Актуално

Тракия икономическа зона се разширява

Още една община влезе в клъстера

Тракия Икономическа зона /ТИЗ/ продължава да се разраства. В клъстера влиза вече и община Хасково. От 21.03.2017 г. тя е част от зоната, след като подписи под меморандум за сътрудничество сложиха кметът на общината Добри Беливанов и председателят на Управителния съвет на „Клъстер Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев.

„Не откриваме топлата вода, ще използваме вече натрупания опит на ТИЗ, за да създадем бизнес-зона край Хасково”, обяви кметът Беливанов. „Целта не е да привлечем просто чужди инвеститори, а чрез тях да постигнем икономическо развитие на региона“, обясни инж. Панчев. Той допълни, че вече се водят разговори със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие за цялостно подпомагане на проекта ТИЗ. С над 140 предприятия с инвестиции от 1.5 милиарда евро „Тракия икономическа зона“ превърна Пловдив в индустриална столица. Към проекта наскоро се присъедини и Бургас. 

Приромняме ,че пътят на Пловдив до индустриален център на България започва преди повече от 20 години. Тогава „Фереро” решава да построи фабрика за преработка на череши в едно непознато село, едва ли са очаквали, че с това решение слагат началото на процес, който ще превърне близкия Пловдив в ярко петно на индустриалната карта на Европа. Днес „Тракия икономическа зона” – обединение на шест индустриални зони около Пловдив, зад което стоят „Сиенит Холдинг”, „КЦМ 2000“, италиански и израелски партньори, 9 общини и местният бизнес, е често цитирана история на успеха. След „Фереро” идва заводът на „Либхер”, а по-късно и огромната база на „Сокотаб”. Оказва се, че основното, което търсят инвеститорите е близостта до магистралите. По този начин в община Марица възниква първата индустриална зона.

Въз основа на този опит започва целенасочено изграждане  на другите зони. Зоната в Раковски е втора и привлича инвеститори като „Уилям Хюс”, ABB и Кауфланд. Постепенно проектът набира скорост, а „Сиенит”, строителна компания от Пловдив, която работи по проектите на първите инвеститори, започва да изкупува земи за следващите заводи и се превръща в първия частен дивелъпър на индустриални зони. „През 2004 г. поставихме началото на зона „Раковски” и покрай нейното бързо развитие си дадохме сметка, че ако не започнем да мислим за продължението на тези проекти, ще изостанем”, разказва инж. Пламен Панчев,  двигатели на проекта и директор на ТИЗ.

„Започнахме комасиране на земи, за да ги превърнем в зони“, обяснява адвокат Вахрам Ерамян, съдружник в „Респект консулт”. Това е правната кантора, която обслужва „Сиенит Холдинг” и някои от инвеститорите, и активно участва в създаването на зоните, а след това и на ТИЗ. Консултантската фирма решава и възникнали законодателни проблеми на бизнеса. Един от големите инвеститори се сблъскал с неочаквана забрана, свързана с отпадните води. „Никога не сме предполагали, че е възможно с подзаконов нормативен акт да се забрани да се заустват отпадни води в отводнителен канал”, посочва адвокат Ерамян. Оказва се, че имало наредба, която позволява тези канали да се ползват само за отводняване на земеделски земи. 

Така в продължение на четири години и инвеститорите, и общините са били без реална алтернатива, докато наредбата се промени. Промяната вече е факт.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. ТЕЗИ ОТ СИЕНИТ СА ПОТЪНАЛИ В КРЕДИТИ, НЕ МОГАТ ДА ГИ ПОГАСЯВАТ И ТЪРСЯТ НАЧИНИ ДА ДОКОПАТ НЕЩО. ТЕ СА ПО-ЗЛЕ И ОТ ВЕТКО ШОФЬОРА, ЛЪЖАТ ХОРАТА И НЕ ИМ ПЛАЩАТ. МОШЕНИЦИ ОТ КЛАСА, УЧИЛИ , НЕДОУЧИЛИ, НО МНОГО АЛЧНИ И НАГЛИ. ЩЕ ОГРАБЯТ ПЛОВДИВ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина