ГрадътКултураНовини

Възстановиха бронзовия венец на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина

Работата по възстановяването и консервацията на монументално изкуство на територията на община Пловдив продължава. След мозайките на Йоан Левиев,  които грейнаха в подлеза на баня Старинна, вече е възстановен и бронзовия венец на паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина, който липсваше от няколко години. Автор на паметника е покойният скулптор проф. Димитър Бойков.

По инициатива на заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и със съгласието на наследника на проф. Бойков и носител на авторските права – Любен Бойков, отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив възложи на известния пловдивски творец Веселин Ламбрев изработката на липсващия венец на паметника. От вчера той вече е поставен, като по този начин е възстановен оригиналния вид на творбата.

„Всяка година в Деня на Съединението и Празник на Пловдив – 6 септември, част от официалната програма включва поднасяне на венци и цветя на паметника на Захари Стоянов. Тази година това ще се случи отново, като паметникът в прослава на българския революционер, политик, журналист, учител и автор на романа “Записки по българските въстания” вече ще е в пълния си блясък. Това е само малка стъпка в подкрепа на предстоящата реконструкция на парковото пространство“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.

Припомняме, че район „Централен“ има готов проект и строително разрешение за реконструкцията на Дондуковата градина, който включва поставянето на нови настилки и зеленина, както и подмяна на част от съществуващата растителност. Планира се паркът да бъде свързан с Природонаучния музей, да бъде изграден нов фонтан, да се обновят чешмите и детската площадка.

„Реализацията на проекта за Дондуковата градина се очаква с нетърпение от пловдивчани. Сигурен съм, че след финализирането му първата градина в Пловдив, създадена след Освобождението и благоустроена от известния Люсиен Шевалас, ще стане отново любимо място на пловдивчани“, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Дондуковата градина е първата градска градина в Пловдив с представителни и обществени функции. Създадена е след Освобождението през 1878 год. от прочутия Люсиен Шевалас. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето и е генерал-губернатора княз Дондуков-Корсаков, на когото е кръстена. Градината е първата обществена зелена площ, която се урежда в центъра на града, необходима за неговото изявяване и представителност. Поради особената значимост на първата градска градина за озеленяването на Пловдив тя е обявена за паметник на българската градинско–паркова култура. В нея се намират Природонаучният музей на Пловдив и Ритуалният дом, паметниците на Иван Вазов и Захарий Стоянов. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина