НовиниСъдТемида

Спецобвинител ще разследва главния прокурор

Той ще е със 7-годишен мандат, ще се избира Пленума на ВСС

Ще има прокурор, който ще разследва обвинител №1. Тази фигура се въвежда с промени в НПК, които бяха приети от парламента на първо четене. Предложението е на ГЕРБ и Обединените патриоти. Според приетите текстове този прокурор ще се избира по предложение на не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия.

Пленумът на ВСС с обикновено мнозинство ще избира прокурора, който да разследва сигнали за извършени престъпления от главния прокурор. Този нов прокурор ще има 7-годишен мандат. Кандидатите за поста трябва да имат не по-малко от 12 години юридически стаж, много добра атестационна оценка и липса на дисциплинарни наказания през последните 5 години.

Изборът на този прокурор ще започне един месец, след като промените в НПК влязат в сила, а до три месеца той вече трябва да бъде избран от ВСС.

Управляващите мотивираха предложението с препоръките на Европейската и Венецианската комисия. Красимир Ципов от ГЕРБ коментира, че трябва да бъде проведена такава процедура и да стартира избора на такъв кандидат до края на мандата на този парламент.

Според него с въвеждането на фигурата на прокурор, който ще разследва главния, ще се отговори на обществените очаквания и на тези на европейските партньори на България.

От БСП се обявиха против предложението на мнозинството. Според Филип Попов това е поредната каша на управляващите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Източник: Днес

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина