите в Драмата валят из ведро! Новата година започна ударно, а екипът на театъра, явно няма никакво намерение да спира до тук. Можем само да се радваме! Малко по малко, тъмните години на българската сцена си отиват, премахнати като от палач. Изпълва ме нескрита радост, че залите са препълнени, а за много постановки, билети се купуват с месеци предварително.

Снощи, присъствахме на поредната премиера на Драматичен театър "Н. Масалитинов". Добре познатите ни лица - Асен Блатечки и Атанас Атанасов, събраха купища посетители, на които представиха пиесата на Жорди Галсеран, със специфичното заглавие - "Кредитът".

Когато чуем тази дума сърцето ни се ...

» повече
09 Feb, 2016

Престъпността сред малолетните и непълнолетните в Пловдив е с колеблива устойчивост

Повечето от квалифицираните деяния не принадлежат на деца от малцинствата, а на български деца, заяви Петко Василев

13-годишно момче от „Източен“ е извършило 25 престъпления, наказание няма

Едва 50% от престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни лица, са разкрити, стана ясно днес на официална пресконференция за борба с престъпността и противообществените прояви на децата. Оказва се, че престъпността в тази възрастова група е с колеблива устойчивост.

За миналата година са разкрити 136 престъпления, в които участие са взели 140 лица, които все още не са пълнолетни, което е със 17 по-малко от миналата година. Около 70% от противообществените прояви са кражби, а след тях се нареждат грабежите, телесните повреди и кражбите на превозни средства. Гражданите, които са пострадали от действията ...

» повече
09 Feb, 2016

Арх. Петкана Бакалова: Има опасност от профанизиране на културно-историческото ни наследство

Арх. Петкана Бакалова: Промените в ЗКН се недомислени

Архитектът предлага създаване на специализиран експертен съвет за паметниците на културата

Арх. Петкана Бакалова на едно от професионалните обсъждания за Небет тепеПриетите на първо четене промени в Закона за културното наследство предизвикаха бурната реакция на архитекти, историци, археолози и реставратори в последните няколко дни. Необмислените, според специалисти, нови текстове скоро ще минат на второ четене в парламента. След това отговорността за бъдещето на културно-историческото ни наследство ще бъде прехвърлена на кметовете по места. Промените предвиждат въвеждането на принципа за мълчаливото съгласие и създаване на общински структури от експерти, които да съгласуват или отхвърлят проекти, касаещи паметници на културата в дадената община. Тук е и точката на кипене- дали кметовете ще търсят хора, които де вършат съвестно работата си, или послушници, които да ...

» повече
09 Feb, 2016

Задържаха 18-годишен телефонен терорист

18-годишен телефонен терорист бе задържан от полицията след фалшива заплаха за бомба. Криминално проявеният  и осъждан младеж подал анонимен сигнал на телефон 112 за поставено взривно устройство в заведение в Пловдив вчера по обяд. Веднага била създадена необходимата организация за гарантиране сигурността на посетителите и персонала, които бързо са изведени на безопасно разстояние, а районът - поставен под полицейска охрана. След извършена обстойна проверка сигналът не се потвърдил и стартирала работа по установяване на автора му, съобщават от полицията.

В хода на проведените оперативно- издирвателни действия станало ясно, че съобщението е подадено от 18-годишен познайник на органите на реда.  С полицейска заповед той е задържан за срок до 24 часа.

» повече