ЗдравеНовиниПУЛС

Възрастен мъж лекувал сам болните си очи 3 седмици от страх да не се зарази с COVID-19

Пандемията от коронавирус все още парализира значителна част хората и те се боят да посещават кабинетите на лекарите

Пациентите с очни заболявания в никакъв случай да не отлагат повече консултацията с офталмолог. Този призив отправи началникът на Очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис, според когото пандемията от коронавирус все още парализира значителна част хората и те се боят да посещават кабинетите на лекарите.

В последните дни се увеличават случаите на пациенти, които търсят лекарска помощ, защото положението им вече е станало непоносимо. При някои от тях обаче забавянето е с давност по-голяма от 4 месеца, въпреки оплакванията, които са имали.

През втория месец на пандемията по спешност в отделението е приет възрастен мъж с херпетичен кератит /б.а. – заболяване на роговицата на окото, причинено от херпес вирус/. Състоянието на 78-годишния мъж е изключително тежко, защото от страх да не се зарази, се е самолекувал с компреси около 3 седмици. Все пак дойде на време и нямаше трайни и необратими последици, отбеляза началникът на отделението.

Според него епидемичната обстановка в никакъв случай не бива да е причина да се изостави вече назначеното от офталмолог лечение, защото има риск състоянието на болния да се влоши необратимо. Д-р Власиадис смята, че най-честите заболявания, които екипът диагностицира в карантината са рефрактивни аномалии, макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, глаукома, катаракта. Заедно с това по време на престоя вкъщи повечето хора натовариха очите си повече от обикновено. Намалено зрение, главоболие, световъртеж, болки на очите, плуващи мътнини и възпаления са само част от симптомите, които карат пациентите да ни посещават в момента.

Напоследък конюнктивитът привлича все повече върху себе си вниманието, като нов симптом на коронавируса. Очите, както носа и устата, могат да бъдат входна врата за коронавируса. Най-лесно опасната инфекция може да попадне директно в очите, когато със замърсени ръце пипаме лицето и очите.

Елементарна защита са очилата – предпазни, слънчеви или диоптрични. Те затрудняват попадането на вируса по въздушно-капков път директно в очите. Препоръчва се на пациентите, носещи редовно контактни лещи, да преминат за известно време към носенето на очила поради риска да се замърси контактната леща от пръстите ни и след това директно да се постави върху роговицата.

Зачервяване, оток на очите, дразнене и прозрачен секрет са сред първите симптоми на коронавируса, посочи д-р Димитриос Власиадис. Установено е, че при 1-3 % от пациентите с доказана COVID 19 инфекция се развива конюнктивит и има вероятност първата среща със здравната система на такъв болен да е в кабинета на офталмолога.

Затова в тази пандемична обстановка пациентите, които посещават очните кабинети, най-напред се питат за скорошно пътуване до чужди страни и региони. След настаняване в стационара е задължително да бъдат наблюдавани за симптоми, свързани с инфекции на долните дихателни пътища, като кашлица, температура, недостиг на въздух.

Тъй като вирусът се отделя и със сълзите, при работа в кабинета, се препоръчва лекарите да използват лични предпазни средства – ръкавици, маски, еднократни или стерилизуеми накрайници за тонометрия. Апаратурата и инструментариумът се дезинфиктират по обичайния начин преди и след всяко посещение на пациент в кабинета. След приключване на работния ден всички повърхности се обработват с дезинфекционни разтвори.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина