ИзбориНовини

Велизар Шаламанов, Демократична България: Възстановяването ще стане със свободни хора с опора в закона

“Възстановяването на България минава през хората, които са свободни, които имат опора в закона и които могат да насочат усилията си към модернизация и реализация на своите способности.”

Това заяви Велизар Шаламанов, водач на листата на Демократична България в Пловдив-област в политически диспут по БНТ2 във вторник.

Засегнати бяха темите  икономическо развитие, мерки за справяне с кризата след пандемията, подпомагане на бизнеса и културата, привличане на инвестиции, здравеопазване и околна среда.

Шаламанов беше категоричен, че като част от мерките за справяне с кризата с COVID-19 освен прякото подпомагане на малкия и среден бизнес, включително с данъчни облекчения, е да се издигне икономиката на едно ново ниво.

“Важно е да се правят инвестиции в нови производства с висока добавена стойност, експортно ориентирани, тъй като България има предимството като част от ЕС да има достъп до огромен пазар от над 500 млн. хора с високи доходи.”

Той изтъкна, че най-важното в държавата е човешкият капитал и за него трябва да се осигуряват средства чрез националния бюджет, оперативните и хоризонтални програми, плана за възстановяване и устойчивост, иновациите, инвестициите в дигитализация и в зеления преход, които да дадат допълнителен ресурс от над 25-30 млрд. за следващите 5-6 години.

По темата за подпомагане на културата, Шаламанов сподели, че България има нужда от комплексен подход, защото културата пронизва всички други елементи на живота – здравеопазване, икономика, сигурност, и т.н.

“Само културни хора могат да се справят с криза и да вървят напред.”

Лидерът в листата на Демократична България в Пловдив-област показа отношение и към важността на добре работещата съдебна система за привличането на чуждестранни инвестиции.

“Ако искаме инвестиции, каквито виждаме в Румъния, в Гърция, на Google и Microsoft, държавата трябва да гарантира не само добра данъчна среда, но и законност и ред, за да не получаваме писма от САЩ като това за господин Пеевски и негови приятели, които бяха отгледани от правителството, управляващо в последните 11 години.”

Шаламанов завърши диспута с призив към опонентите си да не противопоставят стълбовете на държавността. “Доброто управление изисква баланс. Това, което Демократична България предлага, са 12 приоритета, екипност и отговорност и ние считаме, че парламентът трябва да бъде на върха на системата за управление, тъй като там са представени гражданите и те трябва да контролират всички процеси.”

Велизар Шаламанов е водач на листата на Демократична България в Пловдив област с номер 23 в бюлетината.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина