Спецпрокуратурата е прекратила проверката на Пеевски и Желязков

Криминале Новини
Пеевски

Националната агенция за приходите не е констатирала неправомерна дейност

Специализираната прокуратура, която престава да съществува от утре, е прекратила проверката срещу двама от списъка „Магнитски“ – депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, заради липса на данни за извършено престъпление.

Това обяви ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред БНР.

„Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП) не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива, каквито са по извършената проверка“, обяви Маджарова.

Продължават обаче разследванията за третия българин от списъка – намиращия се в Дубай хазартен бос Васил Божков. По неприключилите дела ще работи Софийската градска прокуратура.

Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков, както и 64 компании, бяха санкционирани от Министерството на финансите на САЩ на 2 юни 2021 г. Поради тази причина бе спрян достъпът на тримата и техните компании до финансовата система на САЩ.

В какво бяха обвинени тримата?

Според информацията на Министерството на финансите на САЩ „българският бизнесмен и олигарх“ Васил Божков „неколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители включват един настоящ политически лидер, както и бившия председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ).

По-рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.“

Според американските власти „Делян Славчев Пеевски е олигарх, който преди това е бил български народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.“

„Пеевски също така е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице, Илко Димитров Желязков, бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 г. Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.“

„От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп“.

„Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане. В допълнение към всичко това Желязков изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от Прокуратурата на Република България, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков.“

Източник: offnews.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.