АктуалноГласовеМненияНовини

„ Всяка година сме говорили за Съединение и всяка година сме констатирали, че имаме дефицит на единство”

Николай Пловдивски говори за разделението в празен храм навръх 135-та годишнина от Съединението

Единици миряни влязоха в храма за 135-та годишнина от Съединението на България тази сутрин. Тържественият молебен, отслужен от Николай Пловдивски, събра традиционно под купола на „Св. Богородица” почти цялата местна власт, народни представители и партийни активисти. И едва няколко обикновени граждани. Което и в Деня на Съединението маркира разделителната линия между светската и църковна власт, от едната страна, и обществото.  За разделението в словото си говори и самият митрополит, който отбеляза, че в страната ни има остър дефицит на единство. Николай Пловдивски рязко смени назидателния тон от последните си изяви, като подчерта, че неудовлетворението у хората от случващото се в държавата вече е видно.

„ Отново честваме Деня на Съединението. Отново, точно в този ден, ще се изричат патетични думи за това как трябва да сме единни и да взимаме пример от нашите предци в момент, в който обществото ни се раздира от конфликти. Прегледах словата, които съм произнасял на тази дата, в този град, от 12 години насам, и установих, че всяка година е едно и също. Всяка година на този ден съм говорил колко е важно съединението, апелирал съм за мир, за добро, за солидарност, за единство, но всяка година сред народа ни е имало някакво недоволство, някакво неудовлетворение, някакво напрежение, което тази година вече става видно. Всяка година сме говорили за Съединение, и всяка година сме констатирали, че имаме дефицит на единство. Защо е така? Защо ни се случва това? Защо живеем в най-красивата и най-благодатна страна на света, а сред народа има толкова насъбран гняв и мнозина живеят само и единствено с мисълта как да напуснат този земен рай?”, попита митрополитът.

Той препоръча на присъстващите на молебена да се обърнат до Библията, в която „ има много глави, в които много точно се описва какво се случва с народи, когато спрат да зачитат божиите закони. В които алчността и егоизмът вземат превес над сърдечната любов и взаимното уважение между хората”.

„ С годините установявам, че нашият народ не иска да бъде поучаван. Той иска само със собствен разум и чрез собствения си опит да стигне до определени заключения”, каза още Николай Пловдивски.

„ Молете се Бог да запази страната ни, отечеството ни, народът ни и в идващите дни, колкото и да сме немощни и грешни”, обърна се към всички в храма той.

Веднага след тържествения молебен официалните лица се отправиха към Дондуковата градина, за да поднесат цветя пред паметника на Захари Стоянов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

3 коментари

  1. Налудният (с диагнози от 4-ти км!) АЯТОЛЛАХ със злия поглед, с ролекс, лимузини, Нотариални Магии, архонтЦи и БИЯЧИ отново държи ПОЛИТИЧЕСКИ РВЧИ пред горките служебно задължени от местното ПолитБюро.

    Лесни, евтини, кухи, изКУФяли Клишета: „…установих, че всяка година е едно и също. Всяка година на този ден съм говорил колко е важно съединението, апелирал съм…“

    Само дето няма последователи неговата българо-съветска ГУНДЯЕВА секта *р*вославие в схизма от изконното византийско Вселенско МАЙЧИНО ПРАВОславие = два файтона бабички, които не успяват да се ориентират, че този не е монах, нито духовник, а БИЗНЕСМЕНин с косми, фарисеин!

    Де що види „Президиум“, де що блеснат Телевизионни камери или Фото – и той се пречка на всяка манджа, накичен в КИЧ като …коледна елха.

    (От лечение има нужда, завалията, ама ПОСЛУШНИК баскетБОЛНИЯТ мозъклия и така си го ‘аресва; а и ПОСЛУШНИК РежимътБоБоТРИ …Отказали се психиатрите когато студентчето ХВАНАЛО ГОСПОД ЗА ШЛИФЕРА – що да се главоболят, заплатата си върви!)

    МУТРАТА – ВЪН!

  2. Храмът се превърна в щаб-квартира на властта и после защо няма миряни? Позор! Духовните ни водачи трябва да са като патриарха и отец Дионисий, а не да се държат като мутри и слугинаж на властимащите.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина