АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градИзпод тепетоКултураМненияНовини

Складирани мраморни облицовки откриха археолозите на Небет тепе

Добра кампания с интересни открития затварят археолозите на Небет тепе това лято. Макар и краткият сезон да не им е позволил да стигнат до максимална дълбочина в проучванията, екипът на София Христева и Камен Станев разширяват познанията ни за почти всички периоди от историята на това знаково за града място.

Проучванията в югозападния край на хълма, в близост до разкритото преди години водохранилище разширяват археологическите разкопки, проведени преди 5 години отново от екип с участието на Христева. Тогавашните проучвания засегнаха крепостната стена и кула до нея, построени по време на установяването на Римската империя във Филипополис, както и различни сгради и улица в съседство. Частично беше засегната и сграда, около която имаше мраморни облицовки, като се предполагаше, че тя е богата и добре облицована със скъпия камък.

Тазгодишните разкопки обаче опровергаха тази хипотеза, като се оказа може би по-любопитно откритие – там просто са складирани голямо количество мраморни елементи. Те са били свалени от по-ранна сграда или подготвени за поставяне на нова сграда в съседство, но във всеки случай става дума единствено за тяхно временно поставяне там, като някакво нещастие е попречило да се завърши този план.

Сред другите интересни открития е голяма оловна плоча, която също е била складирана – като заготовка за последващо използване на оловото за различни предмети. Сградата се е намирала в непосредствена близост до крепостната стена – граничеща с нея от запад, както и с крепостната кула на север. Там се е съхранявало и зърно, разкрити са и различни оръдия на труда, както и множество керамика.

Интересно разкритие е продължението на римска улица, която е открита през 2016-а. Под стръмен наклон тя продължава от по-високата част на хълма към низината, сравнително успоредно на крепостната стена, като нейното продължение се появява при тазгодишните открития. Животът в тази част на хълма обаче е била много жива и непрекъснато е имало нови неща, строи се улица, по-късно върху нея се издигат сгради, много бързо е имало промени в един и същ период, коментира Камен Станев.

Интересни са и разкритията от по-късни периоди, като ранновизантийска сграда, както и особено любопитна средновековна постройка от керпич и тухли. Разкритията са много интересни и са ценни, тъй като освен научна имат и добра експозиционна стойност и надеждата на археолозите е те да се включат в бъдещото социализиране на Небет тепе.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина