АктуалноГрадътКултураНовини

Започнаха разкопки на Небет тепе, работа стартира и по Източната порта

Проектът „По крепостните стени на Филипопол“ напредва, двата обекта скоро ще бъдат в адекватен за посетители вид

Все по-близо е социализацията на два от най-интересните пловдивски исторически обекта, която се чака от поколения пловдивчани. Като част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“, финансиран от ОП „Региони в растеж“, се очаква консервацията, реставрация и експониране на Небет тепе и на Източната порта.

В рамките на проекта за Небет тепе са включени археологически проучвания, чиято подготовка започна преди броени дни. Екип с ръководител археолог София Христева вече е започнал работа на място, което не е проучвано досега и е с площ около 70 кв. м. Преди няколко години Христева работи в съседния обект и е отлично запозната с тази южна част на върха на хълма. Тогава бяха разкрити около 20 метра от крепостната стена, която продължава под Арменското училище към Лапидариума, а на чупката бе разкрита и малка крепостна кула. Тогава с нейната работа върху крепостната стена, която обгражда Трихълмието, бе доказано по археологически път, че тя е от началото или средата на I век след Христа, а не по-ранна, както дотогава се смяташе.

Другият интересен обект, освен крепостната стена, който бе разкрит тогава, е сграда със складово помещение от III век. Освен любопитните находки в склада, сградата е и с интересна и добре мраморна многоцветна декорация. Сградата на места е запазена със стени на височина до 1,5 метра, така че обектът е обещаващ.

Още за разкопките от 2017-а година четете тук в интервюто в KAPANA.BG

Археологическите разкопки на Небет тепе са предвидени още при кандидатстването по „Региони в растеж“ и няма да попречат по никакъв начин на социализирането на обекта, уточни за „Под тепето“ зам.-кметът по културата Пламен Панов. Останалите дейности по консервация и експониране ще продължат в следващите месеци.

Археологическа дейност ще има и на Източната порта. Там също ще продължи екип, който е работил и преди това на същото място – екип, ръководен от Мая Мартинова. Разкопките ще са около самата порта, където тя също работи преди няколко години. На място също предстои социализирането на обекта с консервация, анастилоза и представяне на обекта по по-достъпен начин.

В близките седмици се очаква развитие и по проекта за т.нар. „Форум-юг“ и „Форум-изток“. Очаква се той да бъде представен в близките седмици пред обществеността и специалисти за мнения и независими експертни становища.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Един коментар

  1. Не мирясва КараКоЛИНКА да раздава оценки преди да е получил оценките, задължителни за правоспособност по Архитектура и Археология.

    Добре, че споменава поименно културния ЗАМ- което му печели точка.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина